menu

De Tuinen van Dorr - Paul Biegel (1969)

mijn stem
4,15 (23)
23 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

144 pagina's
Eerste druk: Holland, Haarlem (Nederland)

Prinses Mijnewel en tuinmansjongen Jouweniet zijn onafscheidelijk van elkaar. De heks Sirdis verandert de jongen in een bloem en daarmee begint de ellende. Mijnewel moet het zaadje van de bloem op een bepaalde plaats planten om de betovering te verbreken. Die plaats blijkt de spookstad Dorr te zijn.

zoeken in:
avatar van sherena
ik weet nog dat ik dit een heel spannend boek vond om zelf te lezen. goed boek voor de iets oudere kinderen

4,5
prachtig boek. Had hem als kind gelezen en vond het toen vrij eng en mysterieus. Pas weer gelezen. De engheid is ervan af maar het mysterie is gebleven. Een typisch Biegelboek. Magisch geschreven.

Ted Kerkjes
Dit boek begint ijzersterk: mysterieus, spannend en zeer Biegeliaans. Door de mysterieuze sfeer verwacht je eigenlijk wel een geweldig einde waarin alles op zijn plaats valt, en dat mistte ik toch wel enigszins. Op een of andere manier kon mij het einde niet geheel bekoren, en dat vind ik erg jammer, want het begon allemaal zo goed.
Nadat Dwergelief ontsnapt bij Glop, zakte het boek -naar mijn mening- in.

Maar toch een 3,5

avatar van HALVE TAMME.
4,5
''Mijn eerste kennismaking met Dhr. Biegel: In één klap verkocht, in één klap
verslaafd, en in één klap een groot bewonderaar.''


Het boek zelf is al genot om naar te kijken, het ziet eruit als een boek waar
toverspreukjes in staan, in één woord: Magisch. De Tuinen van Dorr is heel
sierlijk en ook wel een beetje poëtisch geschreven, hierdoor werd ik letterlijk
en figuurlijk in elk hoofdstuk meegezogen.

Het mooist geschreven stuk uit het hele verhaal vind ik toch wel de korte
introductie van Jiri de poortwachter, hij staat aan de rand van De Tuinen
van Dorr
, inmiddels vier keer herlezen, in één woord: Betoverend. Tevens
zijn de illustraties in het boek ook in één woord samen te vatten: Prachtig.

Het Sleutelkruid & Nachtverhaal liggen al geduldig op mij te wachten in mijn
boekenkast, ik kan niet wachten.

Paul Biegel's De Tuinen van Dorr: Aanrader!

Vierenhalve ster van mijn kant, en een welverdiende 5de plaats in mijn top 10.

avatar van Jason82
4,5
Mijn eerste Paul Biegel. Wat me zal bijblijven zijn allereerst de fraaie illustraties. Erg mooi gedaan, ze vullen het verhaal meer dan aan. Daarnaast is het verhaal inderdaad te vangen in termen als mysterieus, heel sfeervol en sprookjesachtig. Ik vond de opzet ook erg goed. Een hoofdlijn welke steeds werd onderbroken door korte terugblikken naar momenten en personen uit het verleden. Uiteindelijk kwamen alle verhaallijnen samen in een spannende climax.

Het is me erg goed bevallen en voor 2019 zeg ik; meer Paul Biegel! ?

avatar van manonvandebron
4,5
geplaatst:
Deze fantastische vertelling is opgebouwd rond tegenstellingen: licht-donker, kleurrijk-zwart, leven-dood, fleurig-dor. De dwerg doet denken aan de Oud-Griekse veerman Charon. Dorr is een verdorde stad. Het zaadje dat Dwergelief bewaart, is de kiem van nieuw leven, de hoop op wedergeboorte.

Het heeft de vorm van een raamvertelling waarin afgewisseld wordt tussen heden en verleden. Dwergelief ontmoet op haar traject verschillende sprookjesachtige figuren. Ze wordt gevolgd door een speelman die dezelfde figuren ontmoet. Hun verhalen en liederen onthullen het mysterieuze verleden. Sommige personages hebben verschillende namen, dus vergt het aandacht om te achterhalen wie wie is en wie welk doel nastreeft.

Het getal zeven komt terug: de luit heeft zeven snaren, de geschiedenis telt zeven zomers. Paul Biegel gebruikt enkele gefantaseerde woorden, bv. voor namen van bloemen. Het verhaal heeft de tijdloosheid en symboliek van een grimmig sprookje, een middeleeuwse sage of een Griekse mythe. De illustraties van Charlotte Dematons zijn een waardevolle toevoeging.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:12 uur

geplaatst: vandaag om 19:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.