menu

El Prisionero del Cielo - Carlos Ruiz Zafón (2011)

Alternatieve titels: De Gevangene van de Hemel | El Cementerio de los Libros Olvidados 3 | Het Kerkhof der Vergeten Boeken 3

mijn stem
3,87 (71)
71 stemmen

Spaans
Historisch

280 pagina's
Eerste druk: Planeta, Barcelona (Spanje)

Daniel is alleen in de winkel wanneer op een ochtend een mysterieus figuur binnen komt. Hij ontdekt een van hun meest waardevolle exemplaren die bewaard wordt in een afgesloten glazen kast, een prachtige en unieke geïllustreerde editie van 'De graaf van Monte Cristo'. Ondanks het feit dat de vreemdeling weinig aandacht heeft voor de rest van de boeken koopt hij deze dure uitgave. Dan schrijft de man tot grote verbazing van Daniel in het boek de woorden: "Fermin Romero de Torres, die terugkwam uit de dood en die in het bezit is van de sleutel tot de toekomst".

zoeken in:
avatar van J.Ch.
2,5
Het is alweer een poos geleden dat ik De Schaduw van de Wind gelezen heb en voor ik in dit deel begon heb ik nog even gelezen wat ik daar toen over gezegd heb. Mijn voorspelling, dat ik me waarschijnlijk weinig van het plot zou herinneren ook al had ik het met veel spanning en plezier gelezen, is inderdaad uitgekomen. Ik had alleen nog maar vage herinneringen en heb op het internet maar even naar een samenvatting gezocht - en zelfs toen kon ik mij bepaalde elementen uit het verhaal niet herinneren.

Men zegt dan wel dat alle delen onafhankelijk van elkaar zijn te lezen, maar ik had wel het gevoel dat ik een boel miste, zelfs al had ik enige voorkennis. De schrijver lijkt er toch vanuit te gaan dat we al bekend zijn met de personages, die daarom nauwelijks introductie meekrijgen. Wat nog storender was, is dat dit plot onaf is zolang je de andere delen niet leest. Op een gegeven moment had ik nog een paar hoofdstukken te lezen en wachtte ik op de grote ontknoping - die vervolgens niet kwam. Ik wist van het eerste deel nog wel dat er een mooi dramatisch einde was waarin de verhaallijnen uiteindelijk bij elkaar kwamen, maar hier stoppen ze gewoon abrupt. Er is van alles gebeurd, maar niets is tot een einde gebracht.

Dat maakt De Gevangene van de Hemel toch een onbevredigend boek. Net als zijn voorganger leest het zeer gemakkelijk weg. Ruiz Zafon heeft een prettige schrijfstijl, weet een goede sfeer te scheppen en bewijst dat hij de spanning er goed in kan houden. Als die spanning nu ook nog ergens toe geleid had, was dit een beter boek geweest. Nu krijg ik het gevoel alsof het boek nog niet af is. Jammer.

avatar van RoyDeSmet
3,5
Na De Schaduw van de Wind heb ik dit boek binnen 48 uur uitgelezen. Het Spel van de Engel ga ik morgen of misschien vanavond nog aan beginnen.
Dit lijkt meen prima volgorde: dit boek gaat verder waar De Schaduw stopt en in dit boek wordt er naar Het Spel verwezen.

In deze volgorde vind ik dit boek een prima 'short story' ter aanvulling op De Schaduw. Het personage David Martín wordt hier mooi geïntroduceerd waardoor ik nu zin heb zijn levensverhaal te lezen in Het Spel - de reden dat ik niet eerst Het Spel heb gelezen is dat ik wist dat het over ene David Martín zou gaan, jaren voordat Daniel Sempere geboren zou worden, en ik geen idee zou hebben wie deze Martín was. Ja? Tam tam tam.....

Interessant aan dit boek vond ik dat het op een totaal andere manier Het Kerkhof der Vergeten Boeken behandelt dan in De Schaduw. Het manuscript dat Daniel aan het eind ontvangt wekt mij dan wel weer wat vragen op, maar volgens mij gaat Boek 2, Het Spel van de Engel, er wel voor zorgen dat deze vragen worden opgelost.

Qua stijl vond ik dit een stuk luchtiger dan De Schaduw van de Wind (mijn enige Zafón-vergelijkingsmateriaal). Ook door de geringe lengte zie ik dit meer als een tussendoortje - terwijl het toch zeker een prima opzichzelfstaand verhaal is!
Waar ik De Schaduw eergisteren nog verweet te veel te lenen van Gabriel García Márquez, en veel woorden en beschrijvingen te vaak te herhalen, doet Zafón dat hier niet meer. Daar ben ik blij om.

Dat de vrouwen boven de vijftig die mij in het museum dit boek zien lezen ook aangeven de boeken van deze schrijver erg weten te waarderen, stemt mij wat minder vrolijk. Daarom ben ik er benieuwd naar wat Het Spel van de Engel mij te bieden heeft. Vooral omdat dat het meest duistere boek van de drie schijnt te zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:31 uur

geplaatst: vandaag om 23:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.