menu

La Peste - Albert Camus (1947)

Alternatieve titel: De Pest

mijn stem
4,02 (175)
175 stemmen

Frans
Sociaal

278 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

In de rustige, kleine handelsstad Oran, aan de Algerijnse kust, breekt een pestepidemie uit. De stad wordt gesloten. Haar bewoners worden gescheiden van de buitenwereld. Met het aantal sterfgevallen stijgt de paniek en de vertwijfeling. De jonge dokter Bernard Rieux voert een schijnbaar hopeloze strijd tegen de ziekte. Hij wordt bijgestaan door mensen van zeer uiteenlopende aard.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,5
Ik vind de taal van Camus hier erg strak en transparant. De meer beschrijvende gedeeltes over de stad sluiten goed aan bij de observerende verteller, die een kroniek schrijft van wat er is voorgevallen. Ik denk dat die zakelijke toon goed werkt, omdat het overkill voorkomt en de kans geeft aan individuele momenten om er bovenuit te springen.
Wat de karakters betreft, daar zit volgens mij een paradox, want enerzijds fungeren ze duidelijk als kapstok om een bepaalde denk- en handelswijze naar voren te halen, en anderzijds zijn ze nu juist daarin zo ontzettend menselijk. Mijn sympathie voor bijna alle personages is anders niet te verklaren. Er staat ergens volgens mij in twee of drie zinnen zonder opsmuk dat de pastoor zich aansluit bij de hulpbrigade, zoiets vind ik erg ontroerend.

avatar van Pecore
5,0
Pfoe, wat een boek! In een mooie stijl - weloverwogen, 'objectief', nauwgezet - doet de verteller verslag van een vreselijke tragedie. Op zeer overtuigende wijze wordt uit de doeken gedaan hoe van begin tot eind een middelgrote, moderne stad zoiets 'abstracts' als een pestepidemie over zich heen laan komen. Nu, in coronatijden, is dat natuurlijk minder abstract, maar blijkt het des te indrukwekkender hoeveel overeenkomsten er zijn met de huidige situatie. Vooral voor lezers uit bijvoorbeeld Bergamo moet het zijn alsof ze een dagboek van een stadgenoot lezen. Grappig dat ik in het begin dacht: 'jeetje, wat zijn die mensen naïef, dat ze zo lang de ernst van de situatie niet (willen) inzien', tot ik mij realiseerde dat het in ons geval niet anders was. Het is nog maar een paar weken geleden dat minister Bruins vertelde dat COVID-19 niet tot in Europa zou geraken. Ik zelf heb begin maart nog een vakantie geboekt voor het begin van de zomer.

Wat me daarnaast beviel waren de scherpe psychologische en sociologische analyses. Gedachten, gedrag, stemmingen, sfeer en ontwikkelingen daarin worden uitgebreid onder de loep genomen en overtuigend verklaard. Op sommige momenten ook heel herkenbaar. Het was niet moeilijk me in te leven. Daardoor komen al die memorabele scenes ook zo hard binnen.

Buitengewoon knap hoe in betrekkelijk weinig woorden zo een tragedie van zoveel kanten belicht wordt en je je als lezer toch zo gemakkelijk mee laat sleuren in het verhaal. Zeer geslaagde combinatie van vertelkunst en psychologische, sociologische en filosofische theorie.

Bijzonder dat dit boek de hitlijst weer bestormd.

avatar van handsome_devil
4,5
Vannacht gedroomd dat overal in Nijmegen dode ratten werden gevonden en ik de pest kreeg. Duidelijk nog niet klaar met dit boek.

avatar van Shaky
3,0
Gelezen in het kader van het boek van het kwartaal. De hele hype rondom dit boek ook niet meegekregen. Ik durf het bijna niet te zeggen na al die lovende woorden hier van de lezers, maar ik loop er niet zo mee weg .

Heel objectief en zakelijk geschreven. Ellenlange omschrijvingen van hoe de stad eruit ziet en hoe mensen binnen in hun huis zitten terwijl ze nadenken over er wat er wellicht aan de hand kan zijn. Dan hoofdstukken lang over dat het 'de pest' is en hoe tig figuren dit om de beurt moeten benoemen en bevestigen zonder er verder op in te gaan. Nee, ik kan hier niet zoveel mee.

Het pakte me niet, ik kon me amper inleven in de personages en de herhaling ging me heel snel vervelen. Okay, de overeenkomsten met wat er op dit moment in de wereld speelt zijn soms griezelig één-op-één en dat zorgde nog wel voor een aardige leeservaring, maar verder dan 3* kom ik echt niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:01 uur

geplaatst: vandaag om 16:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.