menu

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry - Rachel Joyce (2012)

Alternatieve titel: De Onwaarschijnlijke Reis van Harold Fry

mijn stem
3,50 (17)
17 stemmen

Engels
Psychologisch

296 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend het tuinpad afloopt om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat om naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart of kompas, geen regenjas of telefoon. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen. Om iemands leven te redden. Harold Fry ontmoet op zijn pelgrimstocht naar Berwick-upon-Tweed allerlei mensen die hun verhaal aan hem vertellen en een enkeling neemt deel aan zijn reis. Zijn vrouw probeert thuis te begrijpen waarom Harold vertrok, en besluit uiteindelijk hem zelf te gaan zoeken. Ondanks de afstand tussen beiden komen ze steeds dichter tot elkaar en herinneren ze zich het drama waardoor hun liefde levenloos werd.

zoeken in:
avatar van Pythia
3,0
Het is leuk om via Google Maps de tocht te volgen.

avatar van Pythia
3,0
Het park in Harrogate en de Kendal Mint Cake (voor noodgevallen) leverden een glimlach van herkenning op, evenals de enorme Engels-heid.
De vorm lijkt wat op ‘Naar de Overkant van de Nacht’ / van Engeland.
Onderweg worden de problemen overdacht.
Die problemen zijn in dit geval wel anders en mysterieuzer, hoewel het vanaf het begin wel duidelijk is hoe het ongeveer zit.
Het is minder intens dan ‘Naar de overkant van de nacht’, wat simpeler maar zeker onderhoudend.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Onderhoudend is een goede omschrijving voor deze als het ware omgekeerde coming of age vertelling. Hoofdpersoon Harold komt al wandelend met zichzelf en zijn verleden in het reine en zo ook zijn vrouw Maureen (maar dan zonder te wandelen). Prettig leesbaar 'wandelt' dit boek naar een happy end toe...

avatar van eRCee
3,0
De associatie met Naar de overkant van de nacht, zoals Pythia die beschrijft, had ik niet. Ik zat meer te denken aan The straight story van David Lynch. Sowieso deed het boek me denken aan het script van een Hollywoodfilm, waarvan Rachel Joyce er vrees ik wat teveel heeft gezien. Het is allemaal net te oppervlakkig, te zoet, te goed op z'n plek vallend. Het uitgangspunt mag aardig zijn, de ontmoetingen van Harold Fry op zijn voettocht door Engeland voelen 'gecreeerd' aan. Het onderliggende verhaal over het huwelijk van Harold en Maureen is wel mooi, totdat de onvermijdelijke twist zich aandient dat zoon David dood blijkt te zijn. Als de hoofdpersoon uiteindelijk aan het bed van Queenie staat, het doel van zijn reis, en alles voor niks lijkt te zijn geweest, perst Joyce er nog even een hoofdstuk tussen vanuit het perspectief van Queenie waaruit blijkt dat de pelgrimage van Harold toch veel waarde heeft gehad. Te zoet, zoals gezegd. Daarnaast vond ik de laatste ommezwaai in het karakter van Harold nogal uit de lucht komen vallen; van een zelfverzekerde wandelaar verandert hij de laatste 40 km nog in een geestelijk en lichamelijk wrak. Lichtpunten zijn er ook. Het boek leest prettig, en de slothoofdstukken deden me toch wel wat, ondanks de bovenstaande kritiek. Een aardig boek derhalve, maar zeker niet het literaire meesterwerk waarvoor sommigen dit schijnen te houden.

avatar van Pythia
3,0
Ik ben het eens met eRCee. Ik wilde de gevoelens van twee generaties Cee sparen, maar 3* is eigenlijk royaal beloond.

avatar van eRCee
3,0
Haha. Onze familienaam begint overigens niet met een C, dus bespaar je de moeite...

De wat lauwe reacties hier op de kwartaalkeuze heb ik reeds teruggerapporteerd, maar mijn vader blijft volhouden dat dit een topper is. Zo zie je maar weer: als het op boeken aankomt kan je niemand vertrouwen.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Ja inderdaad de ''The straight story'', leuke film! Trouwens weer een prima analyse eRCee.


avatar van Lalage
3,5
Ik heb het boek voor de tweede keer gelezen (voor mijn leeskring), nu in vertaling. Die vertaling is niet heel goed, maar het boek wel. Ik heb er echt van genoten

Gast
geplaatst: vandaag om 08:49 uur

geplaatst: vandaag om 08:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.