menu

De SS'ers - Armando en Hans Sleutelaar (1967)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Oorlog / Sociaal

474 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Een boek waarin acht voormalige Nederlandse SS-vrijwilligers (7 mannen en 1 vrouw) vrijuit spraken en een onverhuld verslag gaven van hun oorlogsverleden. Bij het verschijnen van de eerste druk in 1967 waren er felle protesten om deze lieden ongehinderd aan het woord te laten. Een vaak huiveringwekkend verslag van avonturierslust, frustratie, politieke onkunde en (on)menselijkheid.

zoeken in:
avatar van Pleun
4,0
geplaatst:
Ik ben helemaal niet zo dat ik een Neger discrimineer, helemaal niet. Ik wil niemand discrimineren die van een ander ras is. Maar als mijn dochter thuiskwam met een Neger... Ik vind dat maar een onheilspellend gevoel

Dit is nog maar één van de vele opmerkelijke citaten uit De SS'ers. In 1967 een gewaagd project van auteurs Armando en Hans Sleutelaar, niemand had het tot dat moment in zijn hoofd gehaald om mensen die 'fout' waren in de oorlog een stem te geven.

Maar ik moet zeggen dat het een goede beslissing was. De 'andere kant' in de Tweede Wereldoorlog is vaak onderbelicht, ik vind het juist wel interessant om te lezen hoe de Duitsers en hun vazallen de oorlog beleefden.

In het boek komen acht voormalige SS'ers aan het woord, die stuk voor stuk vrijwillig bij de Waffen SS gingen en aan het Oostfront streden. Op vaak bijzonder nuchtere wijze vertellen ze over de meest wrede voorvallen die zich daar hebben afgespeeld. Sommigen zijn nog steeds nationaalsocialistisch, anderen hebben er afstand van genomen. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat zij in de jaren '30 werden gegrepen door de ideologie van het nationaal-socialisme, beïnvloed werden door de slechte economische omstandigheden in Nederland en aangetrokken werden tot avontuur. Ze zijn voor de duivel nog niet bang, wat ik wel kan waarderen aan deze mensen.

"Aan de overkant van de Djnepr kwam ik in een zaal, waar we met vijftig man lagen. Allemaal geelzucht. Dat kwam door het vele vlees eten waarschijnlijk, het schijnt ook een infectieziekte te zijn. Allemaal zo geel als de Chinezen"

Ook opvallend is dat zij hun eigen rol downplayen. De jodenvervolging wordt ergens wel afgekeurd, maar niet helemaal, en ook gebagatelliseerd. 6 miljoen doden? Nee joh, doe niet zo gek. Maar dan nog is vergassen veel humaner dan het bombarderen van Duitse steden! Tsja, het staat er echt.

"Dat op alle zogenaamde misdaden van de oorlog altijd het stempel van de SS gedrukt wordt, is de grootste flauwekul. Er zijn bepaalde dingen ook wel door de Wehrmacht gedaan, maar daar wordt niet over gepraat. Ik wou maar zeggen..die kregen ook wel es een onsympathieke opdracht."

Alle geïnterviewden worden in hun eigen woorden weergegeven. Dat maakt een authentieke indruk. De soms simplistische manier van denken valt op, en soms merk je als lezer dat je dan wel geen sympathie krijgt voor hun gedachtengoed, de keuzes die ze maken kan je soms wel begrijpen. De uiterste consequentie van die keuzes, naar het Oostfront worden gestuurd, ontberingen en ellende overleven, om vervolgens na de oorlog te worden berecht en als een paria te worden behandeld.. die consequentie wordt zonder klagen geaccepteerd.

Dus tsja..al met al een intrigerend document dit boek. Geen spijt dat ik het heb gelezen.

4 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 10:34 uur

geplaatst: vandaag om 10:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.