menu

Fury - Salman Rushdie (2001)

Alternatieve titel: Woede

mijn stem
3,04 (25)
25 stemmen

Engels
Sociaal

254 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2001. 'Woede' is een roman over een oude, diepe liefde die verkeer afgelopen is, over een tweede, verknipte hartstocht die gebaseerd is op een misvatting, en over een derde, hartstochtelijke liefde die weleens heel goed zou kunnen uitpakken. 'Woede' is een roman over wat woede kan doen met een mensenleven: de persoonlijke woede die menselijke relaties vergiftigt, de psychotische woede die moordenaars voedt, de sociale woede die geboren wordt uit gefrustreerde verwachtingen, de creatieve woede die onze grootste talenten ontketent, en de politieke woede die revoluties veroorzaakt en hele steden in de as legt. Woede schetst een actueel portret van een leven aan het begin van het derde millennium, van een wereldstad in een tijd van schijnbaar eindeloze welvaart die paradoxaal genoeg in het dagelijkse bestaan van veel mensen ook een tijd is van dorheid.

zoeken in:
avatar van DvonGeem
2,5
Bijzonder matig boekenweekgeschenk.

Ik ga me er eens aan wagen

avatar van eRCee
3,0
Vond het helemaal niet zo slecht eigenlijk, en zeker niet voor een boekenweekgeschenk. Het eerste dat ik lees van Rushdi en er gaat meer volgen. Met name deel één van Fury is de moeite waard door de scherpe schrijfstijl en de kritische cultuuranalyses. Helaas vliegt het boek een beetje uit de bocht in het vervolg. Het verhaal, dat al verre van subtiel was, wordt dan welhaast grotesk. Maar goed, wat mij betreft beter zo dan een roman die te vlak en kleurloos blijft. Het zou daarom best eens kunnen dat de grote romans van Rushdi me gaan liggen.

avatar van the Cheshire cat
1,5
Niet mijn kopje thee..


avatar van the Cheshire cat
1,5
Dankzij de jouwe

3,5
Waar Boekenweekgeschenken normaliter amper 100 pagina's beslaan, was er ooit een uitzondering. Salman Rushdie leverde in 2001 immers een volwaardige roman van ruim 250 pagina's. Hierdoor krijgt hij ruimschoots de tijd om het verhaal uiteen te zetten en daar maakt hij dankbaar gebruik van!

'Woede' is een verhaal met het New York van de ontluikende 21ste eeuw als achtergronddecor. Het is bijna griezelig toevallig dat deze dynamische, maar voor sommigen ook kille stad, enkele maanden later te maken kreeg met de terroristische aanslagen van 11 september. De hoofdpersoon van Rushdie voelt zich op een bepaalde manier vervreemd van het leven, ondanks zijn zakelijke successen. Deze tegenstrijdigheid wordt in dit boek briljant verwoord, met kritische maatschappelijke analyses.

Hoewel het verhaal leuk in elkaar zit, is het vooral de schrijfstijl die mij het meeste bijblijft. Rushdie trekt alle registers open: de ene pagina kent nog meer beeldspraak dan de andere. Zo nu en dan raakt de lezer bijna het spoor bijster, het verhaal vliegt immers nogal eens uit de bocht. Toch verdient 'Woede' een ruime voldoende: wat mij betreft één van de betere Boekenweekgeschenken van de afgelopen 20 jaar.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:03 uur

geplaatst: vandaag om 16:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.