menu

Weihnacht! - Karl May (1897)

Alternatieve titels: Winnetou en de Goudzoekers | Weihnacht

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Duits
Avontuur / Reis

628 pagina's
Eerste druk: Friedrich Ernst Fehsenfeld, Freiburg (Duitsland)

Nadat de verteller, de gymnasiast Sappho, met een kerstgedicht een geldprijs heeft gewonnen, gaan hij en een medescholier, zijn vriend Carpio (Hermann Lachner), op een meerdaagse winterreis, waar zij in het Boheemse Falkenau de arme familie Hiller leren kennen die van plan is naar Amerika te emigreren. Gezamenlijk vieren zij het kerstfeest waarbij het gedicht van de scholier centraal staat, maar kort daarop sterft de grootvader. Dank zij een financiële bijdrage van Sappho en Carpio (hun laatste geld) kan de familie toch naar Bremen afreizen. Vele jaren later ontmoet Sappho, inmiddels de beroemde Old Shatterhand geworden, in Amerika mevrouw Hiller, die met een pelsjager is getrouwd. Hij wordt echter door Crow-indianen gevangen gehouden, die hem en de Shoshonen ervan beschuldigen enkele van hun krijgers te hebben gedood. Om hem te bevrijden gaan Winnetou en Old Shatterhand op weg naar het Rotsgebergte, waar zij eveneens een overval op twee goudzoekers willen voorkomen. Een van hen is niemand minder dan Carpio, die echter doodziek is. Allen worden gevangen genomen door de Blood-indianen die hen aan de Crow uitleveren. Nadat de Crow overtuigd zijn geraakt dat de Blood oneerlijk hebben gehandeld volgt een duel tussen Peteh, het opperhoofd van de Blood, en Old Shatterhand. Na diverse avonturen treffen zij meneer Hiller die heeft weten te ontsnappen. Verbitterd over al zijn wederwaardigheden is van diens vroegere christelijke instelling niets over. Goudkoorts laat hem zelfs de kant van de schurken kiezen, maar Old Shatterhand’s heldhaftige gedrag weet hem ten slotte weer op het rechte pad te brengen.

zoeken in:
ags50
Band 24 (Karl May Verlag) – Band IV.21 (Historisch-kritische Ausgabe) – Deel 8 (Karl May pockets, Het Spectrum)

Na Winnetou, der rote Gentleman. 1. Band, waarin slechts een eerder geschreven thema maar geen oudere tekst is overgenomen, is “Weihnacht!” het tweede verhaal dat Karl May geheel en direct voor publicatie bij Fehsenfeld schreef. Elders op het internet wordt ook Old Surehand. 1. Band genoemd, maar hierin zijn twee eerder verschenen korte verhalen als binnenvertelling verwerkt.

Het idee voor dit boek lijkt, gelet op zijn voorstel aan Fehsenfeld, in maart 1897 te zijn ontstaan maar in afwachting van diens definitieve reactie was tot en met augustus kennelijk nog geen letter op papier gezet. Dan meldt hij op 22 september dat het werk snel opschiet, levert op 13 oktober het manuscript van het eerste hoofstuk aan de drukkerij, gaat aan het eind van de maand naar Bohemen om in een hotel verder te schrijven en deelt op 28 november mee dat “Weihnacht!” gereed is. Zoals alle banden van de “Gesammelte Reiseerzählungen” werd ook deze roman eerst in delen met een kaft uitgegeven, het eerste deel op 2 december. Op 20 december wordt de verschijning van het boek, verdeeld in vijf hoofdstukken (1. Einleitung, 2. Der Prayer-man, 3. Old Jumble, 4. “Sti-i-poka”, 5. Im Schnee), aangekondigd en vanaf 28 december 1897 was het te koop.

Het uitroepteken achter Weihnacht staat nadrukkelijk op het titelblad van de eerste druk vermeld, hoewel het niet als zodanig op de omslag van het boek is terug te vinden. In de editie van het Karl May Verlag is dit leesteken zowel op opslag als titelblad weggelaten. Bovendien werd het aantal hoofdstukken tot zeventien uitgebreid.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:51 uur

geplaatst: vandaag om 12:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.