menu

A Game of Thrones - George R.R. Martin (1996)

Alternatieve titels: Het Spel der Tronen | A Song of Ice and Fire #1

mijn stem
4,33 (293)
293 stemmen

Engels
Fantasy

694 pagina's
Eerste druk: Bantam Books, New York (Verenigde Staten)

Ver voorbij de machtige ijsmuur die de noordgrens van het koninkrijk sinds mensenheugenis beschermt, roert zich een lang vergeten vijand. Maar ieders blik is naar het zuiden gericht, naar het hof waar de machtige Lannisters sterke spelers zijn. Immers, de macht van de koning is tanende, zijn Hand is onder verdachte omstandigheden aan zijn eind gekomen, velen zijn uit op eigen gewin. Toch zijn er nog trouwe onderdanen. De Starks van Winterfell bijvoorbeeld, hard en onverzettelijk als hun bevroren domein. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, worden zowel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen.

zoeken in:
5,0
Klassieker in wording! Alleen jammer dat Martin nog altijd drie boeken moet schrijven en de laatste, een feestmaal voor Kraaien was al behoorlijk minder. Misschien komt dat omdat er een artificiële opdeling was tussen boek 4 en 5 wegens te dik om in een boek te stoppen. Desalniettemin, samen met de Donkere Toren, LOTR en de eerste Magiërtrilogie van Feist toch wel het kruim van de meerdelige fantasy voor mij. Al moet ik Robert Jordan nog lezen.

Na rijp beraad verhoog ik mijn stem tot 5. Ik kijk er al naar uit om het gelijknamige bordspel eens te spelen. Winter is coming

avatar van Jester
5,0
Ik kan me de eerste keer dat ik dit boek in handen had nog goed herinneren. Wéér zo'n dikke fantasypil, die waarschijnlijk zijn pretenties niet waar kan maken, dacht ik in eerste instantie. Maar de eerste pagina's zagen er op het eerste geizht wel aardig uit, dus nam ik hem maar mee uit de bieb. Nooit spijt van gehad! Martin zet een nieuwe standaard neer in de fantasywereld: niemand is zo zwart of er zit wel een vlekje grijs aan, en andersom. En belangrijker: geen van de hoofdpersonen lijkt veilig te zijn, iedereen kan sterven. Wat mij betreft staat Martin op eenzame hoogte. 5 * uiteraard.

4,5
Echt een toppertje, op aanraden van de site gelezen. Zelfs voor mensen die wellicht niets voor fantasy voelen een aanrader. In tegenstelling tot veel verhalen in dit genre gaat het hier gewoon om mensen, families en de verhoudingen en intriges hiertussen, en dat doet de schrijver goed, HEEL erg goed.

avatar van Chungking
4,5
shappy1010 schreef:
Zelfs voor mensen die wellicht niets voor fantasy voelen een aanrader. In tegenstelling tot veel verhalen in dit genre gaat het hier gewoon om mensen, families en de verhoudingen en intriges hiertussen, en dat doet de schrijver goed, HEEL erg goed.


Inderdaad, in vergelijking met andere fantasy is de aandacht die aan magie wordt gegeven zeer, zéér beperkt. De nadruk ligt vooral op de karakterontwikkeling en de politieke intriges. Dit boek heeft voor een groot deel eigenlijk meer weg van een fictieve historische roman dan van fantasy.
Verder in de serie komt magie wel stilaan meer en meer aan bod (nog altijd minder allesbeïnvloedend dan in andere fantasy, maar toch), een evolutie waar ik me toch een klein beetje zorgen over maak.


Wat verder ook erg goed is aan deze serie, is dat het verhaal steeds wordt bekeken vanuit verschillende standpunten (POVs), vaak zelfs door karakters die tegengestelde belangen hebben. Hierdoor is er geen simplistisch zwart/wit of goed/slecht onderscheid. Iedereen heeft zijn eigen motieven, en doet wat hij of zij noodzakelijk acht. Zeker naarmate de serie vordert (en de Lannisters meer in beeld komen) is dit het geval.

4,5
Vraagje, ik wil dit boek graag bestellen maar raden jullie de Nederlandse of Engelse versie aan?

