menu

A Walk in the Woods - Bill Bryson (1998)

Alternatieve titel: Terug in Amerika: Een Voettocht door de Appalachen

mijn stem
3,69 (18)
18 stemmen

Engels
Reis / Humoristisch

274 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

Nadat hij twintig jaar niet meer in zijn geboorteland is geweest besluit Bill Bryson opnieuw kennis te maken met de Verenigde Staten. Hij volgt te voet de Appalachian Trail, een wandelpad van meer dan 3000 kilometer van Georgia naar Maine en aanschouwt een adembenemend landschap met dichtbegroeide bossen en heldere meertjes. Maar het biedt Bryson ook oneindige mogelijkheden om meedogenloos commentaar te leveren op zijn medereiziger, zijn oude vriend Katz, die inmiddels wat kilo's is aangekomen...

zoeken in:
3,5
Nadat hij vanuit Engeland naar New Hampshire (Verenigde Staten) is verhuisd komt Bill Bryson op het idee om de Appalachian Trail te lopen. Zijn vriend Stephen Katz, met wie hij eerder een tocht door Europa maakte, beschreven in Neither here, nor there, vergezelt hem. Inmiddels vele kilo’s zwaarder, afgekickt van drugs en drank, maar niet van snickers en andere lekkernijen. Zoals altijd volgt hierna een hilarisch verslag van de tocht. De heren ontmoeten al snel een dame uit Florida, de betweterige Mary Ellen. Helaas verdwijnt zij na een paar hoofdstukken uit het boek, ze geeft op vanwege blaren aan haar voeten. De heren worstelen verder langs afgronden, krijgen te maken met hevige sneeuwval, slapen in vieze hutten; allemaal heel smakelijk beschreven door Bryson. Katz maakt een afspraak met een dame, ze blijkt getrouwd en de arme Katz krijgt haar man achter zich aan. Na 6 weken gelopen te hebben besluiten ze een pauze in te lassen en naar huis te gaan. Hierna volgt deel 2. De eerste hoofdstukken zijn zonder Katz en dat vind ik een behoorlijk gemis. Bill maakt diverse tochten zonder rugzak. Gelukkig duikt Katz in het laatste deel van het boek weer op, ze besluiten ditmaal te beginnen in Maine. Het wordt erg zwaar, waden door rivieren en tenslotte raken ze elkaar kwijt. Wanneer ze na een dag elkaar weer vinden besluiten ze te stoppen. Bill loopt af en toe nog een trail, terwijl Katz terugkeert naar huis en in de bouw werkt. Ook al kraakt de in dit boek soms arrogante Bryson zijn vriend af, toch een leuke man, die Katz. Gelukkig is zijn naam een pseudoniem, zodat Katz in zijn woonplaats DesMoines nauwelijks zal worden herkend.

JoeCabot
Gewoon een heel leuk boek.

Bij dergelijke reisverhalen hou ik altijd een beetje mijn hart vast. Voor je het weet krijg je een zweverig relaas over hoe de auteur een beter mens is geworden dankzij de “voeling met de aarde”. Niet in het geval van A Walk in the Woods

Hoewel het best een ambitieuze onderneming betreft, weet Bryson zichzelf en zijn queeste wonderwel te relativeren (de titel alleen al, hehe). Als hij al dat wandelen en klimmen beu wordt, geeft hij er gewoon de brui aan. Dat vind ik best verfrissend in tijden waarin je op Instagram en LinkedIn om de oren geslagen wordt met nep-motivatiegelul.

A Walk In The Woods is evenwel geen volledig vrijblijvend vertellinkje. Zo kaart Bryson af en toe de invloed van de industrie op de natuur aan, maar voor belerende epistels hoef je niet te vrezen.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 06:17 uur

geplaatst: vandaag om 06:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.