menu

The Screwtape Letters - C.S. Lewis (1942)

Alternatieve titel: Brieven uit de Hel

mijn stem
3,83 (15)
15 stemmen

Engels
Fantasy / Ideeƫnliteratuur

160 pagina's
Eerste druk: Geoffrey Bles, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Screwtape, een ervaren duivel, geeft zijn jongere neefje Wormwood advies via brieven. Deze adviezen gaan vooral over hoe Wormwood het beste zijn 'protege' bij God weg kan houden.

zoeken in:
avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Wat is het jammer dat Lewis allang niet meer leeft. Wat een mooie, opmerkelijke boeken schreef hij.

De fantasy van dit boek bracht me in het begin nogal eens aan het lachen, daar waar de duivel zich tegenover zijn neefje opwindt dat 'bij een degelijke atheïst de gedachtengang de verkeerde kant op ging.' Lees: richting God.
De duivel zag al twintig jaar werk tussen zijn vingers wegglippen...
Brieven uit de Hel heb ik een halve ster lager gewaardeerd De Grote Scheiding omdat ik Brieven uit de Hel naar mate het boek vordert een meer theoretisch boek vind, het is met recht Ideeënliteratuur. Het stemt tot nadenken.

Mooi vind ik dat Lewis in zijn voorwoord meldt dat wij mensen maar twee tegengestelde maar ernstige vergissingen maken waar het om duivelen gaat: ten eerste door er niet in te geloven, ten tweede door dit wel te doen maar een ongezonde, onmatige belangstellling voor hen te koesteren.
In zijn Nawoord lees ik dat de meest gestelde vraag aan Lewis was of hij in de duivel geloofde. Lewis deed dit niet in de zin van een macht tegenover God, God heeft geen tegendeel. Geen enkel wezen kan een volmaakte slechtheid tegenover volmaakte goedheid van God bereiken.
Lewis geloofde wel in duivelen ofwel in engelen. Duivelen zouden engelen zijn die door een verkeerd gebruik van de vrije wil tot vijand van God zijn geworden. Satan kan aldus gezien worden als het tegendeel van Michaël en niet van God.

Tot slot gaf Lewis aan dat Brieven uit de Hel niet de vrucht is van een jarenlange studie in moraaltheologie en ascetiek, hij schreef: mensen vergeten dat er een andere betrouwbare minder eervolle manier bestaat om het verschijnsel Verleiding te leren kennen. De overtreding des goddelozen spreekt in het binnenste van mijn hart - een ander hart is daarvoor niet nodig.

Om het boek te begrijpen en aan te voelen volstaat m.i. hetzelfde.
Dank Aegron voor je User-tip.

4,5
Graag gedaan

ZAP!
psyche schreef:
De fantasy van dit boek bracht me in het begin nogal eens aan het lachen, daar waar de duivel zich tegenover zijn neefje opwindt dat 'bij een degelijke atheïst de gedachtengang de verkeerde kant op ging.' Lees: richting God.
De duivel zag al twintig jaar werk tussen zijn vingers wegglippen...
Het zou zaak zijn om de meer gruwelijke verhalen te mijden, maar er zit vast veel leuks voor jou tussen het werk van I.B. Singer. Zijn kortverhaal 'De Laatste Demon' (te vinden in Short Friday) doet erg denken aan de passage die je hier aanhaalt - die ik trouwens ook gelezen heb, maar het boek heb ik nooit uitgelezen...

Gast
geplaatst: vandaag om 18:55 uur

geplaatst: vandaag om 18:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.