menu

Uitgeverij Guggenheimer - Herman Brusselmans (1999)

mijn stem
3,74 (80)
80 stemmen

Nederlands
Humoristisch

317 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Na al zijn avonturen uit 'De Terugkeer van Bonanza' en 'Guggenheimer Wast Witter' lijkt Guggenheimer, rijker dan Croesus, machtiger dan Zeus, van plan zich in stilte terug te trekken. Hoewel, terugtrekken? Als hij bij toeval ontdekt dat het medium literatuur het volgens bepaalde prognoses in de 21ste eeuw volop gaat maken, schiet hij op de hem eigen wijze uit de startblokken en besluit hij om uitgever te worden - en meteen ook de allerbeste uitgever die in het Vlaamse letterland ooit is opgestaan.

zoeken in:
nicolas
Toch is dit boek minder shockerend dan Pitface

2,5
heb dit boek niet uitgelezen. De eerste 50 pagina's moest ik regelmatig hardop lachen, maar het herhaalt zich voortdurend, en alles lijkt zo nonchalant neergeschreven, dat de plot er helemaal niet meer toe doet.

avatar van Dimara
marijn9 schreef:
heb dit boek niet uitgelezen.

Dan kan je stem wel weggehaald worden

avatar van citizen
1,0
Over de top. Zou iets voor Brusselmans zijn geweest om een trilogie in twee delen te schrijven. Was beter geweest. Volkomen overbodig dit boek.

Ik vond deze anders ook erg vermakelijk hoor. Hoe de drie schrijvers op het eind bijeen komen is erg mooi gedaan en daarnaast is het boek ook weer ouderwets grappig. Zit een beetje tussen de 3,5* en 4,0* voor mij. Hmm, de laatste dan, omdat 't Brusselmans is

avatar van Nicolage Rico
marijn9 schreef:
De eerste 50 pagina's moest ik regelmatig hardop lachen, maar het herhaalt zich voortdurend, en alles lijkt zo nonchalant neergeschreven, dat de plot er helemaal niet meer toe doet.


Dat klinkt dan erg als een Brusselmans!

avatar van Aazhyd
2,5
Op de vierkante centimeter kan Brusselmans goed schrijven. Op iedere pagina zijn wel een paar goede tot zeer goede vondsten te vinden. Om sommigen moest ik zelfs lachen.

Maar als men uitzoomt en naar het grote plaatje kijkt, blijft er weinig over. Het verhaal is zo over the top dat het totaal niet boeit. Dit is dan ook typisch een boek waarbij men af en toe een paar pagina´s moet lezen. Want als men het achter elkaar probeert door te lezen, is het gevaar van in slaap vallen nabij.

Het is ook helemaal niet provoverend of gewaagd of wat dan ook, tenzij men uberhaupt verwijzingen naar sex al provocerend of gewaagd vindt, maar dan bent u een zielepiet.

Kort gezegd: ik heb van Brusselmans wel eens beter werk gevonden.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik vond deze eigenlijk het grappigst van de drie. Het gaat nog steeds helemaal nergens over, maar dat verwachtte ik inmiddels ook niet meer. Het leukste is hoe Guggenheimer zelf ook een pretentieuze kwast gaat worden omdat hij nou eenmaal in de boekenbusiness werkt.

Dit boek is zonet mijn ontmaagding in het Brusselmans-oeuvre geweest. Ik had me laten vertellen dat hij wel wat werk heeft dat gelijkenissen vertoond met Bukowski; op zoek zijnde hiernaar is dit boek als een tamelijke teleurstelling uitgevallen. Het is natuurlijk ook gewoon de verkeerde verwachting, want het moge duidelijk zijn dat Brusselmans met dit boek ook nergens de intentie heeft om ‘Bukowesk’ te schrijven.

Ja, het is bij wijlen zeer vermakelijk. De antiheld zorgt voor zeer gevatte dialogen en absurde gedachtekrommingen waar ik toch regelmatig mee heb kunnen lachen. Maar helaas is dit niet waar ik naar op zoek ben bij een boek. En wat er zo vermakelijk aan is, is voor mij toch nog steeds niet onderhoudend en eerlijk gezegd wou ik het zo snel mogelijk uit hebben. Hopende op toch nog één of andere ingenieuze climax naar het einde toe bleef ik ook daar op m’n honger zitten.
Een hol plot dat aangeregen is door over-the-top schuine gedachten en gedragingen van een kromme antiheld; niet m’n ding. Maar ach, dit blijkt een typische Brusselmans-stijl te zijn.

Als ik het goed heb heeft Brusselmans toch nog wel andere kwaliteiten (à la Ex-Drummer?), laat ik maar gauw daarmee beginnen en dit voor eens en altijd terzijde te schuiven.

nicoot
tomzorz schreef:
Als ik het goed heb heeft Brusselmans toch nog wel andere kwaliteiten (à la Ex-Drummer?), laat ik maar gauw daarmee beginnen en dit voor eens en altijd terzijde te schuiven.

Ex-drummer gaat misschien nog een tikkeltje verder in die extreem schuine/ranzige passages. Ik heb erg genoten van De Kus In De Nacht -weliswaar zeer dik, bijna 700 blz, maar je krijgt een andere kant van Brusselmans te zien. De man die op de ene pagina nadenkt over het leven en erg filosofisch wordt, waarna er ook weer gewoon een doordeweekse passage van dagelijkse verveling passeert, lukrake ontmoetingen etc.
De Man Die Werk Vond is blijkbaar een klassieker in zijn oeuvre. Ik moet zeggen dat ik al betere dingen van hem gelezen heb, maar de eentonigheid van het verhaal wordt op een manier die je toch aan het lezen houdt, bijzonder degelijk verteld.

Vooral Mank en De Droogte, mijn eerste Brusselmansen, vond ik enorm grappig (heb ik wel gelezen toen ik 14 was, maar ik heb er uren kaakpijn van het lachen aan overgehouden).
Pitface is waarschijnlijk de meest gewelddadige (op elk vlak) die ik ooit van 'm gelezen heb. Beetje geshockeerd toch tijdens en na het lezen...

Oh en Uitgeverij Guggenheimer is al deel drie uit de quadrilogie De Terugkeer van Bonanza (heerlijk debuut van de trilogie), Guggenheimer Wast Witter (herinner ik me niet zo) en (de laatste) Guggenheimer In De Mode (die mag je echter skippen, niet zo goed).

Watervrees Tijdens Een Verdrinking ten slotte, is het eerste boek over de breuk met zijn grote liefde Tania. Na negentien jaar uit elkaar, is dit boek bij momenten hartverscheurend. Ik heb er slechte herinneringen aan overgehouden, niet omwille van het verhaal, maar omdat tijdens het lezen van dat boek ook mijn toenmalige vriendin en ik uit elkaar zijn gegaan. Dit geheel terzijde

Brusselmans is echt een love him or hate him auteur. Ik heb er nu zo'n twintigtal van 'm gelezen, sommige boeken waren goed, andere echt niet, maar ik blijf 'm volgen met elke release Uit gewoonte? Kan goed zijn, ik geniet van zijn nonsensverhaaltjes.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:29 uur

geplaatst: vandaag om 13:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.