menu

Fifty Shades of Grey - E L James (2011)

Alternatieve titel: Vijftig Tinten Grijs

mijn stem
3,00 (101)
101 stemmen

Engels
Erotisch

420 pagina's
Eerste druk: Vintage, New York (Verenigde Staten)

Wanneer de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze en imposante miljonair Christian Grey is zij direct door hem betoverd, maar Grey wijst haar in eerste instantie af: ‘Ik ben te gevaarlijk voor je.’ Deze woorden maken Anastasia’s verlangen alleen maar heviger en Grey laat haar geen moment met rust. Steeds dieper trekt hij haar in zijn wereld van duistere seksuele fantasieën. Anastasia geniet aanvankelijk hevig van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omringt. Maar meer en meer krijgt de onpeilbare Grey Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.

zoeken in:
avatar van liv2
sangha schreef:
Ik hoop maar dat mensen snel vergeten dat deze boeken bestaan en overstappen op verhalen waarin vrouwen niet slecht behandeld worden onder de dekmantel van romantiek.Niets is minder waar, de copy-cats overspoelen de boekenwinkels tegenwoordig...


Volgens mij is Histoire d'O uit 1954!!!! nog altijd het 'origineel' en beter (wordt btw ook terug heruitgebracht binnenkort)
Ziehier de plotomschrijving: 'Een Parijse modefotograaf met de naam O geeft zich gewillig over aan de fantasieën van haar minnaar René, zijn vriend Sir Stephen, en andere, anonieme personen. Ze wordt geblinddoekt, geketend, geslagen, gedwongen maskers te dragen en 'voortdurend beschikbaar' te zijn.


Klinkt bekend vind ik

Kan iemand mij uitleggen waarom dit boek zo ontzettend populair is?

Afgaande op de stukken die ik kon vinden op het internet, ben ik het met eerdere commentaren eens dat het niet echt sterk geschreven is. Dat zal het dus niet zijn denk ik.

Ik vind het raar dat ik in alle commentaren en beschouwingen nergens de suggestie lees dat vrouwen het simpelweg geil vinden om te lezen over een vrouw die gedomineerd en onderdrukt wordt door een man. Dat hij extreem rijk is maakt hem nog eens extra aantrekkelijk.
Best ontluisterend eigenlijk als ik er over nadenk (ik ben niet rijk, ik ben geen hufter, ik ben niet dominant, ik ben alleen maar knap ), maar dit alles terzijde..

...wat ik me oprecht afvraag: is dit de reden van de hype, of mis ik iets?
En kan men het niet af met de eigen fantasieën, dat dit boek er aan te pas moet komen?

Het is niet zuur bedoeld.. ik begrijp het echt niet.

Ebenezer Scrooge
slaapkamermug schreef:


Lichtzinnige vrouwenporno. Lijkt godverdomme wel alsof die hele Amerikaanse rechtse tea party begint aan te slaan in europa met hun dunne preutse poppenstront.


Helemaal mee eens, slaapkamermug.

Het lijkt wel 1956 of zo.

Vanaf volgende maand in de supermarkt, gratis bij één kilo spruitjes, het nieuwe boek
van Sarah Palin:

'Hoe Ik Een Opgewonden Eland Overleefde In Alaska'.

(Met een voorwoord van George W. Bush)

avatar van psyche
psyche (crew)
Donna Tartt schreef:
Op een gegeven moment had ik het wel gehad met de innerlijke godin van Ana.


Hier haak ik in combinatie met 'charismatische, mysterieuze en imposante miljonair Christian Grey' al volkomen af ofwel ik ga niets eens een poging wagen Vijftig Tinten Grijs te lezen.

avatar van Donkerwoud
Eerst worden vampiers gestript van hun mannelijkheid (Twilight) en nu wordt de stoute fantasie van de bondage en de SM tot iets wat EO-waardig is.

Dit schrijvende bedenk ik me dat een combinatie van Jezus Christus en sadomasochisme ook wel tot een hitje kan leiden. Erotische verlichting tussen Jezus Christus en Maria Magdalena, maar dan natuurlijk wel zo dat geloof in God en de familiewaarden voorop blijven staan.

2,5
Het is alweer een paar maanden geleden dat ik dit boek gelezen heb. Wilde eigenlijk eerst de hele serie lezen voor ik hier op zou gaan stemmen. Wat ik nog weet is dat het boek lekker en gemakkelijk doorleest, ik het verhaal best oké vond en ook wel benieuwd ben naar deel 2. De seks scenes waren echter totaal niet boeiend en ik snap dat mensen zich een beetje kunnen irriteren aan de personages, vooral Anastacia met haar innerlijke godin...

gridgorilla
Weer een hype die ik niet begrijp...

Ik weet dat dit een vrouwenboek is. Maar toch wou ik dit absoluut eens lezen uit nieuwsgierigheid. Ik hoorde er zoveel van en al die reclame die er werd rond gemaakt trok mijn aandacht. Ik wou gewoon weten wat dit boek nu zo bijzonder maakt. En het antwoord is: niets.
Dit is gewoon een slecht geschreven, rond de pot draaiend romannetje dat niet weet welke richting het wil uitgaan. En het is ook nog eens zo eentonig dat het uiteindelijk saai en irritant wordt.