5,0
het begin van een fenomenale reeks. Tot op heden heb ik geen boek(en) mogen lezen die zo aangrijpend, spannend, veelomvattend en doordacht waren als deze. De grenzen van fantasy worden overschreden en tegelijkertijd verlegd. Soms heeft het boek (en de hele reeks)iets weg van een historische, dan weer van een oorlogs, psychologische of politieke roman. 5*

avatar van cortez
3,0
Spannende ridderroman die tevens ook goed geschreven is. Martin zet enkele memorabele personages neer, en houdt ook het plot stevig in handen. Op zich is het misschien een vrij 'typisch' ridderverhaal en kom je eigenlijk voor geen grote verrassingen te staan, maar liever zo dan een resem buitenissigheden die uiteindelijk resulteren in een van de pot gerukt verhaal. Het boek leent zich voorts ook perfect om als televisieserie verfilmd te worden, dus dat hebben die mannen van HBO goed gezien. Ik kijk zeker uit naar het vervolg!

avatar van moviemeterman
5,0
Trailer van de nieuwe HBO serie A Song of Ice and Fire

Teaser trailer

4,5
Die trailer zegt vrij weinig,maar ben zeker wel benieuwd! HBO maakt veelal goeie series.

Het boek zelf is echt top, ook op andere sites wordt die zeer gewaardeerd (fantasy boeken) en ik kan het boek ook zeer aanbevelen!

4.5/5

avatar van eddy_lives
Heb het boek (Engelse versie) net gekocht voor de vakantie, ben erg benieuwd gezien de vele lovende reacties!

avatar van Dee-e
5,0
Dit boek is in één woord, geweldig. Weinig boeken die zoveel bij mij losmaken. Ongeloof, verbazing, verdriet, blijschap, noem het maar op. Ik heb het allemaal gevoeld tijdens het lezen van Het spel der tronen. Ik hou en haat de personages zo erg dat ik meteen doorga in deel 2, De strijd der koningen. In ieder geval beloon ik deel 1 met een 5 sterren!

avatar van moviemeterman
5,0
Beste fans, dit kan ik jullie niet onthouden:

Ga er eens lekker voor zitten....:

DE GEWELDIGE trailer van a game of Thrones!
LINK NAAR dé TRAILER

Premiere in USA 17 april!

avatar van moviemeterman
5,0
En deze dan ook gelijk maar:
KLIK VOOR DE LINK

jp5
Heerlijke reeks.

HBO serie van het 1e seizoen genomineerd voor 13 Emmy's.

avatar van Fantasyfan
3,5
Net als waarschijnlijk veel andere mensen wilde ik deze (hele) serie graag lezen voordat ik de tv serie ga bekijken, of dat gaat lukken gezien het tempo waarmee de boeken verschijnen betwijfel ik. Dan nu over het boek zelf (waarom mijn stem 3,5 toch wat lager dan het gemiddelde is uitgekomen)
Zoals hier eerder ook al bij de berichten gezegd is heeft dit boek in veel opzichten meer van een historische ridder roman dan van 'echte' fantasie. Zelf geef ik de voorkeur aan boeken waarin wat meer magie en dergelijke zit. Al lijkt het er met het einde van dit deel op, dat er in het volgende deel meer ruimte voor dat soort fantasie werk is Ook heb ik mij in het begin wel eens een beetje geergerd aan het naar mijn idee wat te langdradig beschrijven/omschrijven van plaatsen/kamers en dergelijke door Martin, wat voor mij de vaart weleens een beetje uit het boek haalde. Hoewel ik het van Martin wel orgineel vond dat hij ieder hoofdstuk vanuit een ander personage schrijft had dit voor mij wel het nadeel dat er soms erg veel namen van (bij)personages voorbijkwamen waardoor ik zo nu en dan wel even erg hard moest nadenken om het juiste beeld/personage bij de juiste naam voor me te zien. (voor mij waren de naamlijsten van de grote huizen achterin dus ook zeker niet overbodig) Het verhaal van het boek zelf vond ik zeker spannend genoeg om mij van begin tot eind te blijven boeien. Het is naar mijn idee ook minder voorspelbaar dan veel van de fantasy boeken waarin het toch wel erg vaak gaat om de boerenjongen (liefst wees) die ineens de wereld blijkt te kunnen redden... Vooral wat er allemaal in de laatste paar hoofdstukken van/met Daenerys gebeurde had ik niet op deze manier verwacht. (behalve dan wat er aan het einde met haar gebeurt... En ook de teaser waarmee het voor Robb stopt maakt mij in ieder geval erg nieuwsgierig naar het volgende deel.
ps
Met de manier waarop het is geschreven ben ik wel blij dat ik voor deze serie de nederlandse versie heb gekozen ipv de engelse omdat ik betwijfel of ik daar niet teveel in de namen, omschrijvingen en deregelijke zou zijn blijven hangen...

