menu

Van Anarchist tot Monarchist - Alexander Cohen (1936)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

431 pagina's
Eerste druk: De Steenuil, Hoorn (Nederland)

Van anarchist tot monarchist is het directe vervolg op de memoires uit In opstand. Cohen belandde aan het slot daarvan als banneling in Londen. Het jaar was 1893. En dit boek begint ermee om te beschrijven hoe vreselijk hij het daar vond. Maar terug naar Nederland kon hij niet, vanwege die veroordeling wegens majesteitsschennis. En Frankrijk had hem net uitgewezen. Het kostte tijd, en moeite, om die plooien weg te strijken. Uiteindelijk heeft Cohen in Nederland zijn gevangenisstraf uitgezeten. Ondanks dat de koning die hij als gorilla had bespot toen al negen jaar dood was, en hij makkelijk gratie had kunnen krijgen. Maar voor gratie was het nodig dat hij daar beleefd een verzoek toe indiende. En zo laag wilde Cohen niet zinken. In de daarop volgende periode van zijn leven gebeurde er eigenlijk weinig opzienbarends. Behalve dan dat Cohen de Franse nationaliteit aannam, en daarom vlak voor zijn vijftigste verjaardag nog verplicht was om dienst te nemen in het Franse leger, toen de oorlog uitbrak in 1914. Maar met wat inlichtingenwerk, vanwege zijn talenkennis, en om een ziekte daarna, viel deze episode ook weer mee. Die duurde slechts een maand. Maar dan is Cohen al anarchist af en verdwijnt ook de opstandigheid uit zijn leven maar zijn strijdlust verloor hij nooit. Hij vestigde zich in Courcelles , maar in maart 1918 werd zijn boerderijtje door Duitse troepen verwoest. Hierna verhuisde hij naar Marly-le-Roi. In 1932 vestigde hij zich in Toulon.

zoeken in:
avatar van Pecore
4,0
Cohen heeft een roerige periode in de Franse en Europese geschiedenis doeltreffend gevat in een zeer leesbaar boek, aangevuld door fraaie illustraties van Leo Gestel. De zelfingenomenheid van Cohen is aanstekelijk en zijn cynische humor bevalt me. En niet onbelangrijk: hij schrijft ontzettend goed, met veel passie en eruditie.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:01 uur

geplaatst: vandaag om 14:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.