menu

The Life and Times of Michael K - J.M. Coetzee (1983)

Alternatieve titel: Wereld & Wandel van Michael K

mijn stem
3,61 (23)
23 stemmen

Engels
Sociaal

196 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De jonge tuinman Michael K besluit om zijn oude en zieke moeder naar huis te brengen, zodat ze haar geboortedorp nog één keer te zien krijgt. Zijn reis voert hem dwars door het Zuid-Afrikaanse platteland en dwars door een burgeroorlog, waar hij zich verre van probeert te houden. Maar dat blijkt onmogelijk. Vanaf de problemen die hij heeft om een reispas te bemachtigen tot de confrontatie met de plaatselijke guerrilla's, is Michael K's tocht uitzichtloos.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
3,5
Geschreven in 1983 (Booker Prize winnaar) toen Zuid-Afrika nog volop met apartheid als systeem te maken had. Cape Town, waar Michael ter wereld komt, is een grote stad waar regelmatig rellen plaats vinden. Zijn moeder woont in een kamertje dat eigenlijk bedoeld was voor de airconditioning. Michael groeit grotendeels op in de opvang (Huis Norenius), werkt enige tijd als tuinier, maar besluit zijn moeder te helpen op het moment dat zij ziek is geworden en zichzelf niet meer kan redden.
Zij wil dolgraag terug naar haar geboortestreek, naar de boerderij even buiten St. Albert en Michael tracht haar in een omgebouwde kruiwagen daar naartoe te vervoeren. Ze redden het niet... moeder overlijdt en Michael besluit dan maar haar as thuis te brengen. Die reis en wat Michael eenmaal aangekomen, daar meemaakt beslaat het grootste deel van het boek.
Het speelt allemaal in de 'nabije toekomst'... het is niet helemaal het Zuid-Afrika van midden jaren tachtig van de vorige eeuw, maar het is er ook niet erg ver vanaf. Met (werk)kampen, shanties, continue oorlog, tekort aan eten, werk, enz. is het leven beslist niet eenvoudig. Al helemaal niet voor een beetje 'simpele' jongen met een hazelip.
Michael K - K is vast een referentie naar Joseph K van Het proces van Kafka... ze hebben in ieder geval veel gemeen - verblijft een tijdlang in een kamp om op te knappen van ondervoeding opgelopen door langdurig verblijf in 'the country' levend van insecten, hagedissen, stukjes meloen (zelf opgekweekt) en wordt in dat kamp geobserveerd door een arts:

He is like a stone, a pebble that, having lain around quietly minding its own business since the dawn of time, is now suddenly picked up and tossed randomly from hand to hand. A hard little stone, barely aware of its surroundings, enveloped in itself and its interior life. He passes through these institutions and camps and hospitals and God knows what else like a stone.

Uiteindelijk is dat kamp niet de laatste verblijfplaats van Michael K.. hij keert terug naar Cape Town en ....

Het is een somber, sober, maar mooi geschreven boek... Michael K komt ondanks zichzelf tot leven.

avatar van -JB-
3,5
In Wereld & Wandel van Michael K is Kafka nooit ver weg. De reis van Michael K door het Zuid Afrika van de jaren 80 is vooral een lange strijd met de instanties. In plaats van dit gevecht echt te voeren, kruipt Michael K in zijn eigen wereld. Hij heeft niet veel nodig. Het boek speelt daarom vooral rondom de gedachten aan zijn moeder en heeft weinig gebeurtenissen. Toch vond ik het geen taai boek om te lezen.
Coetzee beschrijft hoe moeilijk het kan zijn om in een streng en onrechtvaardig systeem te overleven. K probeert zo dicht mogelijk bij zijn eigen gevoel te blijven en is ook helemaal niet in staat om een realistisch beeld van de politieke en sociale staat van de samenleving te ontwikkelen. Hij zoekt de hele tijd vrijheid en als hij dit uiteindelijk vindt, wordt het er niet beter op. K heeft vooral zorg en hulp nodig, maar vindt dit nergens. Coetzee laat zien dat een repressieve samenleving niet alleen over een gebrek aan vrijheid gaat, maar om zoveel meer...

Gast
geplaatst: vandaag om 20:48 uur

geplaatst: vandaag om 20:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.