menu

Een Revolverschot - Virginie Loveling (1911)

mijn stem
3,67 (9)
9 stemmen

Nederlands
Sociaal

159 pagina's
Eerste druk: H. Honig, Utrecht (Nederland)

Marie en Georgine zijn twee zussen die sinds de dood van hun vader, de notaris Santander, samenwonen. Allebei worden ze het hof gemaakt door Luc Hancq, ondanks het feit dat hij getrouwd is. Wanneer Marie en Georgine zich afvragen wat ze zouden doen als er 's nachts iemand in hun huis zou inbreken, komt Hancq met een radicale oplossing voor de dag: hij biedt hen een revolver aan...

zoeken in:
avatar van Pageturner
4,0
Virginie Loveling is een unicum in de Nederlandstalige literatuur: ze was namelijk een vrouw.
Dat kom je niet veel tegen in onze letteren. Loveling schreef in de stijl van het realisme, waarbij vooral opvalt dat haar personages gewoonweg hun gedacht zeggen. Ik zit nu halfweg in het boek, en ik moet bekennen dat die realistische stijl enorm verfrissend werkt. Een revolverschot onderscheidt zich daarmee van al die Vlaemsche plattelandsromans, ook al speelt het verhaal zich eveneens op het platteland af.

avatar van Pieter
4,0
Vreemd dat ze nu pas op Boekmeter verschijnt. Ze was inderdaad wel een opmerkelijk figuur in de Vlaamse letteren.

avatar van Pageturner
4,0
Haar Oorlogsdagboeken zijn ook heel bekend, de schrijfsels die ze bijhield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

avatar van Pageturner
4,0
Even lijkt dit boek, na de eerste hoofdstukken waarin we kennismaken met een idyllisch Oost-Vlaams plattelandsdorpje, te verzanden in een zweverig vrouwenverhaal over De Liefde. Maar dan slaat het verhaal plots volledig om! De hoog oplaaiende rivaliteit tussen de zussen Marie en Georgine om de aandacht van de onverbeterlijke charmeur Luc, die hen beide het hof maakt, wordt schitterend beschreven en de verdere afloop van het boek leest als een bloedstollende thriller, waarin de plotwendingen elkaar in sneltempo opvolgen. Ondanks de vaak ouderwetse zinsbouw en woordkeuze leest dit verhaal bijzonder vlot. Een prachtboek, een diepmenselijk verhaal, een ten onrechte vergeten klassieker die nog niets aan kracht heeft ingeboet.

avatar van Pieter
4,0
Zoals Pageturner hierboven zei: een ten onrechte vergeten klassieker!

Laat Loveling je meenemen naar Vroden, een ouderwets boerengat en maak kennis met Marie en Georgine. Hoewel het boek al zo'n dikke eeuw oud is, leest het inderdaad bijzonder vlot als een prachtige psychologische thriller. De vaak harde confrontaties tussen de karakters, de hoogoplaaiende haat en paranoia voelen bijzonder modern aan. Waar blijft die erkenning? 4*

avatar van Pieter
4,0
Voor mensen die niet kunnen wachten: de roman is volledig online te lezen op DBNL.
Er is ook een mooie omkadering verzorgd voor het boek op Literatuurgeschiedenis.NL

avatar van Lalage
3,5
Bedankt voor de link, Pieter! In de bieb hebben ze dit namelijk niet en jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt.

avatar van manonvandebron
4,0
Virginie Loveling was de tante van Cyriel Buysse. In een realistische stijl beschreef ze het leven in het fictieve plattelandsdorpje Vroden, dat wel gebaseerd zal zijn op haar eigen Nevele in het Meetjesland.

In die streek lieten nogal wat mensen met Spaanse voorouders hun naam vervlaamsen. Zo liet de plaatselijke notaris zijn naam veranderen van Santander naar Sanders. Na zijn dood ontstaat een rivaliteit tussen zijn twee dochters. Vooral de elf jaar oudere Marie vreest een oude vrijster te worden. De plaatselijke bevolking en zeden worden kleurrijk geportretteerd, van de deftige burgemeester tot de meid die schertsende opmerkingen maakt over de gebeurtenissen. Het begint als een onschuldige streekroman, maar het wordt geleidelijk aan grauwer. Het Tsjechovprincipe wordt gerespecteerd: een geladen wapen moet op een gegeven moment afgevuurd worden.

Het taalgebruik is archaïsch: een sponde, een schielijke aanval van moedeloze gramschap... Dit belet echter niet dat je mee gaat leven met de jaloerse Marie. Het is mooi opgebouwd, met aandacht voor de omgeving en de psychologische onderbouw. Deze veelschrijfster verdient om herontdekt te worden.

avatar van Pageturner
4,0
Een Revolverschot is heruitgegeven en de recensente van De Standaard is streng voor de eerste helft van het boek, maar staat verstomd van de intrigerende tweede helft. Maar dat wisten wij hier op BoekMeter natuurlijk al jaren.

WoutertjeWijze1986
In dezelfde periode van Thomas Mann's "Dood in Venetië" verscheen Virginie Loveling's "Een Revolverschot" en het bevat zowat eenzelfde stijl dus duidelijk een weergave van de tijd. Wat ik fijn vond hieraan was dat het boek op die manier zowat verschillende genres bevat, beginnend in een Brontë-beschrijving, verdergaand in een Agatha Christie en tenslotte eindigend in volledige waanzin misschien zoals Saramago of Kafka om in die tijdsgeest te blijven vertoeven. Prettig prettig allemaal mooi, maar toch beviel het einde me niet en was het geheel me wat te voorzichtig; doch het belang van dit boek in Nederlandstalige literatuur valt niet te ondermijnen.

avatar van Lalage
3,5
Virginie Loveling beschrijft dit alles in mooie Vlaamse zinnen van meer dan een eeuw geleden. Annelies Verbeke heeft voor de heruitgave de spelling gemoderniseerd en een aantal woorden van voetnoten voorzien, waar door het gemakkelijker te lezen is voor wie nu leeft. Dit is een goed boek, dat je meeneemt naar een andere tijd. Het is terecht dat deze klassieker weer onder de aandacht is gebracht.

Een revolverschot – Virginie Loveling | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 23:41 uur

geplaatst: vandaag om 23:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.