menu

Een Barbaar in China: Een Reis door Centraal-Azië - Adriaan van Dis (1987)

mijn stem
3,37 (31)
31 stemmen

Nederlands
Reis

97 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Het verslag van de reis die Van Dis maakte door China. Hij volgde hierbij een deel van de oude zijderoute. Onderweg tekent hij de cultuur en de gewoontes van China op.

zoeken in:
avatar van ANDREO
4,0
Een Van Dis die ik veel verteerbaarder vind dan zijn romans!

avatar van -JB-
2,5
Van Dis schrijft op pagina 60 van dit boek het volgende:
Zo thuis als ik me in Afrika voelde -de muzikaliteit, de spontaniteit en het je aanraken als ze een verhaal vertellen, ook in streken waar ik geen woord verstond- zo onthuis voel ik me in China.

En ik denk dat hij daar de kern raakt waardoor de beschrijvingen van 'Een Barbaar in China' veel minder treffend en afstandelijker zijn dan de beschrijvingen van 'In Afrika'.
Het boek blijft bij een beschrijving van een reis, van ergernissen, van een persoonlijke ervaring en weet naar helaas niet door te groeien naar een beeld van een cultuur of een mooie analyse van de problemen van China. Het blijft te afstandelijk.

avatar van DvonGeem
3,0
Hij blijft duidelijk een toeschouwer.

avatar van thomzi50
3,5
Dat wat -JB- en DvonGeem aanstippen, vond ik juist zo sterk aan dit boek; de vervreemding, de afstand. Het boekje heeft daardoor weliswaar geen duidelijke pointe, maar wel een consistente, fijne stijl en rake observaties.

avatar van Raspoetin
3,0
Aardig summier boekje, niets meer niets minder. Van Dis schrijft erg braafjes en blijft op de oppervlakte met zijn bevindingen en conversaties die hij voert met de mensen die hij op zijn weg ontmoet. Komisch maar ook erg vluchtig. Je verwacht eigenlijk een volumineus werk wanneer het een reis door Centraal-Azië betreft waarbij de reis langs de oude zijderoute loopt. Echter wordt daar enkel aan het begin en aan de kaart in het begin van het boek verwezen. Je hoopt er als leek toch meer van China en zijn geschiedenis op te steken na het lezen van dit werk.

'Is China een land dat een bijsluiter behoeft, niet te bezoeken en te begrijpen zonder grondige kennis van cultuur en geschiedenis? Kennen de Chinezen geen schuldbesef omdat zij geen bijbel hebben die hen belast met de erfzonde, is duizend jaar voor hen niet meer dan een dag, zijn zijn zo anders omdat zij de woorden 'ja' en 'nee' niet in hun taal kennen?'

Aldus Van Dis op de achterflap. Leuke vragen, maar ik ben er niet achter gekomen of hij daar een antwoord op had dan wel er iets zinnigs over kon melden.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:51 uur

geplaatst: vandaag om 21:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.