menu

Cell - Stephen King (2006)

Alternatieve titel: Mobiel

mijn stem
3,51 (115)
115 stemmen

Engels
Thriller / Griezel

384 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Het duizelt Clayton Riddell, een tekenaar uit Maine. Eindelijk gaat hij geld verdienen met zijn strips; hij heeft zojuist een contract in Boston getekend. Voor zijn geduldige vrouw heeft hij al een cadeautje gekocht en hij weet ook al wat hij zijn zoontje Johnny gaat geven. Hij is in de wolken! Dat verandert in een oogwenk, door een mobiele beller, overal ter wereld. Tien uur later zijn de meeste mensen dood of waanzinnig geworden. De overlevenden worden geconfronteerd met een verbijsterende chaos, tomeloos geweld en hordes onbekende wezens. Samen met ene Tom en een tiener die Alice heet, ontvlucht Clay het brandende, gedoemde Boston, in een wanhopige poging zijn zoon te bereiken voordat die zijn mobieltje aanzet.

zoeken in:
avatar van geronimo
3,0
Het verhaal op zich bleef me wel boeien, alleen een zéér onbevredigend einde...

avatar van marzuq
In 2007 op het witte doek (of wellicht meteen op het zwarte blok) te bewonderen. Geregiseerd door Eli Roth

3,5
Je moet je even door het begin heen worstelen, maar daarna wordt het spannend. Absoluut hoogtepunt vond ik het aangrijpende overlijden van Alice.

Ik kan me voorstellen dat mensen zich storen aan het einde, mij stoorde het echter niet. 3,5 sterren.

4,0
Heel mooi boek die blijft boeien, maar inderdaad was het einde nogal onbevredigend. Ik wil altijd weten hoe het afloopt, en zo'n open einde vind grrrrr!

avatar van LittleBox
3,5
Ja, wel één van de betere van Stephen King, hoewel het wel erg voor een verfilming leek geschreven.

4,0
Dit boek was inderdaad wel goed en aangrijpend maar allesbehalve eng. Het boek leek inderdaad wel alsof het van film naar boek was gebracht. Ik hoop dan ook dat de verfilming die waarschijnlijk dit jaar uitkomt geen open einde geeft zoals in dit boek maar een einde waarin je te weten komt hoe het ook afloopt! 4*

4,0
Een typisch King boek dat een groot deel laat denken aan zijn hoogtij dagen en het betere werk.

4,5
Het boek is echt onwijs spannend, ik kon het niet late liggen. Het is wel een boek wat bijna 1 op 1 verfilmd kan worden (overigens zou ik dat niet erg vinden

het einde is....tsja, zeer open!

vermeerf
Erg leuk, eindelijk weer een boek van King dat je gewoon in een keer uit moet lezen. En ik vind het open einde wel goed bij het verhaal passen. Net als in Dicht Mist waarvan ik het einde van het boek persoonlijk veel sterker vond dan het "schokkende" einde van de film. Wel goed verfilmd trouwens.

avatar van John Frusciante
3,0
marzuq schreef:
In 2007 op het witte doek (of wellicht meteen op het zwarte blok) te bewonderen. Geregiseerd door Eli Roth


In 2009 op het witte doek inderdaad geregiseerd door Eli Roth.

avatar van s0njaa
4,0
Heeeeeeeeeeerlijk genoten :D

avatar van John Frusciante
3,0
Redelijk boek van King, Mobiel moet het niet van zijn verhaal hebben maar meer van de beschrijvingen en manier van vertellen. Ik vond het verhaal niet echt eng of spannend. Het aangrijpendste in het boek is toch wel het overlijden van Alice daar kreeg ik een brok van in mijn keel. tja, en het einde is typisch King, heel erg open. Als het einde wat meer was uitgewerkt zou dit boek een hogere score krijgen. Al met al een leuk boekje van King. 3*

avatar van DMF
3,0
DMF
Vrij aardig en vlot King boek. Het verhaal begint ontzettend snel en de vaart blijft er lang inzitten. Het boek wist mij echt vast te houden tot aan het gebeuren bij de universiteit. Vanaf dat moment nam de spanning wat af. Het einde was bovendien wel heel abrupt. Ik sloeg de bladzijde om en bam, twee regeltjes en dat was het.
Toch nog 3.5*

avatar van Bassievrucht
John Frusciante schreef:
(quote)


In 2009 op het witte doek inderdaad geregiseerd door Eli Roth.


