menu

In Opstand - Alexander Cohen (1932)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

256 pagina's
Eerste druk: Andries Blitz, Amsterdam (Nederland)

Dit eerste deel van zijn tweedelige memoires loopt van Cohen’s jeugd in Leeuwarden tot diens uitwijzing uit Frankrijk, in 1893. Alexander Cohen werkte daar toen als onder meer als buitenlands correspondent voor het socialistische blad Recht voor allen, van Domela Nieuwenhuis. De contacten die hij zodoende had met Franse activisten maakten hem verdacht. Dus moest hij weg, ook al was er voor de verandering eens niets strafbaars om dat oordeel te verantwoorden. Cohen had een harde kop. De verhalen over zijn kinderjaren in Leeuwarden, en zijn onvermogen later om zich in eenvoudige baantjes te schikken, bewijzen telkens niet anders. Zoals zo vele marginalen besloot Cohen dan maar naar Ons Indië te trekken, en nam hij als soldaat-schrijver dienst in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger hoewel hij karakterologisch volkomen ongeschikt is voor de blinde discipline die daarbij van hem gevraagd zou worden. Dus verbaast het niet dat hij drie jaar van zijn diensttijd doorbrengt in arrest. Eenmaal in Nederland terug, werd hij corrector bij Recht voor Allen. Een anoniem pamflet over Willem III, de zgn. ''Koning Gorilla'' affaire, leidde tot een aanklacht vanwege majesteitsschennis. Om aan de gevangenisstraf te ontkomen, vluchtte hij naar België, dat hem uitwees; uiteindelijk kwam hij via Frankrijk in Londen terecht.

zoeken in:
avatar van Pecore
4,0
Op aanraden van Theo Hiddema, die dit in zijn laatste boekje warm aanbeveelt, dit werk opgediept uit de krochten van de historische bibliotheek. Deel twee is momenteel in aantocht vanuit het nationaal collectiecentrum. Erg handig, in de sector werkzame familieleden.

Het kostte mij in het begin wat moeite om door het wat vreemde (ouderwetse?) gebruik van interpunctie heen te lezen, maar daarna ontvouwde zich een verbazingwekkend soepele en moderne schrijfstijl. Cohen verhaalt op brutale en humoristische wijze de eerste dertig jaar van zijn leven, die vooral bestaan uit het in opstand komen tegen elke vorm van gezag. Eerst jegens zijn dominante vader, daarna tegen militaire leidinggevenden en de maatschappij als geheel.

De laatste honderd bladzijden zijn wat stroever om doorheen te komen. Het speelse maakt plaats voor een uiteenzetting van zijn werk als journalist in Parijs. Hier en daar wordt het nog wel voorzien van een fraaie anekdote, maar het leesplezier van de eerste helft kon ik niet meer terugvinden. Al met al een fraai boek, maar niet genoeg voor de vier sterren die ik voornemens was te geven.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:42 uur

geplaatst: vandaag om 16:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.