menu

La Nuit - Elie Wiesel (1958)

Alternatieve titel: Nacht

mijn stem
4,12 (33)
33 stemmen

Frans
Autobiografisch

177 pagina's
Eerste druk: Les Éditions de Minuit, Parijs (Frankrijk)

Elie Wiesel is geboren in een Hongaars getto en werd als kind naar de de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. 'Nacht' is een openhartig en diep ontroerend verslag van de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Het wordt verteld door de ogen van een joodse jongen, die er ongewild getuige van was hoe zijn moeder en zusje direct na aankomst in het kamp naar de gaskamer werden gestuurd, en hoe zijn vader van uitputting stierf na de gedwongen mars naar Buchenwald.

zoeken in:
avatar van IBN BATTOETA
Stijlloze getuigenverklaringen maken goede boeken noch goede excuses voor een wanstaat in het Midden-Oosten (ja, Wiesel, ik heb je recente NYT Op-Ed gelezen). Wil ik deze horror écht voelen dan ga ik wel naar Celan.

avatar van mjk87
3,0
Dit is een boek dat ik al vaker heb gelezen voor m'n gevoel, met wederom een beschrijving van het leven voor de oorlog, de deportaties en het kampleven. Nu zal dit werk, gezien de leeftijd, waarschijnlijk één van de eerdere getuigenissen zijn, en hiervan zal nooit genoeg geschreven worden, maar in mijn leesbeleving woog toch wel mee dat dit voor mij niet meer nieuw was. Daarnaast vond ik één en ander nogal afstandelijk, veel minder indringend dan andere werken. Wel helder en inzichtelijk geschreven, maar het bleef voor m'n gevoel bij een lange samenvatting dat gelezen moet worden, maar waar ik weinig beleving in voelde. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:59 uur

geplaatst: vandaag om 09:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.