menu

Vanaf de Dag Dat Ik Mensen Zag: Verzamelde Gedichten - Lévi Weemoedt (2007)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Gedichtenbundel
Humoristisch

263 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

In tegenstelling tot wat de titel suggereert gaat het hier om een zeer ruime bloemlezing uit eerder verschenen werk, aangevuld met “zo’n veertig versjes” die nieuw zijn. In verreweg de meeste gevallen is het alter ego van de dichter aan het woord, een misantroop- en hypochonder-met-een-knipoog, die letterlijk van de wieg tot het graf de onderliggende partij is. Hij mislukt als kleuter, op school, op het sportveld, als werknemer en vooral in de liefde. Zelf vergelijkt hij zijn levensweg met een wedstrijd waarbij zelfs de paralympische deelnemers hem het nakijken geven. Elk zelfvertrouwen op het gebied van zijn uiterlijk is afwezig. Dit alles wordt opgedist op een wijze die de lachlust opwekt.

zoeken in:
avatar van gert_r
3,5
Eerst waren er de drie bundeltjes Geduldig Lijden, Geen Bloemen en Zand Erover, later in één band uitgebracht als Van Harte Beterschap (kleine trilogie der treurigheid). Daarna is de auteur zich meer op proza gaan richten, maar af en toe werden er toch “versjes” gepubliceerd, vaak in bibliofiele bundeltjes, en later ook nog in Rijk Verleden.
En nu is er dan Vanaf de Dag Dat Ik Mensen Zag, onder het motto:
‘En, Lévi, staan er ook nieuwe in?’
‘Ja, maar niet zulke leuke als in het begin!’
Weemoedt wordt vaak vergeleken met Piet Paaltjens, en inderdaad komt in minstens drie gedichten Aan Rika voorbij: Broodje Leed Speciaal, 'Twee Averecht' en 'Capitaine Mobylette'.
Minpuntje van deze uitgave is dat de opdrachten uit de oorspronkelijke bundels hier zijn weggelaten. Nu weet je bijvoorbeeld niet dat het gedicht Vijftig is opgedragen aan Hans D.(= Dorrestijn), en die wetenschap draagt toch wel bij tot de feestvreugde.
Ik heb ook nog wat zitten turven: van een mensenhater en een aartspessimist, al dan niet met een knipoog, verwacht je dat de meeste gedichten over hemzelf gaan. Dat klopt ook wel, maar toch heeft 28% van de gedichten een ander onderwerp. En dat is veel meer dan ik op voorhand had verwacht. Een voorbeeld:
Op seminar in Noordwijkerhout

Waar machtige tulpen hun kopjes opstaken
Waar achter de duinen een bloemenzee stond
Waar kleurvlakken lagen die geen Mondriaan maakte
Daar komt nu alleen maar gelul uit de grond.
Tot slot wenst de dichter ons
“een prettig verzameld leven!”.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:15 uur

geplaatst: vandaag om 04:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.