menu

Paradise Lost - John Milton (1667)

Alternatieve titels: 't Paradys Verlooren: Heldendicht in Tien Boeken | Het Paradys Verlooren | Het Paradijs Verloren | Het Verloren Paradijs

mijn stem
4,32 (19)
19 stemmen

Engels
Gedichtenbundel
Esoterisch / Ideeƫnliteratuur

512 pagina's
Eerste druk: Peter Parker, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Dit epische geschrift gaat over de opstand van Lucifer (Satan) tegen God, Lucifers val in de hel en daarna zijn komst als slang naar het paradijs, de verleiding van Eva, de ongehoorzaamheid van Adam en Eva en hun val uit het paradijs.

zoeken in:

OF Mans First Disobedience, and the Fruit
Of that Forbidden Tree, whose mortal tast
Brought Death into the World, and all our woe,
With loss of Eden, till one greater Man
Restore us, and regain the blissful Seat, [ 5 ]
Sing Heav'nly Muse,that on the secret top
Of Oreb, or of Sinai, didst inspire
That Shepherd, who first taught the chosen Seed,
In the Beginning how the Heav'ns and Earth
Rose out of Chaos: Or if Sion Hill [ 10 ]
Delight thee more, and Siloa's Brook that flow'd
Fast by the Oracle of God; I thence
Invoke thy aid to my adventrous Song,
That with no middle flight intends to soar
Above th' Aonian Mount, while it pursues [ 15 ]
Things unattempted yet in Prose or Rhime.


En dat dan 12 boeken lang

Ik heb delen gelezen en tot nu toe is het echt geweldig. Gauw maar eens het geheel gaan lezen

online versie met aantekeningen. Hier komt ook bovenstaand citaat vandaan.

Kos
Hehe, ik kende iemand die echt talloze passages uit zijn hoofd kon navertellen. Dit boek trekt echt merkwaardige personen aan volgens mij .

Kos schreef:
Hehe, ik kende iemand die echt talloze passages uit zijn hoofd kon navertellen. Dit boek trekt echt merkwaardige personen aan volgens mij .


En bedankt maar weer .

avatar van Psychocandy
Eerste druk Peter Parker??? Hahaha ! Da's ook het alter-ego van Spider-Man, voor de niet-kenners onder ons !

avatar van cortez
3,5
Heel mooi boek... Ik heb de vertaling die binnen de Gouden Reeks
van Athenaeum wordt gebruikt, gelezen, en het is toch wel even
wennen aan die zinstructuren, blinde verzen, met quasi geen
punctuatie. Eens je je daar kan over plaatsen, rest een prachtig
en heel klassiek verhaal.


Waarom is dit onder sprookje/ideeënliteratuur geplaatst?
Het tweede kan ik misschien nog inkomen, maar een sprookje
lijkt me niet echt toepasselijk...

avatar van heinonlein
5,0
Als je dit boek naast het originele verslag in genesis en bijbehorende gedeeltes in openbaring en andere bijbelboeken leest, is 't duidelijk dat John Milton er héél wat heeft bijverzonnen.

Toch brengt hij hier 'n paar nieuwe inzichten uit de bijbel in naar voren die hem heel wat kritiek van de katholieke kerk heeft opgeleverd (het boek kon pas posthuum worden uitgegeven en stond op de zwarte lijst): Hij ontkent in dit boek de drie-eenheid en verkondigt dat mensen een aardse opstanding in het 'herwonnen paradijs' zullen krijgen.

Dat maakt dit boek natuurlijk dubbel zo interessant!

avatar van Raskolnikov
4,0
Op zulke momenten wil ik het nog wel eens betreuren geen Engels of Literatuur gestudeerd te hebben, want er gaat waarschijnlijk ongelofelijk veel langs me heen. De jambische pentameters zullen ongetwijfeld de perfectie benaderen, ik geloof het meteen, en het is dat er een notenapparaat bijzat, maar anders had ik van de talloze verwijzingen naar klassieke literatuur maar weinig meegekregen. Maar goed, ook voor een simpele ziel als ik valt er genoeg te genieten. Het scheppingsverhaal en de val van Adam en Eva uit het Paradijs is door Milton uitgewerkt tot een episch gedicht van ruim 10.000 regels. Qua heroïsche proporties steekt het Homerus naar de kroon, met Satan als prominente antagonist en hel, aarde, paradijs en hemel als strijdtoneel. Het meest fascinerende is nog wel de zorgvuldigheid waarmee Milton elke ontwikkeling binnen het summiere bronmateriaal tracht psychologisch te motiveren. Dat maakt een overtuigende studie naar kennis, vrije wil, moraliteit en (ver)afgoding die zo overtuigend gedaan is dat het meer dan 300 jaar later nog prima standhoudt. Afgezien dan van de vrouwonvriendelijke toon, waarin het een kind van zijn tijd is. Wat dat betreft is het trouwens evenzeer boeiend via Paradise Lost een indruk te krijgen van hoe men in deze tijd dacht over de aangesneden religieuze thema’s. Paradise Lost was hierin nogal controversieel; wat me het meest verbaasde is de overtuigingskracht van de passages in de aanloop naar de zgn. zonde; als lezer kun je bijna niet anders dan het overtreden van dit verbod als een begrijpelijke, zo niet toe te juichen, stap zien. Bijzonder hoe een zo bekend verhaal op deze manier een diepere dimensie krijgt.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:44 uur

geplaatst: vandaag om 09:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.