Dat belooft weinig goeds. Cabin Fever en Hostel zijn beide rampzalige film, althans, dat zijn ze in mijn herinnering. Ze waren wel vermakelijk, maar zeker niet om het verhaal. Scheelt weer dat het verhaal voor Cell er al is.

avatar van Zelva
Berichten verplaatst naar Stephen King

3,5
Zeer vermoeiende zit, dit boek.
Niet slecht maar nergens echt spannend.

avatar van Dr Channard
2,5
Mobiel heeft volgens mij één sterk positief punt die zorgt dat ik het boek ietsje hoger dan de helft geef. Er zit namelijk vaart in en dat is zeer ongewoon voor een King boek. Bij sommige boeken van King kan weinig vaart wel leuk zijn, maar in het boek 'mobiel' past dat niet. Dus zeker een positief punt. Direct vanaf de tweede pagina wordt je in het verhaal meegesleurd.

Maar het heeft ook negatieve punten. Zo doet het boek me denken aan een hollywood zombiefilm. M.a.w. veel goor, maar weinig spanning. Dat vind ik ontzettend jammer. Ook vind ik het jammer dat de personages geen achtergrond hebben. Ik leef niet mee met de avonturen van de personages (op één scène na ).

Het einde, mja ieder zijn smaak maar ik wist al dat dit zou gebeuren. Het is een einde a la vervloeking (thinner), maar daar heb ik niet zo veel problemen mee.

Een matig boekje dus.

3*

avatar van Dr Channard
2,5
Verlaag dit boek naar 2.5*, het mist toch datgene wat een Stephen King boek heeft.

avatar van DMF
3,0
DMF
Dr Channard schreef:
Verlaag dit boek naar 2.5*, het mist toch datgene wat een Stephen King boek heeft.


Ik verlaag met je mee. Van * * * ½ naar * * *.
Het is eigenlijk meer een Bachman dan een King boek. Vlot, rauw en - zeker in het begin - erg bloederig. Maar nadat veel over de halve zombies bekend is, zakt het wel snel in. Het boek moet het absoluut van het begin hebben (wat ik wel erg sterk vond!).

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Spannend en sfeervol avontuur dat ook door kan gaan als drama.
De karakters vond ik sterk en het boek heeft continu voldoende spanning en mystiek.

Het open einde vind ik geen minpunt, het is weer wat anders en blijft je bij. 4 *

avatar van Muuske
Nu ik weet dat het een open einde heeft twijfel ik of ik hem zal lezen. Een recensie is leuk maar je kan ook te veel informatie geven.

avatar van Bassievrucht
Het hangt er maar net vanaf hoe open dat einde is. Daarbij komt dat een open einde misschien wel veel beter tot zijn recht komt dan een gesloten einde - zelf heb ik overigens een grondige hekel aan gesloten eindes. - dan kan je net zo goed een romantische komedie uit hollywood kijken .

Ik vraag me gewoon af...

Zou dit boek op dit forum gekomen zijn indien deze NIET VAN STEVEN KING GEWEEST ZOU ZIJN ??
Ik twijfel er sterk aan.

Matig boek dat niet kan tippen aan (een aantal van ) zijn vroegere werken.

avatar van Rius
3,5
Ik geloof niet dat de vermeende kwaliteit van een boek, of van de auteur, graadmeter is voor het wel of niet opnemen in de database.

2,5
Tja, mobiel is zeker geen slecht boek, maar van Stephen King mag je absoluut meer verwachten dan dit. Het verhaal begint nochtans veelbelovend met veel spanning en de nodige horror. De situatie van het hoofdpersonage ziet er hopeloos uit en het lijkt erop dat hij geen kant meer uit kan. Het zet je onmiddellijk aan om verder te lezen, maar nadat het groepje overlevenden het huis van ene Tom verlaten, valt de spanning al helemaal weg. Wat volgt is een lange tocht door de lege, spookachtige straten van Noord-Amerika op zoek naar de mogelijke verlossing. De spanning neemt spijtig genoeg alsmaar af en het wordt veel lastiger om je er doorheen te worstelen.

Daarnaast zijn de personages veel te voorspelbaar en enorm saai. Het hoofdpersonage, Clay neemt de leiding en doet er alles aan om zijn zoon terug te vinden. Dan heb je nog een tweede man die hem als een schoothondje volgt. Eigenlijk wist je al vanaf het begin hoe het verhaal zou evolueren en wat er zou gebeurd zijn met Clay’s gezin.

