menu

Diaries 1969-1979: The Python Years - Michael Palin (2006)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Autobiografisch

704 pagina's
Eerste druk: Weidenfeld & Nicolson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Michael Palin heeft een dagboek bijgehouden sinds hij eind jaren '60 trouwde. In die tijd begon hij net een goede naam op te bouwen als scriptschrijver voor de televisie. Monty Python zat er aan te komen. Enerzijds belicht hij hoe hijzelf, John Cleese, Graham Chapman, Terry Jones, Eric Idle en Terry Gilliam samenwerkten. Anderzijds beschrijft hij ook zijn privéleven uitvoerig.

zoeken in:
avatar van metalfist
4,5
Ik geef het grif toe: ik ben een Monty Python fan. Niet dat dat iets is om je voor te schamen, maar het dient wel als een kleine disclaimer voor deze recensie. Langs de andere kant betwijfel ik of een niet-Python fan het ooit in zijn hoofd zou halen om zich door 700 pagina's van een dagboek te worstelen, maar ik wou het wel eens proberen. Palin is zowat mijn derde favoriete Python (na Graham Chapman en John Cleese), maar zijn stijl van schrijven bleek me erg goed te liggen bij onder andere Michael Palin's Hemingway Adventure. Meer dan een maand geleden aan deze turf begonnen en gisteravond met een zucht het einde van 1979 meegemaakt.

Want dat is hetgeen dat Palin doet, hij sleurt je mee in zijn wereld. Van de aanslagen van de IRA tot het opgroeien van zijn kinderen, van de eerste stappen van Python tot aan de grote filmsuccessen, van de grote successen tot aan het grote falen.. Palin is bijzonder eerlijk in hetgeen hij neerpent en zelden heb ik een boek gelezen waarbij ik echt letterlijk het gevoel had dat ik een vlieg op de muur was. Alleen een beetje jammer dat Palin niet altijd de tijd heeft gehad om zijn dagboek bij te werken, zo wordt bijvoorbeeld de Spanish Inquisition bedacht in een niet gedocumenteerde periode, maar dat is vooral in het prille begin van de Diaries het geval. Het is echter een kleine smet op een voor de rest indrukwekkend naslagwerk dat bovendien ook nog eens als een trein leest. Je moet trouwens wel wat bekend zijn met het Python wereldje. In de eerste plaats met de kernleden, uiteraard, maar ook bijrollen (Carol Cleveland) en regisseurs (Ian MacNaughton) passeren regelmatig de revue. Palin gebruikt ook niet altijd dezelfde manier om hen te benoemen (zo moet je soms uit de context halen om welke Terry het gaat) dus de lijst vooraan met een aantal namen en een korte beschrijving is wel handig.

Ik ben onder de indruk in ieder geval. Had nooit verwacht om zo in het Engeland van 1969 tot en met 1979 meegesleurd te worden. Palin doet werkelijk alles goed. Hij schrijft humoristisch, niet te droog en gaat geen enkel thema uit de weg. Een must voor elke liefhebber van deze groep komieken. Er bestaat trouwens een versie waar Palin hemzelf zijn dagboek voorleest, lijkt me ook wel de moeite te zijn! De twee volgende Diaries wil ik ook nog lezen, maar daar ga ik wat tijd tussen laten denk ik.

4.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:46 uur

geplaatst: vandaag om 14:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.