Thorongil
Ben afgelopen week begonnen aan dit boek. Kende het al een 5 tal jaar, maar na de tv-serie te hebben gevolgd en de comics van Dynamite gelezen te hebben, voelde ik echt de drang. Ik twijfelde al jaren om aan deze serie te beginnen omdat ik hoorde dat deze nogal complex was en nog altijd niet volledig afgewerkt. Maar ben er dan toch maar aan begonnen en al 18 hoofdstukken achter de kiezen voor de moment. Het bevalt best, soms moet ik wat opzoeken over de geschiedenis, als deze eens vermeld wordt, om bij te blijven.

5,0
Heel goed boek.
Mooie hoofdstuk opzet en spannend stukken erbij ook nog.

Zomaar m'n top 5 binnengevlo... gelezen.

Thorongil
Uitgelezen, ben begonnen in het Nederlands en uiteindelijk toch overgeschakelt naar de Engelse, originele versie voor de laatste 20-30 hoofdstukken. Valt best nog mee, niet te moeilijk Engels.

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Wat A Game Of Thrones betreft, ben ik groot fan van de serie. Seizoen 1 heb ik in 3 dagen helemaal afgekeken, en zag ook al heel seizoen 2 (echter via downloads)

A Game Of Thrones vind ik als serie fenomenaal.

Fantasy/SF is normaal een genre waar ik totaal geen interesse voor heb, maar gezien ik de serie zo goed vind heb ik gelijk de hele serie boeken besteld. Het boek is immers altijd beter als de film/serie...
Vandaar durfde ik de gok wel aan. En kwam daarvoor ook een mooie aanbieding tegen.

Ik ben dus geen fan van het eerste uur, omdat ik dit genre normaal eigenlijk vermijd, maar nu wel helemaal lyrisch, zoals zovelen.

Dit eerste boek heb ik zojuist uitgelezen en ik ben werkelijk verbluft.

Al wat in de serie gebeurd, is ook beschreven in het boek. Oftewel een heel goede verfilming van het boek. Toch heeft het boek veel meer te bieden.

Karakters worden beter uitgediept, hun gedachten, gevoelens. Maar ook (bloedige) gevechten op het slagveld werkelijk beeldig omschreven. Het is gewoon uitgebreider als de serie.

Alles is vooral erg puur. A Game Of Thrones heeft alles.
Spanning, ontroering, verraad, strijd, strategieën, bijzondere verhoudingen, wanhoop, vete's, vriendschap en dit alles in optima forma.

Wat de casting van de serie betreft, ik kan maar één ding daarover zeggen, en dat is dat het werkelijk Subliem is ingevuld. Weinig grote namen, maar eenieder is goed te plaatsen in zijn/haar karakter.

David Benioff heeft mede de serie geproduceerd. De schrijver van City Of Thieves en 25th Hour.
Genoeg over de serie. D

Ik ben nog altijd niet nieuwsgierig naar andere Fantasy/SF, of waar ik dit genre ook in moet plaatsen, want de boeken van deze serie zijn niet te overtreffen. Onmogelijk.

"If you play the Game Of Thrones, you win or die"

avatar van centurion81
4,0
Wát een feestje, dit boek te lezen. Na het zien van de serie is het boek een feest van herkenning waarbij allerlei hiaten worden ingevuld en details worden toegevoegd. Gisteren begonnen en ben écht aan het genieten!

avatar van centurion81
4,0
Mja, ik vind de wereld en de verhalen echt fantastisch maar ik doe deze reeks in de volgorde serie-boek. Ik weet dus al wat er gaat gebeuren en krijg vooral verdieping tov de serie. Ik denk persoonlijk dat dit erg afbreuk doet aan de leeservaring en zou een ieder aanraden dit in de volgorde boek>serie te doen.

Desalniettemin adembenemende, volwassen, rijke, wereld met prachtige verhaallijnen en personages en ook erg toegankelijk voor mensen die normaal geen fantasy lezen.

