menu

2001: A Space Odyssey - Arthur C. Clarke (1968)

Alternatieve titel: 2001: Een Ruimte-Odyssee

mijn stem
3,82 (57)
57 stemmen

Engels
Sciencefiction

224 pagina's
Eerste druk: Hutchinson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde, ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan, dat een signaal uitzendt naar Saturnus. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken met het ruimteschip Discovery op een speciale missie, met de hulp van supercomputer HAL-9000.

zoeken in:
4,0
Zowat iedereen zal de film gezien hebben, maar weinigen de boek gelezen denk ik. Nochtans een aanrader.
Ben niet zeker, maar ik meen ooit ergens opgevangen te hebben dat het boek gebaseerd is op het scenario van de film (dus omgekeerde wereld)
Maar zoals gezegd, dus een aanrader, en de boek is heel wat duidelijker dan de film...

avatar van BoordAppel
4,0
Het script van de film en het boek zijn tegelijkertijd geschreven. Kubrick en Clarke gaven elkaar tijdens dat proces feedback en zowel film als boek zijn daar het resultaat van.

lezert
Volgens mij, en volgens internetbronnen, is het verhaal gebaseerd op een kort verhaal van Clarke: 'The Sentinel'.

o.a. Wikipedia:


2001: A Space Odyssey (1968) is een sciencefictionboek en -film.

Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Arthur C. Clarke. Zowel het boek als de film ontstonden uit de samenwerking tussen Arthur C. Clarke en Stanley Kubrick.

avatar van BoordAppel
4,0
Klopt, dat verhaal behandeld alleen het gedeelte op de maan geloof ik. Het aap mens gedeelte is blijkbaar gebaseerd op Encounter at Dawn.

avatar van Silent shadow
3,0
Net een uur geleden ongeveer uitgelezen. Ik had de film al ruime tijd geleden gezien, maar het boek moest ik nog lezen.

Het boek verschilt wel op veel vlakken met de film van Kubrick, en is soms wel wat saai, maar verder wel een gewoon een goed SF verhaal met een open einde dat zorgde voor wel drie vervolgen!

3.0

avatar van Maikel
4,0
Als groot bewonderaar van de film vond ik ook het boek uitermate geslaagd. Het duizelde me werkelijk bij al die beschrijvingen van het heelal. De vele technische details stoorden me zelden; op een of andere manier spoorde het me aan om verder te lezen. Zeker een aanrader als je de film hebt gezien, gefascineerd bent geraakt en meer informatie wilt hebben!

Michael1992
Kubrick 2 - Literatuur 1

Na A Clockwork Orange en Lolita mijn derde boek dat door de beste regisseur aller tijden verfilmd werd en dit keer heeft Kubrick de strijd weer gewoonen.
Waar de film een meesterwerk is, is het boek slechts een heel goed boek. Want hoewel science fiction niet direct tot mijn intresse's gerekend kan worden heeft het boek mij nergens verveeld en vond ik het heel goed geschreven met geen hoogtepunten maar een constant hoog niveau.

4.0*

avatar van Dr Channard
4,0
Zeer goed boek dat boeiend is beschreven ondanks ik geen fan ben van Sciencefiction en ik dus totaal geen moer aan beschrijvingen van spaceshuttles en dergelijke vindt.

Maar Arthur C. Clarke doet het hier zeer goed. Het Engels is vlot, makkelijk en het verhaal is boeiend geschreven. De personages zijn enorm flat, maar in de film was dit ook dus vind ik zeker niet erg.

De film is wel véél beter dan het boek, maar het boek is toch ook een toppertje.

avatar van Raskolnikov
4,0
In zijn geheel gedurende één lange vliegtuigvlucht gelezen, waarmee gelijk maar 2 dingen onderstreept zij: de roman is minimaal zo pakkend als de film, en, knapper nog, de roman is opvallend compact gezien de epische schaal van het materiaal. In 47 hoofdstukjes van soms maar een paar bladzijdes vliegt de odyssee voorbij. Tijd voor lange beschrijvingen en overpeinzingen neemt Clarke met zijn puntige schrijfstijl nauwelijks. Uit zijn voorwoord blijkt dat het voor Clarke belangrijk was dat zijn science fiction-verhalen niet te ver op de werkelijke ontwikkelingen vooruit zouden lopen. Ik denk dat dat voor een belangrijk deel verklaart waarom 2001: A Space Odyssey nog steeds aanspreekt. Het lijkt nauwelijks een fantasiewereld (zoals met veel SF wel het geval is), maar een oprecht gedachte-experiment over een volgende stap in de (technologische) evolutie. Het thema rond supercomputer HAL, een zich autonoom ontwikkelend programma, is eigenlijk alleen maar actueler geworden. Dit segment is dan ook een spannend, van enorme verbeeldingskracht getuigend, hoogtepunt van de roman.

avatar van handsome_devil
4,0
Meestal verschijnt eerst het boek, voordat er überhaupt aan een verfilming gedacht kan worden, maar in het geval van 2001: A Space Odyssey werkten schrijver Arthur C. Clarke en regisseur Stanley Kubrick samen aan het script voor de film en schreef Clarke ondertussen aan de roman. Nu heb ik de film al een keer of tien gezien – het is dan ook één van mijn favoriete films – maar het boek las ik onlangs pas voor het eerst.

Het verhaal begint zo’n drie miljoen jaar geleden, wanneer de voorouders van de moderne mens en de andere dieren nog helemaal gelijk aan elkaar waren. Dat verandert wanneer er een mysterieuze monoliet in de nabije omgeving van de mensapen verschijnt. De leider van de groep krijgt spontaan het idee dat dieren ook als voedsel kunnen dienen en dat ze instrumenten kunnen vervaardigen om het doden van dieren gemakkelijker te maken. Een grote stap in de richting van menswording is gezet.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 14:23 uur

geplaatst: vandaag om 14:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.