menu

Eclips - J. Bernlef (1993)

mijn stem
3,43 (27)
27 stemmen

Nederlands
Psychologisch

168 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Op weg naar een oud-collega krijgt Kees Zomer een hersenbloeding. Plotseling heeft hij geen gevoel meer in het linkergedeelte van zijn lichaam. Omdat hij de macht over het stuur verloren heeft, kan hij niet voorkomen dat zijn auto te water raakt. Met een uiterste krachtsinspanning weet hij aan de kant te komen en merkt dan tot zijn ontsteltenis dat de helft van de wereld verdwenen is. Dat niet alleen: hij kan ineens niet meer op zijn eigen naam komen en er is ook iets in zijn spreken verschoven. In het contact met de omgeving is een storing opgetreden. Stukje bij beetje moet hij zich gaan herinneren wie, wat en waar hij is, moet hij de taal weer leren beheersen, en zich bewust worden van de simpelste dingen.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
'Eclips' is een intrigerende roman over een man die niet weet wie hij is, niet kan spreken en zijn eigen lichaam niet meer onder controle heeft, na een auto ongeluk. In de loop van het verhaal wordt voor de lezer met het herstellen van het lichaam steeds meer duidelijk over het verleden van de man.
Bernlef brengt het leven hiermee terug naar de basis. Hij beschrijft een man die puur gericht is op overleven en zich verbaast over de simpelste dingen. Hij kan niet nadenken zoals de lezer, waardoor de lezer zich constant blijft verbazen. Een boek dat leert wat pas echt belangrijk is in het leven, iets wat de man zelf nooit zal leren omdat de man niks van zijn zwerftocht kan herinneren als hij eindelijk weer thuis is.
Het boek is totaal het tegenovergestelde van Bernlef's bekendste roman 'Hersenschimmen'. In Hersenschimmen verdwijnt het geheugen langzaam, terwijl het hier langzaam herstelt.

1,0
Ik vind het allesbehalve intrigerend. Eerder irritant.

3,5
Best wel oké voor een boek dat op de literatuurlijst staat, ik geloof 3 punten en het leest best makkelijk weg. Het verhaal is goed te volgen en af en toe interessant, hoewel er niet echt spanningsbogen o.i.d. in zitten (in elk geval had ik niet erg de behoefte ergens achter te komen). Gelukkig is hij erg dun, dus je hoeft niet lang te lezen.

avatar van misterfool
3,0
'Eclips is een aangenaam boek waarin een man verward in het water wakker wordt. Hij weet niet meer wie hij is of waar hij zich bevindt. Wat volgt is een strompeltocht. Enkele vreemden, die zich aan de onderkant van de samenleving bevinden, helpen het hoofdpersonage, al houden ze zo hun eigen motieven er op na. Verder blijken jeugdherinneringen en een schakelbord belangrijke ingrediënten voor het terugvinden van de eigen ik. Het boek stelt interessante vragen over identiteit, bevat mooi taalgebruik en kent enkele toffe natuurbeschrijvingen. Niettemin mist het de emotionele Impact van 'Hersenschimmen'. Toch is ook dit weer een onderhoudend werkje van Bernlef.

3,5
Terwijl in Hersenschimmen van dezelfde schrijver de hoofdpersoon zichzelf steeds meer verliest in de wanen van zijn dementie, komt de hoofdpersoon in Eclips juist terug naar zijn eigen werkelijkheid na een beroerte en een auto ongeluk. Langzaam komt het gevoel in zijn lichaam terug, zijn taalgevoel en zijn herinneringen. In de periode van ruim een week dat hij "weg" is wordt hij opgevangen en geholpen door maatschappelijke randfiguren als een zwerfster, een stel analfabete broers die een autosloop runnen met wat criminele nevenactiviteiten, en een ex geitenboer die als een kluizenaar leeft. Als hij terug thuis is, is hij echter juist de tussentijd weer kwijt. Korte maar rijke roman.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:24 uur

geplaatst: vandaag om 02:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.