menu

Villette - Charlotte Brontë (1853)

mijn stem
4,08 (12)
12 stemmen

Engels
Historisch / Romantiek

672 pagina's
Eerste druk: Smith, Elder & Co, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Lucy Snowe vlucht weg uit het ongelukkige Engeland om een nieuw maar hard leven te beginnen als lerares aan een Frans meisjesinternaat in de grootstad Villette. Al snel wordt Lucy's gevecht voor onafhankelijkheid overschaduwd door haar vriendschap met een wereldse Engelse dokter en haar gevoelens voor een dictatoriale schoolmeester.

zoeken in:
5,0
alweer een fantastisch boek van bronté!!
Ik zou iedereen wel aanraden om de engelse versie te lezen, dat maakt het des te mooier en interessanter.
Ik vond dat er veel overeenkomsten waren met het boek jane eyre. De jonge vrouw Lucy Snowe die altijd bescheiden op de actergrond staat, stilletjes de mensen observeert en over haar bevindingen vertelt zou het tweelingzusje kunnen zijn van jane eyre!!

En aangezien Jane Eyre een geweldig boek is Villete dit ook.

avatar van eRCee
3,0
Zelden las ik een boek dat zoveel woorden nodig heeft om te vertellen wat het vertelt als deze Villette van Charlotte Brontë . Ik denk dat wanneer het manuscript van dit boek nu zou worden ingediend bij een uitgever, het met minstens de helft zou worden ingekort. De stijl is overigens vloeiend en vlekkeloos, 500 bladzijden lang. Toch denk ik dat enig geschrap niet slecht was geweest, zowel in de zinnen als in de compositie.

Het is in veel opzichten een erg klassiek boek, en dat is niet negatief. We volgen Lucy Snow, een ingetogen jonge vrouw die zichzelf lange tijd niet toestaat te dromen van een gelukkig leven. Hoewel ze in zekere zin onafhankelijk is, is ze ook nogal passief als het aankomt op haar eigen lot. De moraal van haar tijd ten aanzien van wat als een zinvol leven wordt gezien van een vrouw komt sterk naar voren. Nog beter vond ik echter hoe Brontë laat zien wat het verschil is tussen zelfperceptie en de perceptie van anderen, en hoe dit laatste zichzelf maar blijft bevestigen.

Het boek zou wel erg conventioneel zijn geworden als er niet wat bovennatuurlijke elementen doorheen waren gemengd in de vorm van enkele spookverschijningen. Bijna even curieus zijn de momenten waarop plotseling de lezer wordt aangesproken. Aangezien het boek geschreven is vanuit ik-perspectief heeft dit een vergelijkbaar effect als wanneer een acteur midden in een film in de camera kijkt en tegen de kijker begint te praten (een goede 100 jaar voordat Godard dit daadwerkelijk toepaste in cinema).

Kortom: psychologisch en dramatisch interessant, fraai geschreven, maar toch wel aan de taaie kant door het 19e eeuwse tempo. Nog één Brontë -zus te gaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:26 uur

geplaatst: vandaag om 15:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.