menu

Het Goddelijke Monster - Tom Lanoye (1997)

mijn stem
3,78 (85)
85 stemmen

Nederlands
Humoristisch

336 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

De beeldschone Katrien Deschryver kan haar glorieuze leven niet anders zien dan als een stuk toneel, gespeeld door een ongetalenteerde actrice. De ongewilde, zelfs potsierlijke moord op haar man zal haar echter een andere werkelijkheid laten zien. Vanuit de plaats van het ongeval, Zuid-Frankrijk, trekt ze terug naar haar geboortegrond en ontdekt ze wat ze voorheen nooit zag: een uiteenvallende familie in een uiteenvallend land in het hart van Europa. Verziekt door zwijgzaamheid, verrot door gesjoemel, bedorven door hypocrisie.

zoeken in:
avatar van donnie darko
4,0
Goed boek, hoor. Hoewel ik zijn Kartonnen Dozen wel veel beter vind.

4*

avatar van andreas
4,5
Dit is het eerste boek van "de monstertrilogie" (samen met "zwarte tranen" en "boze tongen".

De trilogie laat zich kenmerken door een fenomenaal taalgebruik en bovenal een groots (en ongelofelijk grappig) verhaal...

Heilig!

Gajarigon
Het eerste deel van een trilogie die eigenlijk volledig België eind jaren '90 behandelt, becommentarieert en evalueert. Prachtig begin, maar ik bewaar de 5* voor de latere delen .

En inderdaad enorm geestig. Vooral de doden vondik altijd geestig.

avatar van donnie darko
4,0
Gajarigon schreef:
Het eerste deel van een trilogie die eigenlijk volledig België eind jaren '90 behandelt, becommentarieert en evalueert. Prachtig begin, maar ik bewaar de 5* voor de latere delen .

En inderdaad enorm geestig. Vooral de doden vondik altijd geestig.


Je hebt nochtans geen van de twee volgende delen 5* gegeven. Waarom dan uiteindelijk toch niet?

Gajarigon
donnie darko schreef:
(quote)


Je hebt nochtans geen van de twee volgende delen 5* gegeven. Waarom dan uiteindelijk toch niet?


ik zit nog wat te sleutelen aan mijn stemsysteem... eerst wou ik 5 geven aan alle héél goeie boeken, maar nu denk ik alleen maar 5 te geven aan boeken uit mijn top 10, maar die heb ik nog niet gemaakt. Misschien komt er wel een deel in mijn top 10 hoor, ik was van plan om die op te stellen aan de hand van mijn stemmen, maar zo kwam ik in een cirkelredenering terecht.

avatar van JJ_D
3,5
Mijn eerste boek van Lanoye geeft meteen een goed beeld van zijn schrijfstijl: opbouwend, emotioneel, alles relativerend met een kwinkslag. De verschillende perspectieven die hij in 'Het Goddelijke Monster' aanwendt bewijzen zijn talent, doch missen soms wat verdere uitdieping - of bewaart hij dat voor de volgende delen? In elk geval verlenen die afwisselende (vertel)standpunten dit eerste deel van 'de Monstertrilogie' een zekere lichtheid, al worden de zwaardere emoties niet geheel geschuwd: Lanoye geeft een aanzet, die de lezer als het ware dwingen om ook de twee andere werken te gaan opzoeken.
Waar ik me echter het meest vragen bij stel zijn de absurditeiten: nu eens sfeervol - als reflectie van Katriens gevoelswereld (het rode licht) -, dan weer grappig (in doodgewone zinnen), nog een andere keer bevreemdend en overbodig (waar het personage "De Gille" opduikt). Ook in de vele flashbacks durft Lanoye zich al eens te verliezen, al keren we snel genoeg terug naar het heden om er echt een punt van te maken...
Het Goddelijke Monster' is dus bovenal een emotioneel werk, en niet zozeer humoristisch van opzet. Al heb ik wel voortdurend het gevoel dat juist dààr Lanoye's grootste talent schuilgaat.
3,25*

avatar van Grendel
5,0
De volledige trilogie zou ik zo in mijn top 10 willen zetten, maar omdat ik wat meer afwisseling wilde alleen dit eerste deel, hoewel dit niet persé het beste van de drie is.
Veel prachtige, levendige (en dooie) personages.
Soms waan je je in een film van David Lynch, dan weer in een aflevering van de Pfaff´s. Echte literatuur én echte pageturner in één.

avatar van ANDREO
5,0
Heel goede start van een waanzinnig goede en grappige trilogie!
Tom Lanoye is een echte taalvirtuoos die me telkens opnieuw charmeert!

4,5
deze trilogie behoort tovh tot de beste boeken van lanoye, misschien ook wel van de nederlandse literatuur...

avatar van Chungking
4,0
Grendel schreef:

Soms waan je je in een film van David Lynch, dan weer in een aflevering van de Pfaff´s


Leuk geformuleerd, al neigen de meeste personages eerder naar de Pfaff kant zou ik zo zeggen.
Dit boek is een knaller, waarin inderdaad enkele fantastische personages (met herkenbare trekjes) worden neergezet in een boeiende stijl.

Jammer genoeg zijn de volgende twee boeken gewoon meer van hetzelfde. Enkel dit eerste deel van de trilogie kon mij boeien.

Michael1992
Of waar nen Dutroux al niet goed voor kan zijn.

Heel vlot boek met inderdaad Pfaff-achtige personages met het verschil dat er niet om de halve minuut een matrassencamionet of een keukenmerk in beeld moet komen om de schuldenlast te verlichten.
Lanoye was boos en de regering zal het geweten hebben.