Vrouwen vinden dit waarschijnlijk een geweldig boek omwille van dat hier zowat 'de perfecte man' in wordt omschreven. Terwijl ik het allesbehalve realistisch vind hoe hij is. Het is zwaar overdreven en hij wordt daarentegen slecht uitgewerkt.

Het erotische aan dit boek is op het begin best nog wel grappig maar na een tijdje wordt het overdreven. Om de 2 minuten staan die 2 wel heet. Ik begrijp wel dat in het genre erotiek veel erotische stukken moeten zitten, maar als ze nu beter uitgewerkt waren zou het nog leuk zijn geweest. Maar E.L. James kan gewoon niet schrijven.

Ik heb wel een positief punt. Het leest makkelijk weg en het heeft zijn interessante kanten. Bijvoorbeeld dat geheimzinnig gedoe en zijn verleden. Hierdoor heb ik het ook uitgelezen. E.L. James had hier beter gewoon een romantisch boek van kunnen maken met erotische tinten. Was denk ik leuker geweest.

Wel ja, nu terug naar de serieuze literatuur. De volgende delen zal ik ooit wel eens lezen, maar nu heb ik eventjes genoeg van al dat Anna, Christian gedoe!

1.5*

2,0
Het leest lekker weg maar op een gegeven moment had ik het gehad met de seksverhaallijn. Wanneer ze dan voor de 100ste keer begint over haar innerlijke godin gingen mijn nekharen in negatieve zin overeind staan. Ik begrijp de hype niet zo goed, al hoor ik in mijn omgeving dat het 2e boek leuker is dus die geef ik nog een kans.

avatar van Witch-king
2,5
Ik wilde het boek een keer lezen om te zien waar al die (positieve) ophef over was, ik noem het eerder negatieve ophef, ik vond het geen leuk boek.
**2,5***

1,0
Sommige boeken wil je gewoon lezen omdat het zo'n hype is.

Ik doe nooit meer mee met een hype.

avatar van liv2
Voor de liefhebbers. De filmtrailer.

Fifty Shades Of Grey - Trailer - amp.twimg.com

avatar van psyche
psyche (crew)
psyche schreef:

Hier haak ik in combinatie met 'charismatische, mysterieuze en imposante miljonair Christian Grey' al volkomen af ofwel ik ga niets eens een poging wagen Vijftig Tinten Grijs te lezen.


Uitkomst om mijn vooroordelen te toetsen:

liv2 schreef:
Voor de liefhebbers. De filmtrailer.

Fifty Shades Of Grey - Trailer - amp.twimg.com


En inderdaad lijkt het vanaf moment één (alleen al de kleding van Anastasia ...)


Donkerwoud schreef:

een soort boeketreeks waar de conservatieve toon wordt verbloemd met de expliciete seks.


Ook bij de film denk ik niet 'hou me vast hou me tegen ...'

avatar van Slainte_Mhath
3,5
Dit boek heb ik een beetje uit nieuwsgierigheid gelezen, maar ook als "huiswerk" meegekregen van mijn vriendin

Al is dit een vrouwenboek, het las lekker weg en ik vond het beter geschreven dan verwacht. Het bleef me vermaken. Niet inspirerend, of een boek dat ik normaal zou lezen, maar absoluut niet vervelend.

Ik heb ook al wat Kinsella boeken gelezen en die vind ik ook oprecht zeer vermakelijk. Daar durf ik best voor uit te komen

2,5
Niet al te boeiend. Heb 'm ook uit nieuwsgierigheid maar eens opengeslagen, maar vond het opwindend noch spannend. Leest wel makkelijk weg, maar stoorde me enorm aan de grote hoeveelheid herhalingen, makkelijke stijlfiguren en Ana's 'inner goddess'. Ik laat de volgende delen liggen.

0,5
Ik heb de drie delen van deze trilogie gekocht voor 15,00€ en zelfs dat is 15,00€ teveel. Ik heb dan het eerste deel (Vijftig tinten grijs) gelezen en besloten dat ik voor dit boek slechts 1 term kan bedenken : bagger ! Het tweede en derde deel zal ik zeker niet lezen. De volgende keer dat ik mijn boekenkast uitmest, gaan deze ondingen in de vuilbak !
Btw, de titel alleen al is een blunder van belang. Hoe kan je de achternaam Grey nu vertalen naar grijs ? Achternamen vertalen ? Ik ken geen enkel ander boek waarin dat gebeurt !

avatar van Slainte_Mhath
3,5
donderman schreef:
Ik ken geen enkel ander boek waarin dat gebeurt !


