menu

Another Country - James Baldwin (1962)

Alternatieve titel: Een Ander Land

mijn stem
4,33 (12)
12 stemmen

Engels
Sociaal

436 pagina's
Eerste druk: Dial Press, New York (Verenigde Staten)

Een verkenningstocht naar de grenzen tussen blanken en zwarten, mannen en vrouwen, maar vooral tussen mannen onderling in de onmenselijke jungle van Harlem en Manhattan in New York. Centraal staat de zelfmoord van de bi-seksuele zwarte jazz-drummer Rufus in de stedelijke jungle van New York en Harlem. Zijn zus Ida, een aankomend zangeresje en zijn vrienden (die allemaal blank zijn) proberen een manier van leven en overleven te vinden in een wereld "bitter van bedrog en gevaar en de kans op verlies". Vilvaldo, de blanke schrijver in de dop, tracht op alle mogelijke manieren achter zijn ware seksuele gevoelens te komen. Eric, de homoseksuele acteur idem dito. Richard, de plotseling succesvol geworden auteur van een detectiveroman ziet zijn huwelijk met de gefrustreerde Cass op de klippen lopen.

zoeken in:
3,5
Complex boek van Baldwin. Meestal is het verhaal duidelijker, de taal directer en poëtischer. Toch heeft het iets, de muziek, de beschrijving van de verschillende levensstijlen. Zoals altijd in zij boeken hangt de dreiging van het lot, het onvermijdelijke, in de lucht.

avatar van handsome_devil
4,5
Bizar goede roman dit. In de leessoundtrack bespreek ik het boek aan de hand van drie jazzalbums.

Het was even geleden dat een roman me dusdanig prikkelde dat ik zin had om er een leessoundtrack bij te schrijven. Het boek speelt zich af in New York, begin zestiger jaren en een jazzdrummer en een jazzzangeres behoren tot de hoofdpersonages. Ik heb de bijna 500 pagina’s van Another Country verslonden terwijl ik naar jazz luisterde. Er is zoveel jazz dat het makkelijk is om verdwaald te raken. Ik heb daarom een groot luisterproject waarin ik alle grote jazzalbums vanaf 1950 wil horen. Inmiddels zit ik in 1958, maar voor deze roman week ik even af van de chronologische volgorde. Ik besloot me volledig onder te dompelen in de jazz uit het jaar waarin Another Country uitkwam: 1962 dus.

James Baldwin - Another Country (1962) Soundtrack - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 14:33 uur

geplaatst: vandaag om 14:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.