menu

Mei - Anna Enquist (2007)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel / Gedichtenbundel
Oorlog / Sociaal

46 pagina's
Eerste druk: B for Books, Naarden (Nederland)

'Mei' bevat drie verhalen en twee gedichten, die alle in het teken staan van het bombardement op Rotterdam in mei 1940 en van de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. In 'Rotterdam, mei 1940' wacht een jonge vrouw, die met een smoesje in haar ouderlijk huis is achtergebleven, op de komst van haar vriend, die oppasser is in Blijdorp. Daar hebben ze echter andere problemen…In 'De dokter' krijgt de hoofdchirurg na het bombardement te maken met een dilemma…In 'Een avond in mei' gaat Enquist in op het fenomeen dodenherdenking en op de zwarte kant van de mensheid.

zoeken in:
avatar van gert_r
4,0
:
Verantwoording

De versmolten monologen van ‘Rotterdam, mei 1940’ komen uit de vijf monologen in De sprong, De Arbeiderspers 2003. Het verhaal ‘De dokter’ dateert uit februari 2005 en werd nog niet eerder gepubliceerd. De tekst ‘Een avond in mei’ en het gedicht ‘Het kind uit vijfenveertig’ werden door Anna Enquist voorgedragen in de Nieuwe Kerk op De Dam bij de Dodenherdenking van 4 mei 1996. Het gedicht ‘Vier mei’ staat in haar boek Alle gedichten, De Arbeiderspers 2005.

De twee verhalen die spelen in het gebombardeerde Rotterdam van mei 1940 zijn sterk en geven de ontreddering goed weer, en de rede die Enquist voordroeg op 4 mei 1996 getuigt van veel wijsheid en inzicht in de aard van de mens. En als bonus zijn er nog twee gedichten toegevoegd.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:45 uur

geplaatst: vandaag om 10:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.