menu

Thinking, Fast and Slow - Daniel Kahneman (2011)

Alternatieve titel: Ons Feilbare Denken

mijn stem
3,65 (20)
20 stemmen

Engels
Psychologisch

523 pagina's
Eerste druk: Farrar, Strauss and Giroux, New York (Verenigde Staten)

Psycholoog Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Hij introduceert in dit boek 'de machinerie van ons denken'. Twee systemen beïnvloeden de manier waarop we denken en beslissen: systeem 1 is snel, intuïtief en emotioneel, systeem 2 is traag, weloverwogen en logisch-rationeel. Hij legt uit wanneer we op onze intuïtie kunnen vertrouwen en wanneer we juist onze ratio moeten aanspreken.

zoeken in:
avatar van cortez
3,0
Hoewel het boek van deze Nobelprijswinnaar (Economie) zeker toegankelijk en bevattelijk geschreven is, ook voor de lezer die over geen specifieke voorkennis van psychologie of economie beschikt, vond ik het persoonlijk na een 300-tal pagina's wel genoeg geweest. Ik denk dat het onderwerp misschien net niet 'interessant' genoeg is, om de doorsnee lezer tot het einde geboeid te houden. Ofschoon ik het dus allemaal wel interessant vond (zeker het eerste deel waarin de hoofdlijnen over de twee denksystemen uitgezet worden), had ik ook vaak het gevoel dat ik misschien beter iets kon lezen dat me 'echt' interesseert.

Het tweede deel is wat taaier omdat je daar langzaam moet denken.

3,0
Ik kan me wel vinden in de review van cortez: Ons Feilbare Denken is een rijk en goed geschreven boek, maar na een paar honderd pagina's voelt het wel een beetje alsof je een encyclopedie aan het lezen bent - een erg goede encyclopedie weliswaar.

avatar van misterfool
3,5
Er zijn kanttekeningen te plaatsen bij de rationaliteit van de mens. Daniel Kahneman beschrijft het spanningsveld tussen intuïtieve indrukken (systeem 1) en cerebraal oordeelvermogen (systeem 2).
Daar waar Kahneman verhaalt hoe ratio zich door intuïtie voor de gek laat houden, vind ik dit boek intrigerend. Het effect van regressie naar het gemiddelde verraste mij bijvoorbeeld. Niettemin is "Thinking, Fast and Slow" ietwat saai. Observaties worden nog wel eens herhaalt en daarenboven is het boek lang van stof. De lezer mag best eens terugbladeren! Een bondiger betoog had mijn aandacht beter vastgehouden, maar niettemin is dit boek de moeite van het lezen zeker waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:10 uur

geplaatst: vandaag om 04:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.