menu

Les Fainéants dans la Vallée Fertile - Albert Cossery (1948)

Alternatieve titel: De Luiaards in de Vruchtbare Vallei

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch

225 pagina's
Eerste druk: Domat, Parijs (Frankrijk)

De familie die in ''De luiaards in de vruchtbare vallei'' ten tonele wordt gevoerd, bestaat uit een aartsluie vader, de oude Hafiz, en zijn drie onwaarschijnlijk lethargische zoons Galaal, Rafiek en Siraag. Over Galaal gaat het verhaal dat hij zo inert is dat hij afscheid neemt voordat hij naar bed gaat, omdat hij maanden achter elkaar kan slapen. Rafiek is de filosoof van de familie: hij heeft zo bewust voor zijn rustige leven gekozen dat hij zijn geliefde de bons gaf. De slaap is voor hem het toevluchtsoord uit een laaghartige, ellendige wereld. Siraag wil ontsnappen aan het 'stilstaande slik' van zijn verwanten. Hij heeft het in zijn hoofd gehaald dat hij wil werken, ook al is het woord 'werken' zo pijnlijk dat zijn oudere broers het nauwelijks over hun lippen krijgen. 'Ondankbaar jong!' moppert zijn vader. 'Jaren lang heb ik je eten en kleren gegeven en dit is je dank! Je wilt ons met schande overladen!' Vol verlangen wandelt Siraag naar de bouwval van een fabriek in aanbouw: werken in een fabriek, dat zou pas echt werken zijn. Maar zijn vader dreigt de heerlijke ledigheid pas goed te verstoren: hij heeft zich voorgenomen opnieuw in het huwelijk te treden.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
3,5
geplaatst:
Leuk boek van de Egyptische, Franstalige Cossery. Het gaat over een huishouden dat voornamelijk uit aartsluie mannen bestaat; mannen die niet werken, die alleen hun bed uit komen om het eten te nuttigen dat is klaargemaakt door de dienstmeid, en zelfs dat kost ze al bergen energie die ze beter kunnen besteden aan slapen.

Uitzondering is Siraag die graag wil werken en geld wil verdienen. Wanneer hij aan de eettafel over zijn plannen vertelt, is het huis te klein. Hij zal de familie te schande maken door het huis te verlaten en te gaan werken! Hij kan veel beter gewoon in bed blijven liggen.

Het boek is bij vlagen erg komisch, de kortste wandeling is al reden voor de heren om in slaap te vallen en ook hoe ze elkaar alleen maar uitfoeteren (op zeer hysterische wijze) en alles wat niet met in bed liggen te maken heeft als een groot drama zien, is erg vermakelijk om te lezen.

Ik moet wel zeggen dat ik het nawoord nodig had om dit boek helemaal te kunnen plaatsen, en dat is natuurlijk nooit een goed teken; de inhoud van een boek zou voor zich moeten spreken. Maar toch, deze opzienbarende ode aan het niets doen, aan het lanterfanten is wel erg aangenaam leesvoer.

Cossery was zelf ook blijkbaar een fervent nietsdoener, enkel in het niets doen ben je immers vrij, volgens hem, en moest niets hebben van keurslijven, opdringerige omgevingen en regeringen. Hij heeft nooit gewerkt, net als zijn ouders en spendeerde zijn dagen al denkend in cafés. Fascinerend wel.

avatar van ZAP!
geplaatst:
handsome_devil schreef:
Hij heeft nooit gewerkt, net als zijn ouders en spendeerde zijn dagen al denkend in cafés. Fascinerend wel.
Ho ho, hij heeft wel een boek geschreven zeg (laat staan dat De Grote Denkers het horen)^!

^ + nog heel wat meer, zie ik nu...

avatar van handsome_devil
3,5
geplaatst:
Ja een paar regeltjes per dag.

avatar van ZAP!
geplaatst:
handsome_devil-
En kennelijk heeft hij een universiteitsopleiding voltooid, begon hij te schrijven vanaf zijn 10e (10 boeken uitgebracht), heeft hij zo'n zes gewerkt als steward, ik vind het niet niks... maar daarna kwam het klad er wel in, lijkt het. "Luiheid en onthechting van materiële zaken waren voor hem te cultiveren deugden. Hij beoefende ze als een levenskunst." Ik vind het ergens wel moedig en principieel, ben benieuwd waar hij van leefde. Opbrengst van zijn schrijven? Erfenis? Bietsen? Moet ineens denken aan The Dude...

avatar van ZAP!
geplaatst:
handsome_devil schreef:
Ik moet wel zeggen dat ik het nawoord nodig had om dit boek helemaal te kunnen plaatsen, en dat is natuurlijk nooit een goed teken; de inhoud van een boek zou voor zich moeten spreken.
Is dat, met spoilertags, kort samen te vatten? Ben wel benieuwd, want verder spreekt dit boek me niet meteen aan.

avatar van handsome_devil
3,5
geplaatst:
Het nawoord gaat vooral over Cossery en zijn levenshouding (wat hierboven dus al genoemd is). Verhelderend, want toen ik het boek las, dacht ik dat het juist een kritiek was op het niets doen (zeker ook vanwege de ironische/sarcastische toon vaak).

avatar van ZAP!
geplaatst:
Ah, zo. Is er wel een Nl. vertaling van, btw? -edit- ik neem maar aan van wel, gezien de Nl. titel...

avatar van handsome_devil
3,5
geplaatst:
Ja, niet zo lang geleden uitgekomen bij Jurgen Maas. Is momenteel ook een van de boeken die op schwob.nl onder de aandacht wordt gebracht.

Albert Cossery - De luiaards in de vruchtbare vallei - Schwob

avatar van Raspoetin
Waarom deze schrijver afzag van het grote geld, een eigen woning of een relatie - NRC
De Egyptische schrijver Albert Cossery deed het liefst niets. Ervoer hij zijn passiviteit werkelijk als een deugd, vraagt Shira Keller zich af. Of wortelde die in angst?

Gast
geplaatst: vandaag om 06:37 uur

geplaatst: vandaag om 06:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.