menu

13 Uur - Deon Meyer (2008)

Alternatieve titel: Bennie Griessel #2

mijn stem
3,89 (31)
31 stemmen

Afrikaans
Thriller

384 pagina's
Eerste druk: Human & Rousseau, Kaapstad (Zuid-Afrika)

Wanneer een Amerikaanse rugzaktoerist in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, krijgt inspecteur Benny Griessel de taak om de jonge vrouw terug te vinden. De keuze voor Benny is allesbehalve onomstreden, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog een keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen. Benny heeft slechts dertien uur de tijd om de jonge vrouw terug te vinden, om twee moorden op te lossen en om tussendoor zijn jarenlange ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid- Afrika rijk is. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging blijkt te vormen voor het hele land…

zoeken in:

4,0
Inderdaad een goed geschreven en spannende thriller, maar voor mij, in tegenstelling
tot de beoordeling in de VN-thrillergids, geen 5* waard.

Cryptopsy
Dit vond ik nu echt een ontzettend goede thriller! Het verhaal is ingedeeld in hoofdstukken op grond van verstreken tijd, maar binnen de hoofdstukken wordt er steeds verteld vanuit verschillende personen. De wisselingen zijn abrupt, vaak zonder zelfs maar een witregel. Toch wordt het verhaal geen moment warrig of moeilijk te volgen.

De laatste 75 bladzijden zijn echt bloedstollend. Zelden ben ik zo in de verleiding geweest even door te bladeren naar het einde om wat cliffhangers om zeep te helpen. Absolute aanrader!

Als ik met het mes op de keel een minpuntje moet opnoemen: Ik vond het een beetje vreemd dat zoveel mensen, inclusief de grote baas, zich bezighielden met allerlei moorden. Alleen om die mensensmokkelmoord in de doofpot te krijgen. Ik snap dat de daders zich er druk om maakten, maar het leek me wat vergezocht dat de grote baas er ook alles voor op het spel zettte.

Maar... misschien is deze kritiek juist wat vergezocht van mij. Vond het een enorm goed boek in ieder geval!

avatar van gert_r
4,0
De kracht van ”13 Uur” ligt in het beeld dat het boek weet op te roepen van het hedendaagse Zuid-Afrika. Meyer heeft dat bereikt door z’n personages met zorg te kiezen en ze onderscheidende eigenschappen mee te geven. Zo zijn er aan politiezijde de blanke, 44-jarige, met zijn huwelijk en met de alcohol worstelende Bennie Griessel en de behoorlijk oversekste kleurling Fransman Dekker. Verder beschikt het korps over een feministische Zoeloe met overgewicht en een I.Q. van 137, die leeft op kip die ze betrekt van KFC en een romantische Xhosa, die zich afvraagt of hij, als darkie politieman, wel kans maakt bij een coloured dokter. Het verhaal zelf vond ik minder overtuigend; VN is met vijf sterren wel erg genereus, naar boven afgerond kom ik tot vier. De achtergrondinformatie over de muziekindustrie is niet heel erg ter zake en de complete verhaallijn over de mensen die omwille van hun organen gesmokkeld worden in de bagageladen onder in de trailer is ongeloofwaardig. Het is onmogelijk die mensen, die soms helemaal uit Somalië zouden komen, zo lang buiten het zicht van de toeristen die aan de tours meedoen te houden, Alleen al vanaf het Karibameer naar Kaapstad is het 3000 km…

Gast
geplaatst: vandaag om 09:53 uur

geplaatst: vandaag om 09:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.