menu

Verslag van een Onaanvaarde Dood - Chaja Polak (2007)

mijn stem
2,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Psychologisch / Autobiografisch

49 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Polak verloor haar oudste zoon en doet in haar gedichten verslag van het rouwproces. In 33 korte overwegend titelloze parlando-achtige, vrije gedichten zet Polak in weinig woorden verschillende gradaties van verdwijnen neer. Soms beheerst en omzichtig, dan weer nietsontziend en rauw, loodst de schrijver de lezer door elk facet van het verwerkingsproces van de dood van een geliefde. Dit doet zij door niet alleen zichzelf op te voeren als personage/verteller, maar ook door anderen aan het woord te laten: de jongere broer, de echtgenote, de ouders en een meerstemmig personage dat de dood verbeeldt.

zoeken in:
avatar van slowgaze
2,5
Dit is zo'n bundel waar ik een schuldgevoel van krijg als ik er op ga stemmen, maar ik heb toch gestemd. Dit is dus eigenlijk mijn excuus, toelichting, wat dan ook. Allereerst, ik wil niks afdoen van Polaks verdriet, echt niet. Helaas kan ik hier echt geen voldoende voor geven, want het is een heel matige bundel. Jammer.
Ik ben geen voorstander van gedichten die direct voortvloeien vanuit iemands gevoelens, vooral niet als alles maar open en bloot op het bord van de lezer gesmeten wordt. 'I hate that/ I love you', dat werk. Dan ben ik maar een lul, maar het is om het even of je vriendin het nou uitgemaakt heeft, of dat er iemand overleden is, want voor mij telt alleen de kwaliteit van een gedicht. Daarin schiet Polaks bundel flink tekort.
Ze doet namelijk wel een poging tot poëzie, om het zo te zeggen. Metaforiek, symboliek, ze komen langs. Vaak ligt het er wel heel dubbelop en dat is ook weer zonde. Ook zijn enkele herhalingen wel heel slecht toegepast. Dit levert uiteindelijk een bundel op die ergens tussen de beter gelukte Libelle-gedichten en een heel matige Judith Herzberg inzit. Zoals gezegd, jammer.

avatar van mjk87
1,5
De dood is iets natuurlijks, de dood van je kind niet. Dat levert pareltjes in de film op als In the Bedroom of in de literatuur (De Kleine Blonde Dood) of dit matig werkje van Polak. Het zijn flarden tekst van gedachten die op het papier staan, die zomaar midden in de zin
En dat is vervelend lezen. Daarnaast roept ze maar weinig beelden en weinig emotie op, dus slechts 1,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:56 uur

geplaatst: vandaag om 15:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.