menu

La Vie Est Brève et le Désir sans Fin - Patrick Lapeyre (2010)

Alternatieve titel: Het Leven Is Kort en het Verlangen Oneindig

mijn stem
3,12 (4)
4 stemmen

Frans
Psychologisch

348 pagina's
Eerste druk: P.O.L., Parijs (Frankrijk)

Begeerte heeft ze aangeraakt, twee mannen: Louis, een Franse vertaler, woonachtig in Parijs, getrouwd, en Murphy, een Amerikaanse trader, werkzaam in Londen, vrijgezel. Het object van hun verlangen is de Engelse Nora, aantrekkelijk en onafhankelijk. Zij komt en gaat in hun leven, met onvoorspelbare tussenpozen. Met Nora is er van tijd tot tijd ontspanning en seks van kwaliteit. Na haar verdwijnen zijn er verdriet, weemoed, zielenpijn, een scala aan kwellende gevoelens. Als de vrouw van Louis hem verlaten heeft (verzuchting: nu hoeft hij niet meer te liegen) en Nora hem te kennen geeft dat ze er definitief vandoor gaat, zegt Louis: ‘Het is een hard gelag voor een man om tegelijkertijd gedumpt en verjaagd te worden.’ Wanneer hij later Murphy ontmoet, drinken ze samen een forse whisky.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Marco Kamphuis in het NRC:

Deze roman, die in Frankrijk Lapeyres doorbraak betekende, is origineel en grappig geschreven (enkele stilistische uitglijders daargelaten). [...] Het onverwacht aangrijpende slot van 'Het leven is kort en het verlangen oneindig' doet je beseffen dat het betoverende effect dat sommige mensen hebben – er zijn er die met stralende ogen álles van je gedaan krijgen – niet zelden het symptoom van een psychische ziekte is, in plaats van een benijdenswaardige eigenschap.

Bron

avatar van Pythia
3,0
De tweede helft bevalt me beter dan de eerste. De karakters worden wat duidelijker.
Afgezien van het geflirt met de bijbel, wat ik nogal storend vind, lijkt dit de hervertelling van Het Ongrijpbare Meisje van Mario Vargas Llosa. Mannen die geen verweer hebben tegen het fatale meisje.
Fraai vaag einde.

De hier en daar wat onbeholpen taal zou aan de vertaling kunnen liggen.

3,5
Heb mij ook soms geërgerd aan de vertaling.

avatar van eRCee
3,5
Best wel een boek voor mij dit. Ik hou nogal van romans over getroubleerde relaties, en dan zit je goed bij Het leven is kort en het verlangen oneindig. De thematiek is niet nieuw, de melancholie van de even zinderende als gedoemde liefde is welhaast standaard en ook de zinnen waarin een rake analyse wordt samengebald vindt je vaker bij dit soort literatuur. Wat ik echter vooral leuk vind aan dit boek is de nonchalante toon, het ironische commentaar dat Lapeyre als verteller toevoegt en ook zijn personages in de mond legt, de relativering. Als Sabine bijvoorbeeld haar huwelijk met Louis beeindigt, voegt ze hem toe: "Als je koffie wilt, die staat op tafel." Waarop hij enkele zinnen later op de proppen komt met: "Alles welbeschouwd hebben we het niet beter gedaan dan de rest." Het verhaal rond Louis vond ik wel een stuk interessanter dan dat van Murphy, het is ook beter uitgewerkt. Het einde stelde me overigens wat teleur, de notie van parallele universa is mijns inziens een flauwe kunstgreep. Maar verder een fijn boek, dat je moeiteloos in een half weekend uitleest.

avatar van JJ_D
2,5
Het probleem van de roman: het vrouwelijke personage. Voor Nora kan je geen sympathie voelen, want ze engageert zich niet, is lichtgeraakt en laat niet in haar kaarten kijken. Het boek staat of valt echter bij deze vrouw, want als we niet begrijpen waarom zij zo'n aantrekkingskracht uitoefent op haar twee (doch misschien zijn het er wel meer?) mannen, dan kan men ook niet met plezier lezen. Kijk, Lapeyre hoefde haar niet te demystificeren. Alleen: grondiger uitwerken.
2,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:25 uur

geplaatst: vandaag om 10:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.