menu

De Tranen der Acacia's - Willem Frederik Hermans (1949)

mijn stem
3,89 (60)
60 stemmen

Nederlands
Psychologisch

424 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Arthur Muttah groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaan doet zich uitzichtloos aan hem voor. De grimmige sfeer thuis, de conflicten met zijn ouders en zuster, de ongrijpbaar verraderlijke wereld van oorlog en verzet: het brengt hem tot een uitzichtloze identiteitscrisis.

zoeken in:
dhgveldhuizen
Iemand dit gelezen? Ben er wel benieuwd naar.

avatar van Social_Mask
4,5
dhgveldhuizen schreef:
Iemand dit gelezen?

Ik gok van wel.

Het is een typische Hermans. Je zou De Tranen der Acacia's kunnen beschouwen als de voorloper van De Donkere Kamer van Damokles. Bijzonder sterk ook - maar dat is haast een zekerheidje als het op Hermans aankomt. Lezen dus.

avatar van thomzi50
3,5
Weet iemand wellicht hoe deze roman zich verhoudt tot de theorieën van Freud, waar Hermans een zelf verklaard liefhebber van was en die in vrijwel al zijn romans duidelijk terugkomt?

avatar van misterfool
Nog niet helemaal uitgelezen, maar nu al enorm onder de indruk. Arthur Muttah is een zeer intrigerend hoofdpersoon en hermans' gebruikelijke cynisme is weer in overmaat aanwezig.

avatar van mjk87
3,0
Dit boek wil heel veel zijn, maar is zeker in het begin wat rommelig en weet daardoor nergens echt te overtuigen. Deels ligt het ook eraan dat we 75 jaar verder zijn bijna en als het gaat om het beeld dat Hermans maakt van het verzet dan zal dat toentertijd vast als een bom zijn ingeslagen maar dat is nu niet heel spectaculair meer. Het beeld van cynisme en toeval wordt dan wel aardig neergezet maar maakt weinig indruk. Ook het begin met meerdere verhaallijnen werkt niet echt goed, vooral omdat 1 verhaallijn helemaal verdwijnt. En dan ook nog eens rond de boeiendste persoon. Ergens is dit boek ook een karakterschets van Arthur Muttah maar mede door het rommelige begin weet ook dat nooit echt goed naar voren te komen. Blijft over dat het boek op momenten vermaakt, er een aardig beeld in zit van het al langer bevrijde Brussel na de oorlog en Amsterdam richting het jaar 1945 en hoe men toen leefde en dacht en de verwikkelingen rond het einde van de oorlog meemaakte. Dat is allemaal prima. Ook enkele filosofische politieke overdenkingen die Muttah deelt met Gaby zijn boeiend, maar helaas zijn het erg weinig. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:13 uur

geplaatst: vandaag om 14:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.