menu

De Koning Is Dood - Willem Brakman (1999)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Psychologisch

198 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Aan de Korte Vijverberg staat het statige huis van dokter van Heel, met het prachtige uitzicht over de Haagse Hofvijver. De ikfiguur, zelf blijkbaar arts, neemt na Van Heels dood praktijk en huis over. Er komt zo goed als niemand op het spreekuur, zodat er tijd te over is voor boven- en ondergrondse zwerftochten. Boven de grond staat bijvoorbeeld de chique boekhandel, waar de dichter Hop wordt gearresteerd met ''een winter aan zee'' in zijn tas; hij valt in handen van een griezelig soort geheime politie. We maken kennis met van der Kruk, 'rijksneet', pantoffelheld, alcoholist en uitvreter. De natuurlijk ook chique tearoom Krul heeft al betrekkingen met de benedenwereld, een uitgebreid catacombenstelsel, dat verbanden heeft met de Koninklijke Schouwburg, met het eilandje in de vijver en met de (daar tussenin gelegen) dokterspraktijk. Die onderwereld heeft vreemde bewoners, die allemaal wel iets van toneelspelers hebben, zelfs de voornamelijk op sterven liggende koning. Ze lijken het erop aan te leggen de ikfiguur aan het slot een ogenblik te bezorgen waarin alles samenkomt, een ogenblik waarin de tijd en de dood zijn opgeheven.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
2,5
Na het uitlezen van ''De Koning Is Dood'' weet ik nog steeds niet wat ik in hemelsnaam heb gelezen, want het is allemaal zo compleet idioot en surreëel. Het zal vast een heel sterk boek zijn die op een speelse manier de grote existentiële thema's behandelt, maar om nou te zeggen dat ik er heel veel plezier aan beleefd heb...? Bij uitlezen snap ik er eigenlijk nog minder van dan toen ik eraan begon. Misschien loont het daarom de moeite om het nog eens te gaan lezen, ware het niet dat voor de eerste maal die bijna tweehonderd bladzijdes doorheen moeten al een ellende was.

avatar van ...stilte...
4,0
Dit boek van Brakman kwam ik tegen in de plaatselijke kringloopwinkel, pakte het uit de kast, begon er in te lezen en kon niet meer stoppen met lezen. Dus ik nam het mee voor een eurootje en ging thuis verder met lezen.
Ik heb nog nooit eerder iets gelezen van deze man, maar dit is duidelijk een schrijver die mij ligt. Introvert en bijzonder grappig.

Ik onderstreep nooit zinnen in een boek, de verleiding was groot om dat ditmaal wel te doen:

'Ik herinnerde mij dit ganglicht al toen ik het voor de eerste maal zag want ik ben een herinnerende, beweeg mij als de ware hoveling achteruitlopend naar voren toe. Onwankelbaar trouw interpreteer ik een leven dat ik mij herinner en daar liggen mijn accenten. Zo ben ik velen, besteed veel van mijn gestalten uit om het oninlosbare, de suïcidale honger naar het onvervulbare. Haast onbedwingbaar is de fysieke lust over mijn lijst heen te stappen en in mijzelf te verdwijnen. De enige werkelijkheid die voor mij geldt is die welke door mij heen is gegaan, door en door ervaren en immer geflankeerd door de diepe haat tegen alles en allen die hier iets naar eigen maat willen forceren.'

Brakman heeft meer dan vijftig boeken geschreven dus de kans is groot dat er spoedig weer een Brakmannetje aanspoelt in de kringloop...

avatar van Donkerwoud
2,5
Ik moet hem maar weer eens een nieuwe kans geven. Ik had toen een beduidend andere mening over postmoderne literatuur dan tegenwoordig.

avatar van ...stilte...
4,0
Ja, hij wordt tot de postmoderne schrijvers gerekend, maar daar moest Brakman zelf duidelijk niets van hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:41 uur

geplaatst: vandaag om 07:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.