menu

Boy: Tales of Childhood - Roald Dahl (1984)

Alternatieve titel: Boy, 1916-1937

mijn stem
3,78 (80)
80 stemmen

Engels
Autobiografisch

176 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Eerste van de twee autobiografische boeken die Roald Dahl schreef. Boy gaat om de periode tussen 1916 en 1937; Dahl's jaren op een Engelse kostschool, waar slaan nog heel gebruikelijk was, het verbergen van een dode muis in een pot van de snoepwinkel, de vakanties van de familie naar Noorwegen en het auto-ongeluk dat hem haast zijn neus kostte worden door Dahl uitvoerig beschreven.

zoeken in:
avatar van LDeVries
4,0
Een erg leuk boek, Dahl beschrijft de momenten uit zijn jeugd die hem het meest zijn bijgebleven en hij beschrijft ze erg goed, de tekeningen in het boek zijn ook weer erg leuk.

bebjebenthe
Heel goed boek!

avatar van Cucuio
2,5
Ik ben hier niet zo kapot van. Dahl vertelt vrij onuitgebreid en emotieloos over zijn jeugd. Het is allemaal wel vlot geschreven, maar Dahl is als verhalenverteller veel beter.

avatar van manonvandebron
4,5
In het eerste deel van z'n autobiografie blikt Roald Dahl terug op z'n jeugd. Nostalgisch vertelt hij over z'n kindertijd in Wales en de vakanties in Noorwegen. De nadruk ligt echter op z'n schooltijd. In de lagere school haalde hij met z'n klasgenoten kattenkwaad uit, met als hoogtepunt "The Great Mouse Plot". Als tiener ging hij naar een strenge kostschool. Soms wordt hij ernstig, met name wanneer het over de lijfstraffen gaat. Tegenwoordig zou men dat kindermishandeling noemen; toen heette dat "discipline bijbrengen".

Hij kan een anekdote op een sappige manier vertellen, misschien met hier en daar wat overdrijving. Enkele gruwelijke voorvallen mogen niet ontbreken, zoals toen hij bijna z'n neus verloor in een verkeersongeval. De wekelijkse brief naar huis moet geholpen hebben om te leren schrijven, al keken ze over z'n rug mee om te controleren of hij niks negatiefs schreef over de school. Een opdracht met gevulde chocoladerepen bood drie decennia later inspiratie voor Charlie and the Chocolate Factory. Het boek is geschikt voor tieners en volwassenen. De bijgevoegde foto's maken het allemaal nog wat levendiger.

avatar van Lalage
Toevallig zag ik dit net in de bieb tussen de B-boeken staan, maar daar past het dus eigenlijk niet manonvandebron

avatar van manonvandebron
4,5
Lalage schreef:
Toevallig zag ik dit net in de bieb tussen de B-boeken staan, maar daar past het dus eigenlijk niet manonvandebron

Ik zou het bij 12 tot 14 jaar zetten. Sommige passages, zoals The Great Mouse Plot, zijn perfect leesbaar voor kinderen, maar dan zitten er ook zwaardere passages in over kindermishandeling en zo. Het vervolg Going Solo staat meestal bij de volwassenen, maar dat gaat dan over z'n periode als gevechtspiloot.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:23 uur

geplaatst: vandaag om 05:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.