menu

Bilangan Fu - Ayu Utami (2008)

Alternatieve titel: Het Getal Fu

mijn stem
2,83 (3)
3 stemmen

Indonesisch
Psychologisch / Sociaal

536 pagina's
Eerste druk: Gramedia, Jakarta (Indonesië)

Sandi Yuda, de verteller, is rotsklimmer, een ijzersterke jongen, student informatica, die zich bewijst door de steile kalksteenrotsen aan de rand van Bandung te bedwingen. Hij was dol op gokken, sloot over van alles een weddenschap af en bedreef luidruchtig de liefde met zijn mooie vriendin. Tot zijn ontmoeting met Parang Jati, een student geologie. Ze worden vrienden en zijn vanaf dat moment is het stel vaak te vinden in de bergen van Java. Tijdens het klimmen verbeeldt Yuda zich regelmatig een verleidelijke gedaante te zien, een vrouw met een wolvengezicht, die hem een magisch getal toefluistert: het getal Fu. Deze mystieke ervaring lijkt in scherp contrast te staan met de politieke betrokkenheid van zijn vriend Parang Jati en diens verbeten strijd tegen fanatieke religieuze groeperingen. De vriendschap van Sandi en Parang is de rode draad in het boek waarvan de verhaallijn vaak wordt onderbroken wordt door legenden, mysteries, krantenartikelen, tekeningen van wajangfiguren, historische terzijdes of een toelichting op politieke en religieuze achtergronden, en de Javaanse cultuurhistorie.

zoeken in:
avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
‘’Het Getal Fu’’ is een complex en best wel ingewikkeld boek waarbij de schrijfster er ondanks alle zijpaden en uitweidingen toch in slaagt om de vaart erin te houden.

De roman bestaat uit drie delen ‘Modernisme’, ‘Monotheïsme’ en ‘Militarisme’.
De rode lijn in het boek is de vriendschap tussen twee jonge mannen Yuda en Parang Jati met als derde belangrijke karakter de ‘tegenkracht’ Kupukupu. In het eerste deel maken we kennis met Yuda en zijn vriendin Marja. Dan ontmoet Yuda Parang Jati. Het tweede deel gaat terug in de tijd. Yuda beschrijft Jati’s geschiedenis, door diens eigen verhalen na te vertellen en door zijn dagboekaantekeningen weer te geven. Ook de wordingsgeschiedenis van Kupukupu komt vaak ter sprake. Het derde deel verhaalt vooral over de escalerende strijd tussen Jati en Kupukupu en de uiteindelijke ondergang van Jati.

Het hoofdthema van de roman gaat over de moderne tijd waarin de mens steeds verder af komt te staan van de natuur en van zijn afkomst. De moderne mens verwoest de natuur -vanwege het eigen gewin - en zo zijn eigen toekomst. Parang Jati staat voor de postmoderne mens die met een kritische blik naar de verwoestingen kijkt en die probeert om het tij te keren. Yuda is de moderne mens die zich afzet tegen allerlei moderne ontwikkelingen (hij verafschuwt bijv. de televisie). Hij houdt van de natuur en onder invloed van Jati komt hij tot het besef dat hij zelf aan de verwoesting meewerkt. Kupukupu is de verpersoonlijking van het islamitisch fundamentalisme – hier dus duidelijk geen traditionalistisch maar veeleer een ‘modern’ element - en als zodanig de tegenkracht die Jati en alles waar deze voor staat tegenwerkt en ten val probeert te brengen.

Naast een impliciete stellingname in de dilemma’s die de moderne tijd met zich meebrengt, analyseert Utami, in het tweede en derde deel van haar boek, ook concrete twistpunten ten aanzien van het monotheïsme en het militarisme in Indonesië waarbij de monotheïstische islam wordt afgezet tegen de Javaanse - maar ook de Griekse en Bijbelse tradities.

De roman bestaat uit verschillende soorten teksten en is daardoor een veelgelaagd geheel. De gebeurtenissen die Yuda beschrijft vormen de hoofdvertelling; de mythische verhalen die Jati en Yuda vertellen en de filosofische gedachtes, overpeinzingen en uitwijdingen van Yuda maken daar deel van uit. Het dagboek van Jati vormt een tweede laag. Als derde zijn daar de krantenberichten en de artikelen van Jati, historische terzijdes en toelichting op politieke achtergronden. Ook wordt er uitvoerig ingegaan op theorieën over getallen en hun metafysische betekenis, op religiewetenschap en op de Javaanse cultuurhistorie. Het boek koppelt een veelheid van verweven verhalen aan een hoge dichtheid van symboliek en allerhande verwijzingen naar met name de Bijbel. Soms is een illustratie opgenomen.

Al met al komt een heleboel ter sprake: de schrijfster portretteert heel Indonesië, de religieuze stromingen, de veranderingen sinds Soeharto, het militarisme, het dorpsleven, de bedreigde natuur, het lot van mismaakten, seks, huwelijk en vriendschap. Geen aspect van het land lijkt ze links te willen laten liggen en daardoor is het een rijkgeschakeerd en verdiepend verhaal over het hedendaagse Indonesië geworden.

Een erg interessant boek en niet alleen voor degenen die in het moderne Indonesië - en de complexiteit van dit land - zijn geïnteresseerd.

Ik heb me bij bovenstaand verhaal vooral gebaseerd op een NRCLux recensie NRC Lux Literaire fictie algemeen Besproken in NRC Besproken 18-05-2012 Het getal Fu - nrclux.nl en een leeswijzeranalyse van Marlene Lunter http://www.marlenelunter.nl/teksten/Leeswijzer%20Het%20Getal%20Fu_klein.pdf

avatar van Lalage
2,5
Parang Jati vertelt veel volksverhalen aan Yuda. Die vindt dat bijgeloof maar niets, maar hij is ook wel vatbaar voor de argumentatie van Jati die uitlegt dat je volksgeloof niet door een moderne bril moet bekijken. Door de vele verhalen over geesten en symboliek wordt de rode draad over de twee vrienden enorm vertraagd.

Dit heeft alle ingrediënten die ik in een leesreis-boek zou willen zien, maar het had allemaal wel wat compacter gemogen.

Leesreis om de wereld: Indonesië | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 15:41 uur

geplaatst: vandaag om 15:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.