menu

Aprender a Rezar na Era de Técnica - Gonçalo M. Tavares (2007)

Alternatieve titel: Leren Bidden in het Tijdperk van de Techniek

mijn stem
2,75 (2)
2 stemmen

Portugees
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Caminho, Lissabon (Portugal)

Chirurg Lenz Buchmann besluit na de dood van zijn broer het roer om te gooien en de politiek in te gaan. Hij ontwikkelt zich tot een staalhard politicus en klimt snel door naar de top. Maar als er kanker in zijn hoofd wordt ontdekt, begint de neergang. Gonçalo Tavares schrijft aan de hand van ontwikkelingen waarin de carrière van menig hedendaags politicus weerspiegeld lijkt, over levenskeuzes en over de manier waarop natuur en techniek tegenover elkaar kunnen komen te staan.

zoeken in:
avatar van eRCee
2,0
Soort van gekraakt in NRC:

Leren bidden in het 'Tijdperk van de Techniek' laat de lezer dus nogal onbestemd achter. Wil het tweede deel van het boek inderdaad het eerste deel op nogal vrome wijze weerspreken? Of speelt Tavares een ironisch spel dat van de weeromstuit in ernst lijkt om te slaan? Stilistisch overtuigend als hij zich in deze roman betoont, maakt hij nog altijd niet duidelijk wat hij nu eigenlijk wil.

Bron

Ben nog altijd benieuwd naar deze auteur, maar m'n bieb werkt niet erg mee.

avatar van eRCee
2,0
Waar ik Tavares bij Jerusalem nog een literair supertalent noemde, vind ik Leren bidden in het tijdperk van de techniek een behoorlijk slecht boek. Het wekte bij mij vooral irritatie op. De hele roman is sterk schematisch, bij gebrek aan een beter woord; ik bedoel vooral dat het geen natuurlijk, vloeiend geschreven verhaal is, maar meer een aaneenschakeling van exemplarische voorvallen rondom een archetypisch personage (een beetje zoals De Unamuno, die daar dan iets mee wil zeggen over een bepaald menstype, ik ben er niet achter gekomen of dat laatste bij Tavares ook het geval is). Dit resulteert in een sterk geconstrueerd geheel dat me eigenlijk geen moment kon boeien. Wat niet meehelpt is het feit dat de hoofdpersoon een eersteklas lul is. Forse tegenvaller dit.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:00 uur

geplaatst: vandaag om 19:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.