Ook het einde vind ik erg flauw, zoals vele anderen op dit forum. Bij zo’n boek hoort er natuurlijk een open einde, maar deze vond ik maar erg vreemd. Nee, deze van Stephen King heeft me niet kunnen bekoren, maar er wachten me nog een heleboel andere (toppers) van hem.

avatar van Dr Channard
2,5
@El Loco , waarom staat ie dan in je top 10

avatar van james_cameron
3,5
Ik houd erg van zowel het zombie- als het eind-van-de-wereld genre in boeken, maar deze variant van King valt me toch wat tegen. Ditmaal is het een electronische stroomstoot die zich aandient via mobiele telefoons die ervoor zorgt dat de hele wereld naar de klote gaat. So far so good, maar de uitwerking van het gegeven laat te wensen over en is tegelijkertijd te simpel en te langdradig. Een handjevol spannende scenes en Kings's zoals altijd fijne schrijfstijl houden de boel op de rails, maar uiteindelijk had hier voor mijn gevoel veel meer ingezeten.

3,5
Zoals veel boeken van King leest ook deze makkelijk weg. En met een open einde wat veel vragen oproept. Dit zal ongetwijfeld de bedoeling geweest zijn, misschien had King zelfs wel in zijn achterhoofd een vervolg gepland?

3,5 * is een ruime beoordeling mijnerzijds

avatar van metalfist
3,5
Ik had een paar dagen geleden opeens weer eens zin in een Stephen King verhaal. Sowieso toch wel één van mijn favoriete schrijvers en hoewel hij hier en daar wel eens een misstap begaat (Cycle of the Werewolf onder andere), blijft hij wel altijd een zeker niveau houden. Na wat twijfelen tussen welk boek ik deze keer ging lezen, de man heeft zoveel interessants geschreven, dan toch uiteindelijk voor Cell gegaan. Een wat lijvig boek, maar dat is bij King wel eens vaker het geval.

Hij neemt dan ook rustig de tijd om het verhaal op gang te laten komen en ik had pas het gevoel dat het echt van start ging na de gedwongen zelfmoord van het hoofd van de Gaiten Academy. Dat is in ieder geval de schrijver op zijn best en vanaf dan gaat het met een serieuze vaart verder. De apocalyptische setting werkt goed (Clayton draaft ook niet meer continu door over zijn vrouw en zoon) en het groepje reizigers is boeiend genoeg. Jammer dat Alice degene is die uiteindelijk het loodje moet leggen, vond haar één van de interessantste personages, maar hetgeen dat het meeste tegensteekt is het einde. Het helpt natuurlijk ook niet dat mijn versie dan nog eens een hoofdstuk uit Lisey's Story als extraatje bevat waardoor het plotse einde me wel erg overviel. De uitwerking is sowieso nogal simpel met opnieuw een dynamiet aanval op de Foners, maar ik verwachtte nog zo'n 20 pagina's en nu blijf je achter met een open einde dat geen voldoening geeft. Zonde, want voor de rest laat King hier wel weer wat goeds zien.

Beetje moeilijk te beoordelen dit vind ik. Komt wat traag op gang en het einde is niet helemaal mijn ding, maar hetgeen daartussen is wel weer de schrijver ten voeten uit. Misschien maakt hij er ooit nog eens een vervolg op? Aangezien hij recentelijk toch ook weer De Donkere Toren en de Shining nieuw leven heeft ingeblazen.

Nipte 3.5*

4,0
Een heleboel gruwelijkheden op een soms nonchalante, grappige manier beschreven.
Typisch Stephen Kin.
Heerlijk!

avatar van Abubakari
3,5
Ik was een tijdje geleden al in dit boek begonnen, het viel me een beetje tegen, ik had ook een paar boeken die ik bij de biep gereserveerd had die binnen kwamen en die ik eerst wilde lezen, dus afgelopen nacht na een kleine maand het boek weer opgepakt. Begon zo'n beetje op het moment dat ze de zwerm bij de universiteit in de fik staken. En tot mijn aangename verrassing vond ik de rest van het boek prima. Eerste 160 pagina's 3***, de laatste 180 pagina's 4 ****.

Ik had hier gelezen over het open einde en was dus voorbereid op een plotseling en onbevredigend einde maar dat viel mij erg mee. Ik vond het juist prima afgerond op dat ene dingetje na. Maar aangezien Jordan het telkens bij het goede eind had ging ik er maar vanuit dat zijn idee over het systeemherstel van Johnny zou kloppen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:41 uur

geplaatst: vandaag om 20:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.