Game Of Thrones reeks
Wat ik echt vreemd vind, en een reden was om 't in het Engels te lezen.

avatar van eRCee
In Harry Potter gebeurt het deels ook (Sirius Black bijvoorbeeld, wordt Sirius Zwarts). Logisch gevolg van namen die een bepaalde betekenis hebben in het boek.
Het lijkt me duidelijk dat James met de titel ook op de kleur doelt, dus een andere vertaling lijkt me niet mogelijk ('Vijftig tinten Grey', dat zou werkelijk belachelijk zijn).

avatar van mjk87
In Lord of The Rings ook trouwens, al heb ik dat nooit begrepen. Net als in Harry Potter, het speelt zich af in de UK, wat is er mis mee dan de Engelse achternamen te hanteren?

Overigens in Duitsland, het land dat echt alles vertaalt, zelfs titels van films, heet dit boek dus wel Shades of Grey (zonder de Fifty dan).

avatar van Borisboyo
Oh,oh, ik heb de film gezien, dus ik dacht laat ik nu de boeken proberen. A fin, ik ben nu bij blz 31 en erger me al te pletter aan de schrijfstijl : Ik ben veel meer een opgekropen-in-een-lekkere-stoel-bij-de-openhaard-met-een-boek-type; niet langer naar haar roze-flanel-met teveel-konijnen-pyama te kijken; ik-het-vriendje-willen-gen-mis; en haal mijn ik-werk-hier-al-jaren-gezicht naar boven en het gedweep van Ana..Hij is zo knap, geweldig, zelfverzekerd, o wat is hij mooi, prachtig, blablabla........

Ik ga nog een stukje proberen en zet mijn-ik-zet-mijn-mening-even-opzij-en-lees-nog-even-door-modus-want-misschien-wordt-het-nog-wat-ik-heb-hoop-houding..En dan ben ik nog niet eens bij de erotiek aanbeland!!

avatar van Borisboyo
Vandaag teruggebracht naar bieb. Ik kon er niet doorkomen...Kan er ook geen cijfer voor geven, als je nog geen 40 bladzijdes van de 420 heb kunnen lezen.

avatar van spanje
0,5
Wat een slecht boek. Kinderlijk geschreven en het gaat alleen maar over seks.

Boek met een beetje seks erin is juist leuk en spannend, maar overdrijven is ook een vak hoor.
Toen de tampon eruit werd getrokken bij mevrouw Ana...? ben ik meteen maar gestopt, bleuhh.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
liv2 schreef:
Volgens mij is Histoire d'O uit 1954!!!! nog altijd het 'origineel' en beter (wordt btw ook terug heruitgebracht binnenkort)


En niet te vergeten als tweede voorloper:
Mes Nuits Sont Plus Belles Que Vos Jours - Raphaële Billetdoux (1985)

avatar van metalfist
2,5
De laatste tijd ben ik nogal veel filmboeken en science-fiction aan het lezen (in het bijzonder dan de Dune saga) en ik merkte dat ik nood had aan eens iets compleet anders. Ik was toevallig een tijd geleden door de plaatselijke bibliotheek aan het struinen en herinnerde me dat een vroegere vriendin erg lyrisch was over deze Fifty Shades saga. Ik had nooit gedacht dat ik er zelf aan ging beginnen, maar ter plaatse eens de eerste pagina's gelezen en eigenlijk sprak het me wel aan. De hype rond de reeks was weliswaar al serieus gaan liggen, maar waarom dit niet uitlenen dacht ik.

En ik heb met een gemend gevoel het boek dichtgeklapt. Er is iets met de schrijfstijl van E.L. James dat ervoor zorgt dat dit erg vlotjes leest, maar langs de andere kant oogt die stijl ook gewoon als de zoveelste Young Adult schrijver maar dan wel eentje die flink wat seks in het verhaal introduceert. Op zich niets mis met Young Adult reeksen - zo vond ik de Hunger Games ook nog wel vermakelijke kost - maar het oogt puberaal en James vervalt wel erg snel in dezelfde trucjes. Christian zijn koperkleurige haar, Anastasia die op haar lip bijt, de innerlijke godin van Anastasia die te pas en te onpas opduikt, ... Daar komt dan ook nog eens bij dat ik qua erotiek een beetje op mijn honger bleef zitten. De eerste twee à drie vrijscènes zijn nog redelijk opwindend maar ook daarna hervalt James gewoon in continu soortgelijke beschrijvingen. Het is ook gewoon altijd zo snel gedaan? Christian zegt dat hij Ana wilt neuken, Ana mijmert dat Christian met zijn grote lid in haar zit en hoppakee, iedereen heeft een orgasme bereikt.. Wat overblijft is nog een redelijke intrige hoe Christian is gevormd tot hetgeen wat hij nu is maar daar krijg je uiteindelijk ook niet echt een sluitend antwoord op.

Ergens wil ik dat nog wel weten, maar langs de andere kant vond ik dit einde juist perfect. Ana zet alles op alles om de relatie met Christian te laten lukken maar moet uiteindelijk toegeven dat dat niet gaat. Dat vind ik persoonlijk veel meer getuigen van karakterontwikkeling dan dat ze in een volgend deel terug bij Christian terecht komt. Ik ga de vervolgen denk ik dan ook zo laten, kwestie van niet teveel afbreuk te doen aan dit (eerlijk gezegd ook al niet zo'n denderend) boek.

2.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:11 uur

geplaatst: vandaag om 03:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.