menu

De Metsiers - Hugo Claus (1951)

mijn stem
3,55 (62)
62 stemmen

Nederlands
Psychologisch

176 pagina's
Eerste druk: Manteau, Brussel (België)

'De Metsiers' gaat over een Vlaamse boerenfamilie die zich zoveel mogelijk van de buitenwereld heeft afgezonderd. De Moeder, die op de boerderij de baas speelt, heeft jaren geleden een liefdesavontuur beleefd met de knecht Mon Verkindere. Uit deze liefde is Bennie voortgekomen, een zwakzinnige zoon, die intussen negentien jaar is. Bennie voelt zich alleen gelukkig bij zijn oudere halfzus Ana, de dochter van de Moeder en Metsiers. Mon en de Moeder hebben Metsiers na de geboorte van Bennie vermoord. Ana is zwanger van een jongen uit het dorp, Frank Smelders. Ze besluit abortus te plegen. Intussen ontmoet ze de Amerikaanse soldaat Jim Braddok, die verliefd op haar wordt. Om bij Ana te kunnen zijn kwartiert hij zich met zijn oppasser Eddy in op de boerderij. Langzaam loopt de spanning op: de bewoners van de boerderij accepteren de indringers niet.

zoeken in:
avatar van Jord
4,0
Wat een debuut op je 19e!

5,0
Gisteren, naar aanleiding van het overlijden van Claus nog eens herlezen. Het boekje blijft na 50 jaar nog gewoon rechtopstaan als een klein meesterwerkje. Er staat geen woord te veel of te weinig in.

avatar van Jasper
4,0
Dit is echt een fabelachtig debuut. Niet alleen de taboedoorbrekende thematiek (1948!!), maar de 'in your face' stijl - ongepolijst en vertederend tegelijk is schitterend. Het is mooi gedaan hoe je als lezer stap voor stap meer te zien krijgt van de familie Metsiers en wat er zich heeft afgespeeld voordat de Amerikaanse soldaten er op bezoek komen.

Michael1992
Vooral inhoudelijk is dit een fenomenaal debuut.
Ik zie niet direct elke schrijver zulke onderwerpen aanhalen in die tijd in het puriteinse Vlaanderen.
Stilistisch is de jonge Hugo zich nog een weg aan het zoeken. Hij probeert zijn eigen stijl te vinden maar doet nergens gekunsteld aan. De scenes tussen zus en broer zijn van een tederheid die ik nog niet veel ben tegengekomen in een roman laat staan een debuut.
Er zijn slechtere boeken om mee te debuteren maar je moet de belofte dan ook nog waarmaken en dat heeft hij als geen ander gedaan.

3.5*

avatar van david bohm
3,5
Mijn eerste kennismaking met het werk van de heer Claus is goed bevallen. Levendige personages, een mooie sfeer en tijdsbeeld. Aangename leeservaring.

avatar van misterfool
3,5
De Metsiers is het eerste boek van Hugo Claus dat me echt grijpt. Het verhaal kenmerkt zich door een broeierige, ietwat lugubere sfeer. Een drama vol karakters die moreel gezien zich aan de rand van de samenleving bevinden. De pluriforme vertelstructuur, waarin elk karakter als een monoloog de gebeurtenissen duidt, werpt zijn vruchten af in de wrange climax van dit verhaal. Verder is de thematiek- vast zitten in zelfopgelegde miserie- erg sterk. Kortom een intrigerend boek waarmee deze schrijver zichzelf goed op de kaart zette.

avatar van Wickerman
3,5
Door te lezen, leef je meerdere levens. Dit boek van Hugo Claus biedt een inkijk in een gezin op een Vlaamse hoeve net na de Tweede Wereldoorlog. Het is hier hard werken en net je hoofd boven water houden, dromen van een andere toekomst en leven met de heersende moraliteit (en er over heengaan). Claus schrijft spaarzaam en zonder opsmuk, waardoor het boek makkelijk leest. Blijft daarna ook nog even hangen: 'zo kort geleden nog, zo dichtbij en zo anders was het leven toen'.

avatar van mjk87
2,5
Knap boek (vooral hoe het in elkaar zit), de beklemmende sfeer wordt goed neergezet en je krijgt als lezer een aardig beeld van de boerenfamilie en alle leden. Maar ik vond het niet echt leuk om te lezen. Steeds die wisselingen van perspectief vond ik irritant, ik lees simpelweg liever een verteld verhaal dan soort fragmenten steeds. Dus ondanks dat ik weinig erop heb aan te merken was vooral mijn leesplezier laag. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:40 uur

geplaatst: vandaag om 14:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.