menu

Tajne Państwo: Opowieść o Polskim Podziemiu - Jan Karski (1944)

Alternatieve titels: Mijn Bericht aan de Wereld: Geheime Koerier, Verzetsstrijder en eerste Ooggetuige van de Holocaust | Story of a Secret State

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Pools
Oorlog

391 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin, Boston (Verenigde Staten)

De Poolse verzetstrijder Jan Karski (1914-2000) wilde met ‘’Mijn bericht aan de wereld’’ middenin WOII kenbaar maken dat de joodse minderheid systematisch werd uitgeroeid. Zelfs in Washington vond hij geen gehoor. Het boek vestigt dwingend de aandacht op de politieke hoofdzaak van WO II: de poging van de Germaanse elite in Berlijn om Europa militair te onderwerpen en het Europese jodendom fysiek te elimineren. Het ging om leven en dood en in die zin om wit en zwart. De ervaringen van Jan Karski vloeiden rechtstreeks voort uit deze extreme essentie. Als verbindingsman van het Poolse verzet reisde hij eind 1942 dwars door de vijandelijke linies naar Londen om te rapporteren dat de Duitse bezettingsmacht in zijn land de joodse minderheid systematisch uitroeide. Karski deed verslag van wat hij met eigen ogen had gezien in het getto van Warschau en in het vernietigingskamp Belzec. In juli 1943 reisde hij door naar Washington om te worden ontvangen in het Witte Huis. Nadat hij zijn rapportage aan Roosevelt had beëindigd met de oproep de joden in zijn land te helpen, zei de president: ‘Vertel uw landgenoten dat we de oorlog zullen winnen’. Karski’s oproep aan Roosevelt had niet het gewenste resultaat. De geallieerden kwamen niet in actie om een einde te maken aan de massamoord op de joden.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:32 uur

geplaatst: vandaag om 11:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.