menu

City of Masks - Daniel Hecht (2003)

Alternatieve titel: Het Huis van de Maskers

mijn stem
3,92 (12)
12 stemmen

Engels
Thriller

452 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, New York (Verenigde Staten)

Het sombere herenhuis in New Orleans staat weer leeg. De jongste telg van de oude familie was er ingetrokken met haar gezin. Nu heeft ze een erge zenuwinzinking. Therapie baat niet: ze blijft volhouden dat ze spoken heeft gezien. Haar broer roept de hulp in van onderzoekster Cree Black. Cree krijgt na gesprekken met de vrouw het gevoel dat er meer achterzit. Maar als zij in het verleden gaat graven, beginnen de bedreigingen en de blokkades. Wat is er gebeurd in dit huis? Wie zit er achter alle tegenwerking? En wat mag Cree niet ontdekken?

zoeken in:
avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Ik vind dit een van de betere spookverhalen. Het spook in dit huis is echt griezelig, zeker in het begin wanneer het bijna onzichtbaar aanwezig is.

avatar van DMF
3,5
DMF
Met vrij hoge verwachtingen begon ik aan dit boek. Ze zijn gedeeltelijk ingelost, maar ergens blijft bij mij het gevoel hangen dat er best wat meer uit te halen viel. De personages vielen mij wat tegen, maar het verhaal zelf was absoluut de moeite waard.

De personages vond ik dus niet bijster interessant. Het verhaal draait voornamelijk om de parapsychologe Cree Black, maar ik had na afloop niet echt het idee dat ik daar nog veel meer over wil weten. Haar semi-wetenschappelijke invalshoek is best interessant, maar daar blijft het toch vooral bij. Haar gedrag gedurende het verhaal lag me helaas niet zo. De Beaufortes waren interessanter, maar wat aan de stereotiepe kant. Op zich geen punt gezien hun afkomst, maar op den duur begon het wel een beetje op mijn zenuwen te werken. Die excentrieke trekjes werden gewoon vervelend. Lila moest de uitzondering vormen, maar ook met haar had ik niet veel. De rol van Edward blijft voor mij gedurende het boek helemaal onduidelijk. Die voegde aan het verhaal eigenlijk vrijwel niets toe, al had hij nog een klein rolletje in het wat geforceerde liefdessubplotje.
Het verhaal zelf steekt stukken beter in elkaar. Vooral in de eerste honderdvijftig pagina's zaten een aantal passages die ik met kippenvel en ingehouden adem heb gelezen. De sfeer in New Orleans kwam er goed uit en de sfeer in het huis was zelfs nog stukken beter en vele malen beklemmender. Helaas blijft de plot na een pagina of honderdvijftig een beetje hangen tussen een familietragedie en een bovennatuurlijk verhaal. Allereerst betreurde ik dit toch wel, maar het moet gezegd dat Hecht dit heel aardig oplost. Naar het einde toe gaat het tempo ook flink omhoog en met een aantal subtiele twists weet dit boek zich te onderscheiden van een slappe thriller. Het einde steekt bovendien prima in elkaar.

Uiteindelijk heb ik City of Masks met veel plezier gelezen. Met wat interessantere personages had ik nog een hogere score gegeven, maar dat is iets wat wellicht in het tweede Cree Black deel beter verzorgd is. Als de plot in deel twee eveneens goed in elkaar steekt, ga ik mij daar zeer waarschijnlijk ook prima mee vermaken. City of Masks is in ieder geval een sterk verhaal over een familietragedie met wat bovennatuurlijke elementen. De sfeer zit er goed in en het verhaal mondt in een spannende en sterke climax uit. Voor de liefhebber absoluut de moeite waard.

* * * ½

avatar van Vos1980
2,0
Tot 2 maal toe heb ik een poging gedaan dit boek te lezen. Tien jaar gelden kwam ik nog niet tot de helft, deze week heb ik m na 3/4e deel alsnog weggelegt. Het verhaal begint goed en het weet een goede sfeer te creeeren. (Tien jaar geleden vond ik m vrij spannend, nu echter helemaal niet zo. Al deed dat er voor het verhaal niet echt aan af.) Toch kan het boek mij niet blijven boeien, ondanks dat het verhaal (tot dusver) mooi en goed in elkaar zit. Het kon mij gewoonweg niet blijvend pakken. De zaken werden wat te lang gerekt, zodat ik mn aandacht niet bij het boek kon houden. Daar komt bij dat een '"geestverschijning" van een nog levend persoon' mij nét een stapje te ver ging. Ook de worsteling van Cree mbt haar overleden echtgenoot werd mijns inziens wat zeurderig.

Toch twee sterren voor het verhaal en de beschrijving van de sfeer in New Orleans. Wellicht probeer ik het over tien jaar nog eens.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:11 uur

geplaatst: vandaag om 07:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.