menu

Parle-leur de Batailles, de Rois et d'Éléphants - Mathias Énard (2010)

Alternatieve titel: Vertel Hun over Veldslagen, Koningen en Olifanten

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Frans
Historisch

153 pagina's
Eerste druk: Actes Sud, Avignon (Frankrijk)

Michelangelo reist af naar Constantinopel. De kunstenaar is namelijk nogal misnoegd over de manier waarop zijn opdrachtgever paus Julius II hem behandelt. Geprikkeld door eerzucht aanvaardt hij in 1506 een uitnodiging van de sultan van het Ottomaanse Rijk om in Constantinopel een brug over de Gouden Hoorn te ontwerpen. Een eerdere poging van Leonardo da Vinci beviel de sultan namelijk niet. Eenmaal in Constantinopel dompelt Michelangelo zich in gezelschap van de Turkse dichter Mesihi onder in deze smeltkroes van culturen. Hij beleeft een amoureus avontuur met een Andalusische zangeres, waarna een uitbarsting van creativiteit hem een subliem ontwerp voor de brug oplevert. Dan nemen de gebeurtenissen zowel persoonlijk als professioneel een dramatische wending. Uiteindelijk keert Michelangelo woedend, berooid en eenzaam terug naar Rome.

zoeken in:
avatar van Halley23
3,0
Halley23 (moderator)
Dit boek heeft een interessant uitgangspunt nl. een mogelijk bezoek van Michelangelo aan Istanboel om een opdracht voor de sultan uit te voeren. Behalve een uitnodiging en een schets ontbreken de concrete aanwijzingen dat deze reis echt heeft plaatsgevonden. Enard draagt wel allerlei zaken aan (bepaalde afbeeldingen in de Sixtijnse kapel bijvoorbeeld) die er op zouden kunnen wijzen dat de grote kunstenaar echt in Istanboel is geweest. Eigenlijk is het ook niet echt van belang of het echt gebeurd is. Maar als een historische fantasie ben toch niet echt onder de indruk van het verhaal. Of dat nu komt door de vertaling, de stijl of door de dramatische wending aan het slot, die nogal uit de lucht komt vallen, kan ik niet zeggen, maar nogmaals, het boek laat een onbevredigend gevoel bij me achter...

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Uit de colofon van de Nederlandse vertaling bij de Arbeiderspers in 2011 door Katrien Vandenberghe:
Het zijn kinderen, vertel ze dus over veldslagen en koningen, paarden, duivels, olifanten en engelen, maar denk eraan, vertel ze ook over de liefde en dat soort dingen.


Recensie van 19 januari 2012 door Kristien Bonneure op de archiefsite Cobra.be:
Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten - Mathias Enard - cobra.canvas.be

avatar van -JB-
3,5
Waarschijnlijk is het nooit gebeurd, maar stel nou dat Michelangelo in Istanbul voor de sultan gewerkt zou hebben. Wat zou er dan gebeurd zijn? Deze prachtige aanname levert in ieder geval genoeg stof voor een lichtvoetige roman, waarin we Michelangelo leren kennen als een enigszins nerveuze man. Tekenen biedt zijn houvast. Als dit even niet lukt, wordt hij onrustig en laat hij zich soms verleiden tot aardse geneugten. Als lezer leren we Michelangelo niet goed genoeg kennen om hem echt te begrijpen, een minpuntje van het boek. Maar juist dit mysterieuze past ook bij de huidige kennis van Michelangelo, bijvoorbeeld door in het midden te laten hoe het komt dat Michelangelo geen liefdes heeft. Al met al is dit boek een aardig tussendoortje, waar je met 150 blz zo doorheen bent!

Gast
geplaatst: vandaag om 00:02 uur

geplaatst: vandaag om 00:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.