menu

De Turkenoorlog - F.C. Terborgh (1964)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Historisch

144 pagina's
Eerste druk: L.J.C. Boucher, Den Haag (Nederland)

'De Turkenoorlog' bevat drie verhalen die alle verband houden met het beleg van Wenen door de Turken in 1683. 'Arrigo Bardi', het eerste verhaal, vertelt over de belevenissen van een Italiaan die zijn land verlaat om wraak te nemen op een vrouw. Na veel avonturen treedt hij in dienst bij de Frans-Turkse coalitie en belandt zo in de Turkenoorlog. Op het einde wordt hij vermoord. In de titelnovelle (later verschenen als 'Willem Berchem') trekt de hoofdpersoon via Frankrijk en Duitsland naar Wenen waar hij in 1683 getuige is van de Turkse belegering. Willem Berchem vindt het lijk van Arrigo. De confrontatie met dood en geweld en een mislukte liefde doen hem na vele jaren, moe van zijn avonturiersbestaan, terugkeren naar de ouderlijke hoeve. Het derde verhaal gaat over de vrouw Ilonka, die kennis maakt met een Pool die ook Berchem kende.

zoeken in:
avatar van ...stilte...
geplaatst:
Een paar maanden terug kreeg ik een griepje en begon met alles van Terborgh te (her)lezen. Het is mijn favoriete Nederlandse schrijver en ik grijp altijd weer naar hem in dit soort omstandigheden.
Ondertussen ben ik al lang weer opgeknapt, maar momenteel is de gehele wereld in de ban van een virus en de betekenis van Terborgh groeit alleen maar...ik vind er troost in.
De verhalen uit De Turkenoorlog zijn de laatste die ik nog niet had gelezen. Ik was in de veronderstelling dat dit een roman is, maar het is samengesteld uit drie verhalen.
Het eerste verhaal Arrigo Bardi begint zowaar met een pest epidemie. De hoofdpersoon Bardi weet aan de situatie te ontsnappen, maar het gaat van kwaad tot erger (zoals meestal bij Terborgh). Uiteindelijk wordt hij gevangen genomen en tewerkgesteld als galleislaaf. Een totaal uitzichtloze situatie, maar daarin is Terborgh op zijn best...Bardi ervaart momenten van geluk en begrijpt de zin van het leven.

Dagen van gedwongen rust. Wie voor niets heeft te zorgen, wie aan niets kan ontkomen, wie een lange lege dag ondergaat, dezelfde als de vorige, of die er op volgt, aan een bank gekluisterd in eeuwige herhaling van de zelfde bewegingen en gebaren, nadert ongemerkt de essentie van het leven: hij ontdekt wat hij vroeger niet zag, waar hij geen tijd voor had, geen geduld; een dunne wolkenveer bijvoorbeeld in den avondhemel, oranjegeel, of heel licht groen; het aderhout van de bank waarop hij zit, de gevlamde tekening, gladgepolijst en warm. Men zit voorovergebogen, en het lichaam volgt traag, haast onmerkbaar, het slaperig deinen van de zee, dat zich voortplant in het schip.

Eens, tijdens het lange loeren tussen eilanden, toen hij zich ongemerkt voorover kon buigen, zag Bardi door een spleet in de verschansing in diep blauw water een gouden rots. Het gesteente leek zacht van binnen uit te gloeien, als had het een eigen licht dat den steen deed leven, een uur later, kort voor zonsondergang, toen stroom het schip had voorbijgedreven, was de rots nog slechts een dreigende zwarte klip in somber water.

Beklemmende situaties...sterke beelden.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:12 uur

geplaatst: vandaag om 04:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.