menu

De Verlossing - Willem Elsschot (1921)

mijn stem
3,56 (31)
31 stemmen

Nederlands
Psychologisch

195 pagina's
Eerste druk: Van Dishoeck, Bussum (Nederland)

'De Verlossing' is het tragikomische verhaal over de strijd tussen de socialistische vrijdenker Pol van Domburg en een plaatselijke pastoor. Van Domburg heeft zich met zijn vrouw in het gehucht Groendal gevestigd, waar hij als enige timmerman en winkelier goed zaken doet, vooral omdat hij zijn arme dorpsgenoten op ongenadige en gewiekste wijze weet te overdonderen.

zoeken in:
FlyingPenguin
Na Lijmen/Het Been gelezen te hebben was ik toch een beetje gedesilusioneerd en snapte ik niet waar iedereen het lof voor Willem Elsschot op baseerde. Maar och, toen ik dit (De Verlossing) las snapte ik het eindelijk. Op een eenvoudige maar toch krachtige en meeslepende manier wist Elsschot mij te betoveren en geef ik dit boek een welverdiende 4*!

avatar van thomzi50
3,0
Fijn, dat enthousiasme, alleen leg je niet helemaal uit waar het vandaan komt: kun je mij wellicht uitleggen wat je zo goed vond aan deze roman? Ik vond er prachtige stukken in staan, maar als geheel toch te onsamenhangend en onovertuigend om echt te bekoren.

avatar van H€yoka
4,0
Een ware Elsschot, dat kan je met dit verhaal verwachten. Alweer staat elk woord op zijn plaats en nergens een woord te veel. Helaas word ik - en wellicht velen met mij - na de lezingen van Lijmen/Het Been en Kaas ietwat ongevoelig voor de grote kunst die deze auteur door zijn eenvoud en zuivere taal telkens weer brengt.

Hoewel ik gevoelsmatig de meer bekende werken, hierboven genoemd, net ietsje hoger inschat, vraag ik me af of dat gevoel wel gegrond is. De Verlossing toont ons met Pol en pastoor Kips protagonisten, die je naar jouw goedkeur evenzeer als antagonisten kan lezen, of omgekeerd. Het fijne psychologische spel dat Elsschot eerder bij Laarmans en Boorman hanteerde, is dus ook hier aanwezig.

Misschien voelt het werk als minder fijn aan omdat het nu eenmaal donkerder is en humor logischerwijze zelden aan de oppervlakte komt? Nochtans kan je je over een éénogige pastoor die aan de lopende band konijnen stroopt best wel verkneukelen, maar het is minder voor de hand liggend dan de Boorman monologen.

Sowieso moeten we Elsschot een pluim geven dat hij in zijn tijdsgeest het klerikale leven durfde uitdagen. Hoewel hij zelf een steedse vrijdenker was, behoudt hij mijns inziens voldoende respect voor de plattelands geestelijken. De commercie die hij Moeder Overste bijvoorbeeld meegeeft is niet plat verkopend maar ietwat verfijnd en toont ook haar noodzaak in het geheel: de kamer is leeg en moet gevuld.

Een mooie schets van een Vlaams plattelandsverhaal, die qua toon en sfeer perfect past in de verhalen die mijn overgrootouders over die tijd vertelden. 4*

avatar van mjk87
2,0
geplaatst:
Tegenvaller. Ik vond dat stadje en al die personages allemaal niet zo heel vermakelijk en leuk terwijl het boekje daar toch wel om draait. Wel goed geschreven in een heldere stijl (maar niet zo helder als een Vosuil bijvoorbeeld) waardoor dit werkje wel wegleest, maar dat is het dan ook. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:13 uur

geplaatst: vandaag om 23:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.