menu

Argentijnse Avonden - Carolijn Visser (2011)

Alternatieve titel: Argentijnse Avonden: Van de Zwartjanstraat naar de Pampa

mijn stem
4,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Streek/Familie

288 pagina's
Eerste druk: Atlas-Contact, Amsterdam (Nederland)

De Hollandse consul, Ida van Mastrigt, bereidt zich voor op het bezoek van koningin Beatrix, kroonprins Willem- Alexander en Maxima aan de Hollandse kolonie van Tres Arroyos, vijfhonderd kilometer ten zuiden van Buenos Aires. Zestig jaar geleden, als meisje van tien, belandde Ida hier met haar zusje op de kostschool bij meester Slebos. Ida's familiegeschiedenis is een verbazingwekkend relaas dat de lezer de halve wereld over voert: haar vader Rinus stapt in de crisisjaren van de vorige eeuw op de fiets om zijn geluk in Nederlands-Indië te beproeven, bouwt daar een bestaan op met zijn Rotterdamse verloofde, en wordt vervolgens door de Japanners geïnterneerd, om na de oorlog zijn vrouw terug vinden aan de zijde van een ander. Ida en haar zusje worden op de boot terug gezet, en gaan bij hun grootouders wonen. Daarna wil Rinus een nieuw leven opbouwen in booming Argentinië, de meisjes moeten mee. In Tres Arroyos worden zij liefdevol opgenomen door de gereformeerde nazaten van Hollandse en Friese landverhuizers. Ida trouwt met een van hen, wordt boerin, brengt vier kinderen groot en vervuld daarnaast de functie van consul. Trots leidt ze bezoekers langs de Hollandse school, de kerk en de coöperatie.

zoeken in:


5,0
Het boek begint en eindigt met het bezoek van koningin Beatrix, prins Willem Alexander en Maxima aan de Nederlandse kolonie in Tres Arroyos. De Nederlandse consul is Ida van Mastrigt. In het eerste deel van het boek is haar vader Rinus de hoofdpersoon. Deze werkloze Rotterdammer fietst van zijn ouderlijk huis naar Nederlands Indie waar wel werk is. Hij trouwt daar met Ida, ze krijgen 2 dochters Ida (Junior) en Miep. Tijdens de oorlog wordt Rinus gedwongen in een Japanse mijn te werken. Hij raakt slaags met een Japanner en loopt daar waarschijnlijk een hersenbeschadiging op. Terug in Batavia blijkt zijn echtgenote een vriend te hebben. Ze scheiden en Rinus stuurt de beide meisjes naar zijn ouders in Rotterdam. Later volgt hij maar hij kan zijn draai niet vinden en gaat naar Argentinië, waar hij als een vrijgezel leeft. Jaren later volgen zijn dochters, Rinus kan totaal niet met de meisjes omgaan. Gelukkig zijn er Nederlanders uit de kolonie die naar de meisjes omzien, het uiteindelijk een wonder dat Ida de vrouw wordt die ze is. Carolijn Visser schreef hier een prachtig boek over, dat ik in één adem uitlas.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:03 uur

geplaatst: vandaag om 14:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.