4*

gridgorilla
Ik blijf een haat/liefde verhouding hebben met Fantasy. Ik dacht dat dit boek zo'n afgezaagd ridderverhaal ging zijn dat helemaal uitgemolken ging worden. Maar op een dag kreeg ik deze reeks heel fel aangeraden, kwam er een tv serie van en werd het een hype. Toen dacht ik het wel eens een kans te geven.

Dit boek was in één woord: machtig. Nog nooit heb ik zo'n overtuigend en sterk ridderverhaal gelezen. Het was zelfs verslavend. Er gebeurt zoveel zodat het niet meteen voorspelbaar wordt. Martin is een meester in de plottwists. Het verhaal wordt ook nergens saai en bijna alle personages hebben wel iets interessants. Maar één nadeel: er zijn soms iets teveel personages.

Mijn favoriete personages zijn: Tyrion (wegens zijn humor), Jon en Daenerys.

Binnenkort ook maar eens beginnen aan deel 2.

Deze krijgt een mooie 5*.
Een spannende en originele fantasy/ridder roman vol gebeurtenissen. Een dikke aanrader!
Een leeservaring voor niet snel te vergeten.

5,0
In 1 woord geweldig !!

avatar van schoorsteen89
5,0
Ik ben begonnen met het kijken naar de serie. Seizoen 1, 2 en 3 waren zowel spannend als intrigerend en heeft zeker mijn aandacht geprikkeld om tot seizoen 4 begint, te beginnen met ook het lezen van de boekenserie. En als je de hele collectie krijgt voor je verjaardag (deel 1 t/m 5) is dat wel iets om naar vooruit te kijken.

Het eerste deel is naar mijn verwachting tot nu toe veel informatie die je reeds al hebt gezien op het grote scherm, maar nu zeker met veel meer dimensie. Echt prachtig hoe alle karakters tot leven komen en hoe je ze kunt haten en van ze kunt houden. Ondanks de vele personages, blijft het je prikkelen om door te lezen. Nu op naar 'A Clash of Kings'!

4,5
Zonder al teveel verwachtingen aan begonnen, vlak voordat de serie op tv kwam. Ijzingwekkend goed en heb de hele serie uiteindelijk in één ruk uitgelezen.

Interessante karakters en structuur. Hoofdstukken lezen vanuit de hoofden van enkele personages werkt voor mij supergoed, en met name de karakters waarvan je de gedachten niet leest zetten je fantasie goed aan het werk om hun motieven voor te stellen.

De wereld in de boeken is enorm vol en creatief vormgegeven. The Wall en de Night Watch en het onbekende blijven boeien: de halve wereldkaart die voorin het boek zit, de dreiging uit het Noorden, de summiere rol van bovennatuurlijke elementen.

Kortom, hou je van low-fantasy? Politieke intrige? Creatieve werelden en diepe personages? Lezen!

2,0
Ben hier met enigszins hooggespannen verwachtingen aan begonnen gezien de reviews hier, maar kwam er niet echt in. Saai en kinderachtig geschreven kon het me helaas niet boeien, maar eerder irriteren.

avatar van karelhamstra
4,5
Zou iemand mij deze serie aanraden te lezen als ik niet erg van fantasy hou? Heb er namelijk vrijwel alleen maar positieve dingen over gehoord maar ben geen groot fan van het genre

avatar van Slainte_Mhath
5,0
karelhamstra schreef:
Zou iemand mij deze serie aanraden te lezen als ik niet erg van fantasy hou? Heb er namelijk vrijwel alleen maar positieve dingen over gehoord maar ben geen groot fan van het genre


Ja, want dat geldt ook voor mij.

avatar van Asaharo
3,5
Ik ben ook niet zo thuis in het genre maar dit boek vond ik de moeite waard. Het leest zeer vlot. Aangenaam escapisme.

avatar van karelhamstra
4,5
Ik ben nu op de helft en vind het een heerlijk boek om te lezen. Zeer creatief geschreven vanuit de verschillende karakterstandpunten en erg mooie setting. Was altijd een beetje bevooroordeeld over het fantasy genre en vond het stiekem altijd maar een beetje 'nerdy', dat is met dit boek nu helemaal veranderd.

Bedankt hierboven voor het aanraden, ben er bijna zeker van dat ik de hele serie ga lezen

Gast
geplaatst: vandaag om 14:16 uur

geplaatst: vandaag om 14:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.