Leuk ook hoe geen enkel personage echt posiftief naar voren komt. En hoe met bijna elk nieuw hoofdstuk op zijn minst één personage in een ander daglicht gesteld wordt zodat beetje bij beetje de personages genuanceerder worden en het moeilijk wordt enige sympathie voor eender welk personage op te brengen.

4 sterren en meteen Zwarte Tranen klaar liggen.

avatar van -JB-
4,0
De kracht van dit eerste deel uit de monster trilogie van Tom Lanoye ligt hem in de humor. Niet alleen het verhaal is bij vlagen absurd ook de wijze waarop Lanoye de gebeurtenissen beschrijft met korte rake zinnen zorgen voor de nodige droge humor.
Er worden in dit boek veel personen geïntroduceert, maar slechts enkelen ontwikkelen zich tot volwaardige karakters, met de andere trekt de lezer te weinig op. Hopelijk bieden de komende twee delen de extra tijd om deze personages volledig tot hun recht te laten komen. Dit boek maakt voorlopig nogal een overbehuisde indruk waarin veel 'van de hak op de tak' wordt gesprongen.
Bijna iedere hoofdstuk is er een nieuwe wending in het verhaal. Dit versterkt het humoristische effect, maar zorgt tegelijkertijd voor het eerdergenoemde hak op de tak springen.
Het boek is een komische aanzet tot een trilogie met veel potentie. Laat deel 2 maar komen!

avatar van vladlev
2,5
Eerste boek van Lanoye dat ik gelezen heb en viel toch wel tegen. Vond het boek overkomen als een ambitieloos weinig doordacht en uitgewerkt verhaaltje. Op zich wel leuk maar had toch iets anders verwacht aangezien Lanoye's reputatie.

avatar van Pieter
Vanaf zondag op één (De Belg) een verfilming van het boek met o.a. Joke Devynck!

1,0
Voor mij komen de personages op geen enkel moment tot leven, ze voelen steeds aan als constructies van de schrijver die wanhopig probeert grappig te zijn.
De situaties en personages waarop het boek gebaseerd is, zijn weinig subtiel verwerkt in dit 'fictie' verhaal.
Ik moest het boek helaas lezen voor een wedstrijd op school, het was een lijdensweg.

Lanoye zou wel eens de meest overschatte Nederlandstalige auteur kunnen zijn...

avatar van Donkerwoud
4,0
Tom Lanoye is een meester in het tot leven brengen van karakters waar je zowel van gaat houden als ze intens verafschuwt. Zijn gevoel voor humor is dan ook subliem en zelden heb ik iets gelezen waarbij Vlaamse volkstaal zo schitterend tot poëzie wordt. Aan het einde voelt de roman inderdaad aan alsof het meer een aanzet is tot de rest van de trilogie en ik hoop dat de vervolgen dieper ingaan op deze tragische (doch hilarische!) familie.

3,5
Ik heb jaren terug de serie op TV gezien en pas in 2018 het eerste deel van trilogie gelezen. Amusant. De serie kwam mij opnieuw voor de geest. Grappig en goed geschreven. Gaat zeker ook deel 2 en 3 lezen. Ontspannend, realistisch en vanuit een bepaalde invalshoek, ook heel humoristisch!

avatar van AOVV
4,0
Eindelijk ben ik er eens aan toegekomen een boek van deze Vlaamse auteur tot mij te nemen. Ik zag in de lokale bieb een uitgave van de zogeheten Monstertrilogie liggen, en die moest ik gewoon meenemen. Dit eerste deel is alvast zeer de moeite waard.

Het is niet eens zozeer het verhaal dat hoge ogen gooit, maar vooral het taalgebruik van Lanoye, dat zowel vlagen van virtuositeit als smeuïge verbeelding vertoont. Ook de personages die Lanoye heeft geboetseerd, zijn om in te lijsten. Natuurlijk bevalt het ene personage me al wat meer dan het andere, maar ik kan geen enkel personage ontwaren dat irritaties oproept (en dat ondanks het feit dat elk lid van dit kleurrijke gezelschap meerdere gebreken vertoont).

Het boek kent ook een mooie indeling in verschillende hoofdstukken, waarin de personages geïntroduceerd worden op diverse manieren. Daarom leest het ook een beetje als inleiding tot de twee volgende delen in de trilogie, maar al bij al is deze roman ook prima te verhapstukken als een op zichzelf staand vehikel der Nederlandse taal. 't Is maar hoe je het bekijkt.

4 sterren

JoeCabot
“Wie heeft er vrienden nodig wanneer er zoiets als een dark-room bestaat?”

Met een heerlijk cynisme neemt Lanoye opnieuw de kleine kantjes van de Vlaming op de korrel. Ditmaal vormt een familie goed boerende entrepreneurs het mikpunt van spot. Lanoye laat geen kans onbenut om te onderstrepen dat financiële rijkdom niet meteen gelijkstaat met een rijk leven. Boerenpummels vind je in alle lagen van de bevolking. Maar ook yuppies die zich krampachtig proberen los te wringen uit de Vlaamse klei krijgen een veeg uit de pan.

Wanneer de focus echter verschuift naar de Belgische politieke cultuur, blijft Lanoye iets te veel hangen in clichés. Je raadt het nooit: politici zijn ware deugnieten en het hele systeem is doordrenkt van nepotisme en zelfverrijking.

Voor de rest is en blijft “Het Goddelijke Monster” een scherpe, entertainende afrekening met alles wat loszit in onze samenleving. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:16 uur

geplaatst: vandaag om 12:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.