menu

Dagoe de Kleine Bosneger - Anne de Vries (1954)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

76 pagina's
Eerste druk: G.F. Callenbach, Nijkerk (Nederland)

Anne de Vries beschrijft ruim een etmaal uit het leven van de twaalfjarige Dagoe, die samen met zijn moeder, de weduwe Tjedora, en zijn zusje Ping-Ping aan de brede getijdenrivier woont. Op de rivier varen af en toe bewoners voorbij uit een andere wereld: Indianen en blanken. Als Dagoe later groot is wil hij hoofdman van het dorp worden, net als zijn oom kapitein Toebereman nu. Hij wordt dan ook door de dorpsbewoners volgestopt met herten- en zwijnenvlees. De dorpsbewoners zijn animisten, zij geloven bijvoorbeeld in watra-mama, de watergeest. Samen met een aantal andere kinderen gaat Dagoe met de korjaal naar de christelijke school, een eindje verderop langs de rivier. De onderwijzer daar vertelt het verhaal van de barmhartige Samaritaan, en dit verhaal zal een grote rol gaan spelen in Dagoe’s leven…

zoeken in:
avatar van gert_r
3,5
Van een zondagsschoolboekje uit 1954, uitgegeven door G.F. Callenbach N.V. uit Nijkerk en naar mijn inschatting bedoeld voor jongens van 10-14 jaar stel je je anno 2012 niet al te veel voor. En dan ook nog die titel, waar een beetje hedendaags cabaretier wel raad mee weet…Maar het valt alleszins mee: De Vries weet in 76 bladzijden – en daar gaan de illustraties nog vanaf- een mooi afgerond en spannend verhaal neer te zetten. Het verhaal speelt zich af in Suriname. Op een enkele episode na, die er voor het avontuur en de couleur locale aan toe is gevoegd, voldoet het boekje volgens mij zelfs aan de mussenregel van W.F.Hermans (“In een roman mag er geen mus van een dak vallen zonder dat dit gevolgen heeft”) . Bartje heeft, waarschijnlijk door die televisieserie, bij mij altijd een oubollig imago gehad, maar Reis door de nacht beviel me wel, dus als ik weer eens een boek van deze schrijver tegenkom, zal ik het zeker gaan lezen.
Trivia: De Vries heeft het over tijgers en tapirs. Tijgers en tapirs, in Suriname? Maar inderdaad: er leven in het oerwoud jaguars, die daar tigri worden genoemd, en ook tapirs zijn inheems. Weer wat geleerd!

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
[Moderatoractie: Niet ter zake doend, gevoelig liggend taalgebruik bevattend bericht verwijderd.]

Gast
geplaatst: vandaag om 06:28 uur

geplaatst: vandaag om 06:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.