menu

Shame - Salman Rushdie (1983)

Alternatieve titel: Schaamte

mijn stem
3,92 (12)
12 stemmen

Engels
Sprookje / Sociaal

296 pagina's
Eerste druk: Viking, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Drie personages die beurtelings hoofdfiguur en bijfiguur zijn, worden aan elkaar verbonden door leven en dood, liefde en haat, door dagelijkse zaken en metafysische gebeurtenissen. Omar Khayyam Shakil, geboren uit drie moeders, heeft zijn leven lang het gevoel dat hij 'op het punt staat van de wereld af te vallen'; Iskander Harappa, westers en decadent opgevoed, besluit op zijn 40ste jaar zijn leven in dienst te stellen van zijn land. Raza Hyder, fel voorvechter van de theocratie in zijn land, moet ten slotte toch bezwijken voor het volk dat zijn hoofd eist.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
3,0
Dit is op zijn minst gezegd een raar boek. Een vreemde mengeling van soms redelijk brutale fantasie met soms nog ergere werkelijheid. Ook een erg cynische blik op Pakistan en de geschiedenis van dat land. Tijdens het lezen heb ik het een en ander opgezocht en een aantal karakters in het boek zijn gebaseerd op personen die werkelijk in Pakistan geleefd hebben, voornamelijk ex-premiers en, als ik Rushdie mag gelofen, fanatieke beulen en diktators. Alhoewel de schrijfstijl vlot te noemen is, en ik soms bijna letterlijk de glimlach die Rushdie tijdens het schrijven gehad moet hebben kan merken, heeft het me toch opmerkelijk lang gekost om uit te lezen.

5,0
Ooit, lang geleden gelezen in het Nederlands. Toen al was het voor mij een eyeopener. Het eerste boek dat ik niet weg kón leggen. Nu ik het een kleine twintig jaar later ook in de oorspronkelijke taal heb gelezen, kan ik daar nog maar bewondering aan toevoegen. Een huiveringwekkende en gelijktijdig dolkomische mengelmoes tussen feit en fictie.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:58 uur

geplaatst: vandaag om 06:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.