menu

De Tovenaar van Petersburg - Roel Smits (2010)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Historisch / Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Sint-Petersburg, 1905. Professor Otto Herz is ziek. Sinds zijn terugkeer uit Siberië, waar hij samen met zijn zoon een mammoet heeft opgegraven uit de permafrost, ruikt hij een mysterieuze ontbindingsgeur die eten en slapen onmogelijk maakt. Op doktersadvies maakt hij wandelingen en schrijft een verslag van zijn expeditie. Langzaam en met tegenzin onthult Herz de gebeurtenissen in Siberië, waar zich in de isolatie van de taiga een bizarre strijd heeft voltrokken tussen een vader die leeft voor de wetenschap en een zoon die geen middel schuwt om zijn vaders aandacht te trekken.

zoeken in:
avatar van J.Ch.
4,0
Af en toe pak ik nog een willekeurig boek uit de bibliotheek mee omdat de titel me aanstaat. Vorige week was dat De Tovenaar van Petersburg, omdat Rusland me altijd wel aantrekt. Misschien had ik half en half verwacht dat Raspoetin zou opduiken, maar dat bleek niet zo. In plaats daarvan is de hoofdpersoon een verstokte wetenschapper die door een lijklucht geteisterd wordt sinds zijn terugkeer uit Siberië. Op doktersadvies beschrijft hij zijn belevenissen daar, afgewisseld met hoofdstukken die zijn leven in Sint Petersburg beschrijven.

De hoofdpersoon is een bijzonder figuur. 'Verstokt' is misschien wel het woord dat hem het beste omschrijft. Rationeel tot in het ziekelijke. Misschien is het te wijten aan zijn ongewone jeugd, misschien ligt er een autismespectrumstoornis aan ten grondslag, maar normaal is Otto Herz in ieder geval niet. Zijn zoon Willi is in alles het tegenovergestelde. Als de permafrost Otto symboliseert, dan is Willi de mammoet. Een brok emotie, dramatisch en niet te stoppen. Zet twee zulke verschillende mannen samen in het onherbergzame Siberië neer, en je weet dat er een flinke botsing komt.

Die botsing komt er, en hoe... De expeditie loopt gierend uit de bocht, maar het boek doet dat nooit. Hoe absurd de ontwikkelingen ook zijn, door de nauwgezette Otto worden ze zo pijnlijk accuraat beschreven dat het werkt. Zelfs als Otto nadat hij zijn zoon heeft neergeschoten, zich eerst om het mammoetkadaver bekommert en daarna eens gaat kijken of zijn zoon nog leeft, wordt het niet ongeloofwaardig. Tegelijkertijd laten de hoofdstukken in Sint Petersburg heel subtiel zien hoe Otto langzaam lijkt te ontdooien. Pas aan het eind komen we erachter hoe Otto's mysterieuze kwaal ontstaan is. Dan is het boek ook bijna afgelopen. Het einde is voor een groot deel open. Enerzijds lijkt Otto inderdaad ontdooid te zijn (hij houdt dusdanig veel van zijn hondje dat hij het een naam geeft, hij neemt afscheid van het lichaam van zijn zoon), maar of hij nou echt veranderd is?

Smits heeft een prettige schrijfstijl, waarin Otto's personage compleet is doorgevoerd. Hij slaagt erin om zelfs de stukken waarin Otto zijn enthousiasme voor paleontologie beschrijft, interessant te maken, juist door middel van Otto's taalgebruik. Hoe onderkoeld het ook allemaal beschreven moge zijn, het plot is levendig genoeg. Niet alleen de dramatische gebeurtenissen in Siberië, maar ook de onrust in Sint Petersburg na Bloedige Zondag en Otto's ongewone jeugd (inclusief een nachtmerrie-achtige ervaring met palingen, brrr...) stuwen het verhaal voort. Niet alleen is het plot interessant, maar Smits slaagt er ook in om de psychologie van de personages en hun onderlinge strijd treffend te beschrijven.

Aangename verrassing, dit toevallig gelezen boek. Ironisch genoeg is juist de titel, die me zo aansprak, het enige dat ik niet kan plaatsen. De vergelijking met een tovenaar gaat niet echt aan. Maar laat dat vooral geen belemmering zijn om dit boek te lezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:43 uur

geplaatst: vandaag om 11:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.