menu

Open City - Teju Cole (2011)

Alternatieve titel: Open Stad

mijn stem
3,38 (13)
13 stemmen

Engels
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Julius, een jonge psychiater van Nigeriaanse afkomst, maakt schijnbaar doelloze wandelingen door de straten van Manhattan. Dit doet hij echter met een reden: de wandelingen geven hem de mogelijkheid om aan het keurslijf van zijn werk te ontsnappen en zijn leven te overdenken. Zoals de breuk met zijn vriendin, zijn getroebleerde verleden en ook zijn onzekere toekomst. Hij loopt door de drukke stad, waar de vele anonieme gezichten die hij langs ziet komen zijn gevoelens van eenzaamheid alleen maar versterken. Op straat ontmoet hij mensen uit verschillende culturen en klassen die hem verrijken met inzichten. Deze zal hij gebruiken tijdens zijn reis – een reis die hem naar Brussel voert en terugbrengt naar het Nigeria van zijn jeugd. En naar de diep verborgen delen van zijn ziel.

zoeken in:
avatar van typhoon00
3,0
Ik weet nog niet helemaal wat ik van dit boek moet denken. Het leest erg vlot en er staan een hoop interessante passages in, maar de boodschap van het boek is me nog niet helemaal duidelijk en het einde liet me met een vreemd en onvoldaan gevoel achter. Voorlopig geef ik een drie.
Als Belg is het wel eens leuk om de mening van een buitenstaander over Brussel te lezen.

5,0
Een zeer bespiegelend boek. De ik-persoon loopt door de stad, kijkt, hoort, associeert, denkt… Zijn contacten met anderen blijven onduidelijk, komen nauwelijks ter sprake. Vanaf het eerste hoofdstuk had de auteur mij te pakken, het gaat over zoveel zaken die voor zijn ogen en door zijn bewustzijn voorbijglijden… Een echt verhaal met een begin en een einde is er niet: je kunt zijn levensloop wel min of meer reconstrueren, maar wat zich om hem afspeelt?? Het gevaar dat je dan in een soort vaag zweverig gefilosofeer terecht komt, is helemaal vermeden. Hoe doet hij het? Het slothoofdstuk is zonder meer aangrijpend.
Als Belg vind ik zijn beeld van Brussel en van België zo onzinnig als je van een passant die met een Belg gesproken heeft mag verwachten, maar doet niet veel ter zake.
Dit is mee van de beste boeken die ik de laatste jaren gelezen heb!

avatar van Jasper
4,0
Identiteit is complex. Dat lijkt de boodschap van deze roman van Cole. Daar draagt van alles aan bij: vroege jeugdherinneringen, de stad waarin je woont en werkt, je familiegeschiedenis, de geschiedenis van je stad, de kunst die je ziet, de muziek die je hoort, de mensen die je spreekt en die je ook weer vergeet. Het wordt onderdeel van jezelf en in deze roman ook van Julius. Een boeiende held in een versnipperde stad. En zoals je identiteit een samenraapsel is van flarden uit allerlei geschiedenissen, is dit boek dat ook.
Zelden heb ik een boek gelezen waar zo weinig plot in zit. Het boek begint even abrupt als dat het 250 pagina's later weer stopt - als het ware midden in een vrij willekeurige uitweiding. Om de wetten van de roman volledig te tarten, lijkt het hoogtepunt van de roman in het midden te zitten (en niet aan het einde): de zoektocht naar 'oma' in Brussel. Aldaar zijn de gesprekken met Farouq een hoogtepunt. In deze fragmenten blijkt ook de rijkdom van de roman: Cole behandelt Palestina, de islam, Belgische politiek en wetenschap. Steeds op een bijna nonchalante manier, zoals hij op andere plekken ook de Nederlandse koloniale geschiedenis of de ontwikkeling van de psychotherapie beschouwt. Erg knap.
Waarom dan geen 5*? Ik betrapte mezelf er een paar keer op dat ik niet alle 'doelloze uitweidingen' even boeiend vond en dus afdwaalde. Dat is jammer. De roman is op zijn sterkst als er dialogen worden beschreven.

2,0
Een hoofdpersonage dat bij mij afkeer opwekte. Veel te langdradige passages die niets bijdragen tot het boek, het verhaal. Sommige observaties zijn raak beschreven, maar overdaad schaadt. Ze verdrinken in de veelheid en zo blijft er uiteindelijk een brij woorden over die weinig betekenis, diepgang heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:45 uur

geplaatst: vandaag om 05:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.