menu

Half of a Yellow Sun - Chimamanda Ngozi Adichie (2006)

Alternatieve titel: Een Halve Gele Zon

mijn stem
4,08 (12)
12 stemmen

Engels
Sociaal

543 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Nigeria, begin jaren zestig. De excentrieke Odenigbo is hoogleraar aan de pas gestichte universiteit in Nsukka. Hij heeft de dertienjarige Ugwu als huisknecht in dienst, die in ruil voor zijn werk boeken krijgt en naar school mag. Odenigbo's vriendin, Olanna, is van Lagos naar Nsukka verhuisd om met hem samen te leven en om aan de decadente levensstijl van haar ouders te ontsnappen. Ze houdt nauw contact met haar tweelingzus Kainene, die het zakenimperium van hun vader heeft overgenomen en wier Engelse vriend, Richard, in Nsukka is komen wonen om er een boek te schrijven. Het uitbreken van een gruwelijke burgeroorlog ontregelt hun levens drastisch. Wanneer de regeringstroepen oprukken moeten ze vluchten voor het geweld en worden ze op onverwachte wijze met elkaar geconfronteerd.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,5
Oorlogsroman over de burgeroorlog in Nigeria, gezien vanuit het perspectief van drie karakters: de buitenlander Richard, de dienstknecht Ugwu en Olanna uit de upperclass. Het verhaal wordt bijna soaperig opgebouwd met relatie-perikelen en overspel, maar gaandeweg sijpelen de gevolgen van de afschuwelijke rassenstrijd in de levens door. Dit boek gaat over echte mensen en hoe zij de oorlog ervaren. Heel aangrijpend geschreven, waarbij de luchtige passages maken dat je echt om deze mensen gaat geven als buitenstaander.

avatar van eRCee
3,5
Zoals Donkerwoud bijna 10 jaar geleden al schreef, is dit inderdaad een boek waarvan de essentie ligt in het meeleven met de personages. Niet in de laatste plaats omdat de historische ontwikkelingen die het decor vormen op z'n zachtst gezegd treurig stemmen: verschillende volken die door de Engelsen op een hoop zijn geveegd onder de naam Nigeria raken slaags, de republiek Biafra wordt uitgeroepen en vervolgens doen oorlog en hongersnood de rest.

Adichie (of is het Ngozi Adichie?) schrijft het zonder veel opsmuk op. Tussen verschillende delen wordt wat heen en weer gegaan in de tijd (vroege jaren '60, late jaren '60), wat op zich prima werkt. Maar iets meer narratieve gelaagdheid had wel gemogen. Iets meer psychologische diepgang ook. En iets meer stilistische registers.

Uiteindelijk voelt het literair vooral als een keurige, Angelsaksische roman, daar helpen ook de woordjes uit een lokale taal (Ibo) die erin voorkomen niet tegen. Ik zal daarom niet actief meer werk van Adichie opzoeken. In tegenstelling tot een schrijver als Chinua Achebe, waarvan ik recent een geweldige roman las, herken ik hier geen oorsponkelijke stem in. De 3,5-sterren beoordeling is dan ook aan de ruime kant, maar ja, Kainene he, en Olanna, en Richard.

avatar van Djumbo
4,5
Ik heb erg genoten van dit boek. Nadat ik Amerikanah gelezen had , wilde ik deze vroegere roman van Adiche lezen. Biafra, land dat ik enkel kende van de hongersnood en van de burgeroorlog. Het verwondert mij telkens opnieuw als "feiten" uit het nieuws van "toen".... een ander gelaat krijgen....
Alhoewel het even duurde voor ik in het verhaal kwam (was bij Amerikanah ook) ben ik toch hier ook weer meegezogen in haar verhaal. Hoe teer en kwetsbaar ... is het "geluk" van ons "geregelmenteerd" bestaan. Toch wel heel knap beschreven hoe de kwaliteit van het leven langzaam maar zeker tot ongeveer "nul" wordt gereduceerd door oorlog en honger.
Voor mij een echte aanrader.

avatar van Wickerman
3,5
Het boek Amerikanah vond ik erg sterk. Ik keek dan ook erg uit naar een ander boek van Adiche. Helaas heeft dit werk me echter een stuk minder gegrepen. Ik kon me maar lastig tot de hoofdpersonages verhouden. Wel veel geleerd over de burgeroorlog in Nigeria.

4,0
Een boek dat moeilijk weg te legen valt eens je bent begonnen. De verhaallijn verzacht de gruwel van oorlog. Het is niet het eerste boek dat ik heb gelezen van haar en zal zeker niet het laatste zijn. Ze kleurt de blinde vlek die ik heb over bepaalde zaken. Altijd sterk.

avatar van manonvandebron
5,0
“Dat was vóór m’n tijd,” is een excuus dat Chimamanda Ngozi Adichie nooit zou gebruiken. In geuren en kleuren schrijft ze over een periode vóór haar geboorte. Deel 1 en 3 vinden plaats in de vroege jaren ‘60, toen Nigeria net onafhankelijk was. Deel 2 en 4 vinden plaats in de late jaren ‘60, toen het land verscheurd raakte door een burgeroorlog.

Per hoofdstuk wisselt ze af tussen de ervaringen van drie personages: de jonge huisknecht Ugwu, de rijkeluisdochter Olanna en de Britse journalist Richard. Via hun relaties en ontmoetingen krijg je een genuanceerd beeld van het sociale weefsel in Nigeria.

De meeste Afrikaanse personages behoren, net als de schrijfster zelf, tot de Igbo. Van 1967 tot 1970 had dit volk z’n eigen onafhankelijke Republiek Biafra in het zuidoosten. De halve zon in de titel verwijst naar de nationale vlag. In de directe rede wordt Engels regelmatig afgewisseld met enkele woorden in het Igbo.

Deze periode werd getekend door militaire acties, politieke moorden en etnische zuivering. Aangrijpend is een scène in een luchthaven, waarin iemand doodgeschoten wordt omdat hij Igbo is. Daarnaast is er aandacht voor archeologie, poëzie, kleding, gastronomie en planten. Voor wie eens een goed boek uit Afrika wil lezen, is dit een stevige aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:04 uur

geplaatst: vandaag om 23:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.